Насловна Колумне Белведерске двоумице: "Мањи инциденти" са крупним порукама или Срби у рикверц!

Белведерске двоумице: „Мањи инциденти“ са крупним порукама или Срби у рикверц!

Пише: Иван Милошевић

Нијесам хтио ништа да пишем о 9. мају на Цетињу, али не да ми „Дан“. У јучерашњем броју у тексту о свему што се прије два дана дешавало у престоници Црне Горе тај лист је саопштио да су прославу Дана побједе у том граду обиљежили „мањи инциденти“! Умио сам се јуче ујутру више пута, рекох да се можда још нијесам пробудио, па не разликујем сан и јаву, кад оно опет „мањи инциденти“. И комшија потврди што сам прочитао, па то ми је, што ми је. Из угла редакције „Дана“ све оно што смо видјели на Цетињу је мањи инцидент! Шта ли је њима онда велики инцидент! Судар Сатурна и Меркура или нестанак гравитације? Шта ли пију ови из „Дана“ ових дана?

А тај „мањи инцидент“ заправо је био блокирање једног града, његово катанчење за свакога ко не припада новоцетињском новокомпонованом монтенегринском барјачењу и формирање нове или обнова старе квазиидеолошке ултракомунистичке аксиоме да су сви који не мисле као ја, судбински непријатељи, душмани, вампири и наравно српски вукодлаци!  Када се томе додају сочне псовке, вријеђење неистомишљеника и сканадирање Милу „краљу“ као вјечном устаничком и одбрамбеном вагабунду и идејном творцу устанка на Белведеру или Аџијиној кривини, онда имамо комплетан пакет новоцрногорске мантре! Имају ли у свему томе своју улогу разни окултисти, илуминати, масони или друге тајне или полутајне вјерске и магијске групе, не знам, али знам да ће се 9. мај 2022. године више памтити по забранама, катанцима и лисицама, него по евоцирању слободарских црногорских визија!

Можда је све то направила групица грађана, екстремних присталица ДПС-а, али то не квари комплетан кварни утисак о јучерашњем дану у подножју Ловћена. Уколико је то групица, гдје је онда та већина Цетињана која не прихвата да се у њиховом  граду вријеђа све што је српско, и не само српско него и све што не мирише на ДПС, и гдје то они кажу и када – да се не може тако и да се томе мора стати на крај. Изгледа да је и за њих све то „мањи инцидент“!

На Цетињу су изгледа јуче били они који су требало тамо да буду. Представници ЕУ, ДПС-а, УРЕ и СНП-а! Сада барем знамо ко је све пожељан партнер Попи и осталим европским дамама и џентлеменима! Да се џаба не прегањамо уочи избора и да се кобајаги убјеђујемо да и нас обичне грађане неко нешто пита. Питају нас као што комарца питају која му је крв слађа и треба ли му нови распоред менија! Иза белведерских барикада остали су сви они који имају таман толико права колико и роб у тамници, са том разликом што им је одијело другачије!

Тренутно нам је тако, како нам је. Попа, Мило, Данијела и Дритан, четверац су који води домаћи брод! Попа је крмарош, Мило је капетан палубе, Дритан капетан брода, а Данијела је… не знам, шта је, али није оно што смо мислили да је – коректив ултранационалистичког новокомпонованог идеолошког пројекта о вјечном сукобу добра и зла, односно Црногораца и Срба!

На Цетињу смо јуче јасно чули шта наш браћа Црногорци мисле о браћи Србима. У неколико ријечи то може стати у „Вољели би да вас нема“! И џаба Срби већ годинама се моле да нема нас без њих и њих без нас, да се морамо помирити, коначно покопати четнике и партизане и почети да живимо као сав нормалан свијет. Након Цетиња од прије два дана нијесам сигуран да је то могуће и ваљда је и олакшавајућа околност и ваљана нада да ћемо претећи, баш та чињеница коју Срби највише критикују – да о Црној Гори одлучују странци! Да се само ми о себи питамо, ко зна гдје би нам био крај и да ли би он већ можда био и завршен и то без побједника и побијеђених! Можда не би имао ко ни да прогласи крај рата, све би прије краја прогутао вихор мржње и петокраке комунистичке звјери која нам сиса крв већ пуних осам деценија!

Дакле, све су то „мањи инциденти“! Идемо даље, ако има даље. Можда смо већ све ријешили и суновратили се у провалију коју смо сами ископали. Можда су се само прије два дана из те провалије чули крици једне наопаке идеологије и једног наопаког вође са наопаким менторима. Можда сам стога и све погрешно сконтао, накриво се  умио и погледао у огледало! Тамо осим „мањег инцидента“ ништа друго нијесам видио! Можда то само моја уобразиља ради без грешке, иако је све остало грешка!

ПС. На провалу мржње, блокада и исталих рокада, црногорска полиција није реаговала. Није ни Попа, а ни остали чланови домаћег четверца! Препоручио бих Србима да тамо гдје су у већини поставе страже и пазе ко им долази у госте. Ове са Цетиња ни под разно да не примају. Тамо гдје се он приме, ништа се више не прима. У памет се Срби, ако памети имамо!

 

Најновији чланци

Тајип Ердоган: Турска ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО!

Турска је поручила савезницима да ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО-у, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у видео снимку објављеном...

Срцепарајуће, Алекса Бечић: Дритану сам отворио врата своје куће, а он ми је забио нож у леђа!

Црна Гора је добила владу с никад мање легитимитета и легалитета, али са никад више функција и фотеља, казао је лдиер Демократа Алекса Бечић...

Милорад Додик: Експанзија муслиманског национализма!

ЕКСПАНЗИЈА муслиманског национализма у БиХ је веома видљива, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у Дневнику Нове ТВ. – Она је продукт...
video

Може ли Мило ниже: Све за албанство, Српству шипак!

Пише: Иван Милошевић Трудиш се да будеш равнодушан на Милове форе и фазоне, али то што он може да извали и уради мало ко може....

Патријарх Порфирије: Наш циљ је да испунимо Реч Христову – да једно будемо!

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе Господ, браћо и сестре, и Васкрсењем својим нама дарова пуноћу радости, лепоте и сваког добра; штавише, дарова нам живот, живот...