Насловна Вијести Хроника Без коментара, полицајац у кавезу: Литије су биле духовно посрнуће, подвала и...

Без коментара, полицајац у кавезу: Литије су биле духовно посрнуће, подвала и издаја!

Све док политика буде показивала страх, полтронство или сагласје са идеологијом цркве или пак узмицала пред њеним радикализмом, отвара се простор за нове нестабилности и “вјерске пројекте”. И тада и сада СПЦ је чувар српског идентитета и српског јединства, каже за Дневне новине савјетник предсједника Црне Горе Веселин Вељовић.

Вељовић, који је предавач на предметима Национална и Међународна безбједност, истиче да су литије биле црногорско духовно посрнуће, превара, подвала и издаја у режији СПЦ које управо црква глорификује и приказује као духовну обнову и препород.

СПЦ је, како каже, креатор и стратег великосрпске политике, а идеја “сви Срби у једној држави” у сагласју је са концептом “српског света”.

“Актуелна Српска Вучићева политика је извођач радова и реализатор те апсурдне и помахнитале идеје. Није мање важно да је црква имала и има утицај на политичке процесе и догађаје у државама региона… СПЦ никада није осудила учињене злочине и ратно хушкачку политику која их је предводила. Данас у Црној Гори свједочимо свакодневном дивљању пробуђеног четништва уз очекивање да се и по цијену концепта “Велике Албаније” дође до “Велике Србије”. Како објаснити чињенице да насљедници и нове генерације некада угледних и уважених партизанских породица данас заједно са црквом баштине и величају српство и четништво. Како објаснити чињеницу да свештеници који су рођени у Цмој Гори којима породице живе у Црној Гори ћуте и не виде да су злоупотријебљени против властите дииаве,” оцјењује Вељовић.

Темељни уговор са СПЦ је, како каже, посљедња линија одбране остатака од црногорске државе.

“Најгрубљи и најгнусији фалсификат је да је СПЦ традиционална црква јер је тај наводни “традиционални статус” завриједила крађом историје црногорске цркве и црногорске државе. Поставља се питање да ли ће црногорски министри Срзентић и Секуловић, али и премијер Кривокапић који државнички и историјски носи највећу одговорност, који су макар декларативно Црногорци, смоћи снаге да спријече очигледне покушаје фаворизације СПЦ и маћехински однос према ЦПЦ”, наводи Вељовић.

Како је истакао, представници новоуспостављене власти још не схватају да ће овај период постати прошлост и историја уз очекивање ревизије вашег чинодејствовања у нестајању, потирању и брисању свега црногорског.

“Задњу ријеч о томе поред суда историје треба да учине грађанке и грађани ове часне и поносне Државе”, истиче Вељовић, поручујући да морамо сачувати Црну Гору као “заједничку кућу свих њених грађана без националистичких торова и пребројавања” .

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...