Насловна Политика Арбен Јакупи: Џабе Мило зове, дијаспора неће доћи!

Арбен Јакупи: Џабе Мило зове, дијаспора неће доћи!

Уочи другог круга предсједничких избора 2. априла, у штабу Ђукановића рачунају на већи долазак гласача из дијаспоре као и на већу излазност у срединама гдје живе мање бројни народи. У дијаспори има око 150.000 грађана с правом гласа у Црној Гори.

Позив дијаспори да гласа у другом кругу предсједничких избора у Црној Гори је злоупотреба и исељеници се у великој већини неће одазвати, тврди вршилац дужности (вд) помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором Арбен Јакупи.

Из Демократске партије социјалиста (ДПС) очекују много већу подршку наших исељеника њиховом кандидату Милу Ђукановићу 2. априла.

По процјени управе, у дијаспори има око 150.000 грађана с правом гласа у Црној Гори, али од тога трећина отпада на земље региона, а остатак на Европску унију и Америку. Уочи другог круга предсједничких избора 2. априла, у штабу Ђукановића рачунају на већи долазак гласача из дијаспоре као и на већу излазност у срединама гдје живе мање бројни народи.

С друге стране, у Управи за сарадњу с дијаспором тврде да се наши исељеници на овај начин злоупотребљавају.

-Јако су узнемирени тиме што се гурају у један кош и јако су узнемирени што одређене политичке партије желе од њих да направе, да кажем, једну групацију која служи за куповину, којој ће једна политичка партија да плати путне трошкове, или рецимо одређена средства, како би дошли да гласају, истакао је Јакупи.

Јакупијева Странка правде и помирења (СПП) подржала је кандидата Покрета Европа сад Јакова Милатовића.

Он не очекује масовнији долазак дијаспоре јер се, како тврди, не ради о неком питању од националног интереса, нити се одлучује о томе иде ли Црна Гора европским путем или у изолацију.

-Вјерујте да је дијаспора тотално мирна и неће доћи, не ти џепови, како су најављени, него неће доћи ни двије хиљаде људи. И вјерујте да бројка коју очекује Ђукановић неће бити толико на његовој страни, већ да и наша дијаспора разумије ове процесе и да желе да коначно и Црна Гора постане чланица ЕУ, рекао је Јакупи.

О значајном резервоару гласова за други круг, говорио је управо Ђукановић у изборној ноћи, а из његовог ДПС-а поручили су да није било потребе да се дијаспора, односно тај резервоар бирача „потеже“ 19. марта.

У Управи немају прецизне податке о броју црногорских грађана с правом гласа ван граница Црне Горе, али износе процјене.

-Та бројка је неких 150 хиљада грађана. Можда је неких 50 хиљада у земљама региона, а 100 хиљада су у земљама Европе и Америке, поручио је Јакупи.

У међувремену, предсједник Удружења Црногораца Косова Слободан Вујичић тврди да се десетине хиљада грађана Косова који тамо живе, раде и гласају, налазе и у бирачком списку Црне Горе. Позива их да не гласају у другом кругу избора јер је то супротно црногорском Уставу и законима.

Јакупи открива да је само на основу дознака, прошле године у Црну Гору од дијапоре стигло близу милијарду еура.

Из Управе подсјећају како је из дијаспоре већ у првим данима ковида стигло милион еура донација, и поручују да је смјештање исељеника у контекст избора – њихово удаљавање од Црне Горе.

Извор: беранеонлине

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...