Насловна Почетна БАЊА ЛУКА: Приказан филм "Гаравице", свједочанство о злочину усташа над Србима!

БАЊА ЛУКА: Приказан филм „Гаравице“, свједочанство о злочину усташа над Србима!

Дугометражни документарни филм „Гаравице“, аутора Драгана Радовића, премијерно је вечерас приказан у Бањалуци. Филм приказује један од највећих злочина над Србима у НДХ, у бихаћком срезу. Премијери је присустовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је истакао да је важно да је злочин над Србима у Гаравицама који се догодио 1941. године документован на овај начин јер су комунистичке власти настојале да га сакрију и умање.

Додик је рекао да убиство више од 14.000 Срба на једном мјесту 1941.године на почетку Другог свјетског рата најбоље потврђује да је постојао план да се тако нешто уради, а српска заједница се од тада никада није опоравила на том простору.

Комунистичка власт у бившој Југославији учинила је све да се то потисне и оде у заборав и преименује као страдање жртве фашистичког злочина – рекао је Додик.

Додик је оцијенио важним да се види размјера злочина над Србима, јер такво масовно страдање није било могуће без плана усташа који су намјеравали да трећину Срба побију, трећину раселе, а трећину прекрсте. Додик је рекао да многе генерације, па ни он у вријеме школовања није знао да су се десиле Гаравице и да тако нешто постоји, а када је добио информације увидио је како је то било стравично и тешко.

Закључио је да ће документарни филм „Гаравице“ трајно остати на располагању српском народу да увиди у каквим су трагичним околностима страдале читаве породице, читава села и сва родбина.

Промоција документарног филма "Гаравице" - Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је на премијери да је од великог значаја да се прича и пише о једном од највећих српских стратишта у Другом свјетском рату и проноси истина о српском страдању.

Владика Сергије истакао је у обраћању окупљенима да српски народ неће, не може и не смије заборавити Гаравице, већ да ће учинити све да васкрсне сјећање и молитвена успомена на њих.

– Не само да ћемо проносити истину о злочину почињеном над Србима на Гаравицама, већ ћемо се изнова враћати Шушњару код Санског Моста, Црном језеру код Босанске Крупе, ливањским новомученицима и многим другим стратиштима Срба – додао је владика Сергије.

Ријеч је о дугометражном приказу једног од највећих злочина, донедавно готово непознатом, над Србима у НДХ у бихаћком срезу. Премијера је одржана у Банском двору у присуству бројних високих званица. За 1. новембар најављена је пројекција филма у Приједору, а Патријаршија Српске православне цркве организоваће премијеру у Србији, за шта се чека потврда термина.

Најновији чланци

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...