Насловна Почетна Беране: Српска кућа биће отворена 1. децембра!

Беране: Српска кућа биће отворена 1. децембра!

Радови на Српској кући у Беранама у завршној су фази, и тај објекат ће званично бити отворен 1. децембра. То је Порталу РТЦГ потврдио предсједник Српског националног вијећа у Црној Гори, Момчило Вуксановић.

Он је казао да ова кућа представља поклон Покрајинске владе Војводине Српском националном вијећу у Црној Гори и српском народу у Црној Гори.

Заправо, Покрајинска влада Војводине је одвојила већи дио средстава, док је преостали дио средстава за изградњу Српске куће у Беранама обезбиједило Српско национално вијеће Црне Горе, казао је Вуксановић.

Српска кућа у Беранама налази се у насељу у близини аутобуске станице, и за те потребе је, заправо, од приватног лица, купљена кућа у изградњи, да би потом била преуређена и препројектована за потребе репрезентативног објекта под називом Српска кућа.

Вуксановић
Момчило Вуксановић

Ово је трећа Српска кућа у Црној Гори. Прије Берана, Српска кућа отворена је најприје у Подгорици, а затим је, како каже предсједник Српског национално вијећа, то вијеће опредијелило средства и отворило Српску кућу у Пљевљима.

Према ранијим најавама, у Српској кући у Беранама требало би да се налази Српска РТВ и низ других организација које се баве очувањем културне баштине српског народа. Када је Покрајинска влада Војводине, на затјев Српског националног вијећа Црне Горе, одвојило 12 милиона динара за куповину објекта у ком ће бити смјештена Српска кућа у Беранама, у медијима у Војводини је најављено да ће Срспска кућа бити мјесто сусрета.

„Мјесто гдје ће се Срби у Беранама састајати, али и мјесто сусрета са другим етничким групама са којима су Срби увијек спремни да сједну за заједнички сто и разговарају, размјењују идеје и траже заједничка рјешења могућих проблема, са циљем да цијело друштво иде напријед“, пренио је тада портал „Војводина уживо“.

За сада се зна да ће отварању Срспке куће у Беранама присуствовати и највећи званичници покрајинске Владе Војводине.

Извор: ртцг

Најновији чланци

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Престолонаследник Александар Карађорђевић: Почела „Операција Михаиловић“, награда за хватање Драже!

Приметили сте да волим да са вама делим недовољно познате чињенице из наше историје, оне које су предуго биле заборављене и забрањене да се...

Раја те тужи, кадија те брани: Бивши предсједник младих ДПС-а донио пресуду у корист Ивана Вуковића!

Јавност је данас сазнала да је Управни суд одбио тужбу функционера Покрета Европа сад Василија Чарапића, налазећи да исти нема право за покретање управног...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!

Професионално и одговорно новинарство је јавни интерес и једини циљ Министарства културе и медија (МКМ) је да се дође до законских рјешења којима ће...