Насловна Вијести Култура Беране: Именован жири за додјелу "Видовданских награда"!

Беране: Именован жири за додјелу „Видовданских награда“!

Награда „Радомир П. Губеринић“:

Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис “Глас Холмије“ од 2013. године успоставили су завичајну Награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића коју додјељују истакнутим појединцима који су са простора Васојевића а, који објављују дјела која афирмишу овај крај. Награда носи назив – “Радомир П. Губеринић“ – до сада су је примили: за 2013. годину публициста и новинар Вукосав Вуле Ракетић, за књигу “Хероина великог срца“, која говори о животу и раду Дивне Вековић; за 2014. књижевник Бранислав Оташевић, за књигу “Милован Ђилас-скица за портрете“, за 2015. годину историчар Горан Киковић, за књигу “Преци и Потомци“ – монографија Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране, за 2016. годину генерал др Лука Кастратовић, за књигу “Сердари, војводе и генерали из Васојевић“, за 2017. годину проф. др Марко Кнежевић, за књигу “Велика и Новшиће“, за 2018. годину академик професор доктор Јован Бабовић за књигу “Од Комова до Српске Атине“. Такође награда је додијељена професору доктору Славољубу Ђукићу за 2019. годину за књигу “Васојевић свој на своме – навијек и амин“а за 2020.годину награду је добио професор Благоје Шарић,за књигу “Какав учитељ -такав народ“.

Овогодишњи жири за додјелу награде “Радомир П. Губеринић“,чине: Горан Киковић,историчар,предсједник и чланови: Благоје Шарић,професор и генерал др Лука Кастратовић.

Књижевна награда “Ратко Делетић“:

Часопис “Глас Холмије“ је 2017.успоставио књижевну награду “Ратко Делетић“.
Награду за 2017.годину добио је пјесник Драгомир Дале Ћулафић, за 2018. Пјесник и новинар Дарко Јововић, за 2019. годину награда припала пјеснику и књижевнику Радомиру Стојановићу,док је награду за 2020.добио књижевник и пјесник Вулко Шћекић.
Састав жирија је следећи: предсједник жирија Вулко Шћекић ,пјесник и чланови: Радован Обрадовић,пјесник и Жарко Бојић,пјесник.

Награда “Лазарево Слово“:

Удружење Српских књижевника у отаџбини и расијању са сједиштем у Андријевици је од 2018. установило награду “Лазарево слово“, које је за 2018. године додијељено историчару Горану Киковићу, за 2019.годину проф.др Драгомиру Кићовићу, а за 2020.Књижевнику Миловану Мишу Кубуровићу.
Удружења Српских књижевника у отаџбини и расејању која носи назив “Лазарево слово“.Предсједник жирија је Бранислав Оташевић,књижевник и новинар и чланови: Милован Мишо Кубуровић,књижевник и Миличко Трифуновић,  публициста.

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...