Насловна Вијести Свијет Ангела Меркел: Сјећамо се људи који су били жртве нацизма!

Ангела Меркел: Сјећамо се људи који су били жртве нацизма!

На данашњи дан, 8. маја 1945. безусловном капитулацијом Њемачке завршио се Други свјетски рат у Европи. На 76. годишњицу огласили су се Ангела Меркел и други политичари. Предсједник Франк Валтер Штајнмајер је уручио ордење.

Други свјетски рат започео је нападом Хитлерове Њемачке на Пољску у септембру 1939. У рату је живот изгубило између 55 и 60 милиона људи широм свијета. 8. маја 1945. безусловном капитулацијом Њемачке завршио се Други свјетски рат у Европи.

8. мај 1945. био је дан ослобођења, значио је крај нацистичке диктатуре и слома цивилизације који је била Шоа (Холокауст). Остаје наша трајна одговорност да одржавамо сјећање на милионе људи који су изгубили живот током година националсоцијалистичке тираније, рекла је Меркел, како је на Тwиттеру у суботу објавио портпарол владе Штефен Зајберт.

Министар спољних послова Хајко Маас (СПД) захвалио се милионима оних „који су ризиковали живот и жртвовали се да би свијет ослободили фашизма”. Такође је подсјетио да фашизам постоји и данас.

Нажалост, идеја фашизма још увијек није у потпуности искоријењена, рекао је на Тwиттеру.

„Морамо се свакога дана заједно залагати за демократију и слободу.”

У гостујућем коментару за портал т-онлине, њемачки државни министар за Европу Михаел Рот заложио се за меморијални центар у Берлину гдје ц́е његовати сјећање на све жртве националсоцијалистичке окупације.

-Такво мјесто одавно је требало да постоји, написао је политичар СПД.

„Потребно је да најзад мјесто гдје ћемо обиљежити и одржавати сјец́ање на све жртве и уважавати патње свих погођених земаља.”

Предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер позвао је Њемце да се непрестано суочавају са Холокаустом и нацистичком диктатуром.

Без тог мукотрпног и болног процеса било би незамисливо демократско самопоуздање наше земље, рекао је Штајнмајер у петак, према тексту говора у Берлину, приликом уручивања ордена грађанима који се залажу за сјећање на преиод нацизма и против расизама, преноси агенција афпд.

Повратак у стање репресије био би „фаталан погрешан пут”, упозорио је Штајнмајер.

„Снагу и самопоуздање не стичемо ц́утањем, вец́ само задржавањем критичности и искрености – према себи и историји наше земље”.

Сјећање на националсоцијализам, кривицу и неправду јача демократију. То је „историјско искуство” које је земља имала након ослобођења 1945. године.

Стога се свака генерација мора суочити са задатком да изнова присвоји сјећање на злочине какви су Шоа и на разарања изазвана национализмом и расизмом, додао је предсједник. То је постало „дио њемачког идентитета”. Сјецћање на злочине од пресудне је важности за будуцћност Њемачке и Европе.

На церемонији обиљежавања годишњице завршетка рата, Штајмајер је одао почаст шесторици грађана који су се посветили суочавању са прошлошћу, подсјећајући на нацистичке злочине и борецћи се против расизма и маргинализације.

Високи орден Њемачке додијељен је брачном пару новинара и публициста Елизабети и Рафаелу Зелигман из Берлина, Сари Хитенберенд из Вупертала, Михаел Купијец из Ерфурта, Марен Шенинг из Берлина и џез музичар Ђанго Хајнрих Рајнхард из Кобленца.

Једино је у Берлину, граду и савезној покрајини 8. мај једнократно био државни празник као Дан ослобођења од националсоцијализма и то прошле 2020. године. Посланичка група Љевице у Берлину ради на томе да то постане трајни државни празник.

Најновији чланци

Раја те тужи, кадија те брани: Бивши предсједник младих ДПС-а донио пресуду у корист Ивана Вуковића!

Јавност је данас сазнала да је Управни суд одбио тужбу функционера Покрета Европа сад Василија Чарапића, налазећи да исти нема право за покретање управног...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!

Професионално и одговорно новинарство је јавни интерес и једини циљ Министарства културе и медија (МКМ) је да се дође до законских рјешења којима ће...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Маида Горчевић позвала Ивана Вуковића: Растаните се од фотеље и признајте вољу грађана!

Члан Предсједништва Покрета "Европа сад" Маида Горчевић позвала је Ивана Вуковића да се испоштује изборну вољу грађана Подгорице од 23. октобра и престане да...