Насловна Политика Блиски сусрети Абазовића и Вељовића: Утврдиће се кривица Веселина, Дритане не пуцај...

Блиски сусрети Абазовића и Вељовића: Утврдиће се кривица Веселина, Дритане не пуцај празном пушком!

Улога бившег директора Управе полиције Веселина Вељовића у организацији протеста Патриотско-комитског савеза (ПКС) биће расвијетљена, али и улоге у афери „Лименка“ и осталим случајевима. То је након саслушања у Специјалном полицијском одјељењу (СПО) индиректно казао потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

Његова улога постоји и у другим случајевима, то није једини случај у ком постоји његова улога. Његова улога била је и овој кући у којој смо били малоприје да дамо изјаву (Лименка), тако да његове улоге нијесу баш безначајне по државни буџет Црне Горе, а и укупно по безбједност“, рекао је Абазовић одговарајући на питања „Вијести“ какву су улогу у организацији протеста имали Вељовић и један од његових помоћника.

Абазовић је објаснио и шта оперативне информације говоре о повезаности тројице донедавних руководилаца Управе полиције са организацијом протеста.

Оперативни подаци говоре да су они били активни учесници протеста, говорим о тројици чија се имена нису наводила. Због њихове укупне комуникације, која је постојала раније, постоји индиција да су они једни од људи који подстичу људе на окупљање. То треба да се утврђује, казао је Абазовић не откривајући ко су та тројица полицајаца.

Потпредсједник Владе рекао је да нема потребе да пред инспекторима СПО каже имена полицајаца, а није их открио ни новинарима.

Нема разлога да их износим, зато што они стављају нешто потпуно друго. То нема везе са оним што су окупљања. Моје мишљење је да је ово све са циљем да се заташка учешће тих људи на протестима, да се заташка њихова улога и да се заштити човјек који је раније помињан и довођен у везу, а то је бивши директор полиције Веселин Вељовић. То је читава поента приче, казао је он.

Истакао је да има толико нелогичности и да је позивање њега на саслушање након емисије у којој је гостовао бесмислено.

Као неком ко покушава да буде на услузи Управи полиције, у порфесионалном смислу као дио Владе, као потпредсједнику задуженом за безбједност, заиста ми је жао што неки часни људи који раде у СПО бивају злоупотребљени зарад неких других, да одраде неке задатке које, сигуран сам, да се воде професионалним начелима и стандарима, не би жељели да раде у нормалним околностима. На овај начин их охрабрујем да наставе са својим професионализмом, рекао је он.

Абазовић је објаснио и због чега инспекторима СПО није желио да каже ко су петорица полицајаца који према оперативним информацијама имају везе са протестима Патриотско-комитског савеза.

Ово што се дешава је стварно трагедија…Они не знају за које кривично дјело су ме позвали да се изјасним. Говоре о организованом криминалу и прању новца, а ја сам говорио о окупљањима људи на Богетићима. Потпуно двије супротне ствари. Друго, сва оперативна сазнања која ја посједујем, посједује и Управа полиције, што говори да Специјални полицијски тим или нема комуникацију са остатком Управе полиције, иако је дио Сектора за организовани криминал, или, што ја мислим да је истина, да Специјално државно тужилаштво злоупотребљава СПО. Дакле, уколико је варијанта један, онда неко мора да сноси одговорност зашто не постоји та комуникација, уколико је варијанта два, то значи да СДТ жели да посвађа државне органе, конкретно да унесе раздор између Управе полиције и државног тужилаштва. И једна и друга ствар је за нас неприхватљива и мислим да људи који то раде треба да сносе одговорност за такво нешто. Дакле, у емисији сам говорио о оперативним подацима. Чим сам поменуо ријеч оператвни подаци, то су подаци које службе имају, које сам ја добио на основу података и комуникације коју имам и за које сам сигуран да их ови људи овдје (СПО) имају, рекао је Абазовић.

На ставове Абазовића експресно је реааговао и Веселин Вељовић.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић ових дана својим скандалима увесељава црногорску јавност и показује очигледну неспособност и недораслост да обавља одговорне дужности у заштити грађанских, националних, безбједносних и других вриједности државе, поручио је Вељовић.

Вељовић је додао су државне вриједности ових дана угрожене дивљањем мржње и национализма Абазовићевих политичких сабораца и коалиционих партнера.

Његова оперативна сазнања се могу поредити као када би неко казао да постоје оперативна сазнања како његови најближи чланови породице имају уносне послове и бизнис активности у сусједној Србији, како је имао значајне сусрете и разговоре о сарадњи и бизнису у Македонији и како „зли језици“ говоре да је сарадник српских служби безбједности, навео је Вељовић.

Он је додао да вјерује да то може нарушити складне активности и залагања макар декларативна у заштити црногорских националних интереса.

Сасвим на крају, али не мање важно. Све што сам радио у претходном периоду радио сам у складу са овлашћењима, законима и прописима уз спремност да сваком одговорим на интересовања и нејасна питања. Никада нијесам нити ћу од било кога тражити заштиту за своје поступке. Напротив, у сличној ситуацији исто бих поступио. Не пријети празном пушком Абазовићу јер ће и ова ружна епизода бити завршена, а о вама и вашој политици јасно ће се одредити грађанке и грађани ове државе, закључио је Вељовић.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...