Насловна Магазин Апсурди, Хрватска и Црна Гора: У Подгорици споменик, у Загребу Тито не...

Апсурди, Хрватска и Црна Гора: У Подгорици споменик, у Загребу Тито не може ни на поштанску марку!

Хрватска пошта није одобрила израду пригодног жига са ликом Јосипа Броза Тита на захтјев Савеза антифашистичких бораца и антифашиста и Савеза друштава Јосип Броз Тито Хрватске за филателистичку изложбу у оквиру обиљежавања 130 година од Титовог рођења. Антифашисти су жељели да пригодиним поштанским жигом употпуне филателистичку изложбу у просторијама Савеза 1. децембра. Жиг са Титовим ликом требао је бити у употреби у само у пошти у загребачкој Јуришићевој улици и то на само један дан.

 

Из Хрватске поште навели су да су антифашисти закаснили, јер се пригодни поштански жиг израђује поводом неке годишњице на датум или у мјесецу када је неко рођен или округле годишњице неког догађаја на одређени датум.

С обзиром на то, да је годишњица рођења Јосипа Броза Тита била у мају, а не у децембру, предлагачи су са захтјевом закаснили – образложили су из Поште.

Из САБА наводе да су пробали да објасне да 130 година од Титовог рођења обиљежавају цијелу годину, а не само један мјесец, те да је жиг саставни дио филателистичке изложбе и користио би се само један у једној пошти. Предсједник САБА Фрањо Хабулин не сматра да одбијеница Хрватске поште има политичку позадину, али да су можда ипак у питању неки други разлози.

Коментаришући чињеницу да је Хрватска пошта издала пригодну дописницу за обиљежавање 20 година од загребачког фестивала „Квир“, Хабулин је рекао да није сигуран да су хомосексуалци и партизани у Загребу једнако добродошли.

– Модерно је позивати се на људска права, а у складу са тим лакше су одобрили захтјев ЛГБТ заједнице него захтјев за жиг за изложбу поштанских марака са Титовим ликом – додао је Хабулин.

Он је оцијенио да би „алтернативно“ објашњење одбијенице могла бити и диверзија у загребачко пошти у Јуришићевој улици 1941. године коју су извели загребачки комунисти и антифашисти, убивши усташког полицајца, те ранивши пет усташких агената и два њемачка војника и једног официра.

Ево, ево вам сада… Дигнули сте пошту у ваздух, сада вам не дамо жиг – додао је Хабулин.

Предсједник Савеза друштава Јосип Броз Тито Хрватске Јован Вејновић рекао је да га одбијеница Хрватске поште не изненађује додајући да је свјестан друштвене атмосфере у земљи.

– То можда и није став многих људи који сједе у Хрватској пошти. То је став који им је саопштен те је Пошта у складу с општим друштвеним кретањима „логички“ то морала и прихватити – додао је Вејновић.

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Формирати нову владу, постојећа левитира!

Потпредсједник ДНП-а и посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић, позвао је још једном све чланице парламентарне већине од 30. августа да се...
video

У „Аеродромима“ весело: Маида Муратовић, турбо фолк пјевачица, постала члан ПР тима!

Турбо фолк пјевачица Маида Муратовић нови је члан ПР тима Аеродрома Црне Горе, пише Портал Стандард. Муратовић,према незваничним сазнањима Стандарда, кадар је Грађанског покрета УРА. Из...

Због Русије: Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара!

Удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда јуче су саопштила да се повлаче из Међународне федерације новинара (ИФЈ) због, како су навели, присуства...

Тања Фајон на радном задатку: У Словенији открила два шпијуна – наравно, руска!

Министар спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је данас да су два страна држављана оптужена за шпијунажу припадници руске обавјештајне службе. Фајонова је навела да...

Америка педаљ мога села: Бечић и Ник схватили – избори се добијају у Вашингтону!

Пише: Иван Милошевић Јуче Алекса, данас Ник Ђељошај, сјутра већ ко зна ко, али ови наши политичари се не ваде из Вашингтона! По томе колико...