Насловна Политика Беране: Тихомир Богавац најозбиљнији кандидат за предсједника општине!

Беране: Тихомир Богавац најозбиљнији кандидат за предсједника општине!

Након што је актуелни предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић именован за вршиоца дужности директора Фонда за здравствено осигурање Црне Горе одмах је почело утркивање за проналажеље одговарајућег кандидата који ће заузети његову досадашњу функцију, пише „Дан“.

Коалиционим споразумом владајуће већине у Беранама мјесто предсједника Општине припада Социјалистичкој народној партији, а као најозбиљнији кандидати за то мјесто помињу се предсједик Општинског одбора СНП-а Тихомир Богавац и директор Агенције за изградњу и развој града Миро Вешовић. За упражњено мјесто потпредсједника Општине најозбиљнији је кандидат одборник СНП-а Петар Лабудовић. Сви они кажу да ће о функцијама наредних дана одлучивати страначки органи и да се на дају да ће се доћи до ваљаног рјешења.

-СНП је најјача партија у Беранама, стабилно функционишемо, тако да се искрено надам да ћемо на страначким органима доћи до најбољег рјешења за предсједника Општине. Ја сма по аутоматизму један од кандидата за то мјесто, али партија је туда одлучи, казао је Богавац.

Како сазнаје „Дан“, у СНП-у постоје подијељена мишљења по овом питању, тако да се не искључује ни могућност расписивања пријевремених локалних избора у Беранама, уколико се на партијским органима не постигне договор око новог предсједника Општине. Ова могућност се помиње тим прије јер је евидентно да у коалицији „Здраво Беране”, која је састављена од више политичких субјеката, постоје одређени неспоразуми. Такву могућост је наговијестио и одлазећи предсједник Општине Драгослав Шћекић, вјерујући ипак да ће се одговорни у његовој партији сагласити око кандидата који треба да заузме мјесто првог човјека Берана.

Одлуку ће донијети органи наше партије. Ми свакако имамо добар кадар за мјеста предсједника и потпредсједника који ће наставити континуитет квалитетног управљања градом до редовних локалних избора у фебруару наредне године, уколико не буде евентуалне потребе за скраћењем мандата Скупштине општине, казао је Шћекић, потврђујући да ће поднијети оставку на мјесто предсједника Општине.

Шћекић ће по закону оставку морати да поднесе у наредних мјесец. Оставку на мјесто предсједника Општине треба да поднесе локалном парламенту, након чега се креће у процедуру избора новог. Уколико се у року од 30 дана од подношења оставке не изабере нови предсједник Општине, онда Влада или одборничка већина скраћују мандат скупштини, чиме се расписују нови локални избори. Закон предвиђа да предсједника Општине у случају његове оставке до избора новог мијења потпредсједник Општине.

У овом случају то би био Марко Лалевић из редова Покрета за промјене, с обзиром на то да је он тренутно једини потпредсједник Општине. Други потпредсједник Општине Раде Кљајић као кадар СНП-а прије неколико мјесеци поднио је оставку на то мјесто, али ту функцију још увијек нико није заузео.

Предсједник СО Беране и предсједник Општинског одбора Демократа Новица Обрадовић каже да ће се у датој ситуацији заложити да се приликом избора предсједника Општине испоштује законска процедура. Истакао је да ће његова партија, као коалициони партнер владајуће већине, подржати кандидата ког предложи коалиција „Здраво Беране”.

Ми ћемо испоштовати коалициони споразум и подржати кандидата ког предложи коалиција „Здраво Беране”. Надам се да ће тамошњи политички субјекти наћи одговарајуће рјешење, јер у датим околностима не би било упутно да се иде на пријевремене изборе, саопштио је Обрадовић.

Слично мишљење изнијела је и одборница Нове српске демократије Јелена Божовић, истичући да ће њена партија подржати кандидата кога предложи СНП.

Очекујемо да се унутар СНП-а договоре око кандидата за предсједника Општине, јер то мјесто припада њима, с тим што ћемо ми на следећим изборима сигурно имати свог кандидата, навела је Божовић.

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...