Насловна Почетна Биљана Плавшић: Ратко Младић нема везе са злочином у Сребреници!

Биљана Плавшић: Ратко Младић нема везе са злочином у Сребреници!

Некадашња предсједница Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је да генерал Ратко Младић који је у Хагу осуђен на доживотну робију нема везе са злочином у Сребреници, те поручила да га поштује као изузетног војника и професионалца, али и човјека јер је штитио цивиле без обзира на њихову вјеру и нацију.

Ратко Младић нема везе са оним што се десило у Сребреници. Нема везе са геноцидом. Геноцид је оно што се десило Србима 1941. године – рекла је Плавшићева.

Она је додала да не пориче да се у Сребреници десио злочин, али да то није био геноцид.

– Био је рат у БиХ. И зато, када би се све војсковође свијета окупиле и тражиле истину у његовом случају, они би професионално морали да га заштите. Осуђен је зато што је бранио народ. Био је војник, професионалац. Била сам на фронту, обилазила војнике повријеђене, осакаћене… Таквог борца нисам упознала – рекла је Плавшићева за „Српски телеграф“.

Према њеним ријечима, генерал Младић није дијелио људе на Хрвате, муслимане, Србе, већ су за њега људи били људи.

Она је посебно истакла да је Младић изузетно поштовао жене. „То је моје искуство. Цијеним га између осталог и зато као човјека“, рекла је Плавшићева.

Као свједок ратних година и са једанаестогодишњим искуством у Хашком трибуналу, Плавшићева истиче да ова пресуда Механизма за међународне кривичне судове није по праву и правди.

Она каже да, упркос истини, није очекивала другачију пресуду, јер је Хашки трибунал политикантска институција. Плавшићева сматра да је судија из Замбије, предсједавајућа Апелационом вијећу Приска Матимба Нијамбе херој, јер се успротивила осуђујућој правоснажној пресуди, уз став да би суђење требало поновити.

Правници из цијелог свијета требало би да слиједе њен примјер, али и да подигну глас и одбране струку, јер хашки суд је брука за међународно право – закључила је Плавшићева.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 8. јуна доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Одлуке су донесене уз изузете ставове судије Приске Матимбе Нијамбе, која је по свакој тачки имала позитивна мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.

Извор: РТРС

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...