Насловна Магазин Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе која ове године слави велики јубилеј 100 година постојања и рада. Пригодни поклон у виду школског инвентара је уручио директор ЈУ Дом ученика и студената Беране, професор Горан Киковић, некадашњи ученик и учитељ ове школе. Он је истакао да на овај начин жели да се присјети лијепих дана које је провео у школи која је изнедрила докторе наука и велики број високошколаца.
Иако скроман поклон вриједно је да се сјетимо одакле смо поникли и гдје смо научили прва слова.Како се то некада говорило „учио сам прва слова у сеоској малој школи из књига сам научио како земља да се воли…“Наставићемо и у наредном периоду да подржимо ову школу јер је то и наш дуг према овој дивној дјеци и њиховим родитељима који су опстали на овим просторима гдје није лако поготову у зимском периоду живјети као у урбаним срединама, казао је Киковић.
На поклону Дома ученика и студената Беране и његовом директору Горану Киковићу,захвалила се учитељица Ивана Бојовић,која васпитава ову дивну и бистру дјецу која у свом знању не заостају за дјецом у граду.
Много нам значи да се неко сјетио и да нам помогне да и на овај начин са новим инвентаром обновимо застареле ормаре,столице,столове… Хвала ЈУ Дом ученика и студената Беране и директору Киковићу шта није заборавио гдје је научио прва слова и гдје је био како данас саопшти пет година учитељ.Зато се овом приликом захваљујем у име ученика,њихових родитеља и школе у којој радим.Ми ћемо њихове поклоне наградити учењем,радом и знањем, истакла је учитељица Бојовић.
Опис није доступан.
Директор Дома ученика и студената Беране професор Горан Киковић и радник у Дому Косто Поповић,чији је отац Милутин Мића био учитељ ове школе посјетили су и подручно одјељење Будимља које припада Основној школи „Радомир Митровић“ из Берана. Дом ученика и студената Беране имајући у виду застарјелост инвентара у основним школама на руралном подручју Берана, поред школе у Ровцима, помогли су овом приликом са два ормара школу у Будимљи,која броји 42 ученика од којих и првом разреду који води учитељица Сања Шошкић броји 11 ученика, у другом разреду наставу изводи учитељица Весна Недовић и тај разред похађа 9 ученика. Трећем разреду од 7 ученика предаје учитељица Маријана Вељовић, иначе некадашња ученица ове школе.Учитељица Весна Лутовац ради са одјељењем од 9 ученика,док Маријана Вељовић наставу изводи и у петом разреду са 6 ученика.
Сем инвентара у школи све блиста а отменост дјеце и њихових предметних наставника се осјећа на сваком кораку.Сеоска мала школа у којој ученици прелијепог села Будимље, која има историју више од осам вјекова зрачи топлином и жељом да из ових клупа које нијесу савремене као у урбаним срединама науче прва слова и све оно да се реализује што је предвиђено планом и програмом за основно образовање.
Жеља да се помогне другима постоји у Дому ученика и студената Беране и ми ћемо наставити да у складу са нашим могућностима и ми помогнемо другима.Посебно ми је драго што су се сви обрадовали нашем малом али искреном поклону. Морамо да се вратимо временима кад смо више дијели и поклањали и донирали једни другима и када смо више мислили једни на друге.У Будимљи у манастиру Шудикова биле су још у средњем вијеку школе које су се бавиле преписивачком дјелатношћу а одавде поникао и чувени Страхиња Будимљанин и многи други умни људи прошлих и садашњих времена.Зато поштујући традицију, културу и историју а прије свега образовање морамо више улагати у знање а оно је будућност,улагајући у дјецу улажемо у будућа поколења која само знањем могу да побиједе и опстану на овим просторима одакле нажалост одлазе млади људи, истакао је професор Горан Киковић.
Он је обећао да ће и у наредном периоду учинити све да актуализује проблеме школства на подручју општине Беране и да их презентује јавности, јер рурални крајеви не смију да заостају за урбаним срединама.

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...