Насловна Вијести Свијет Ангела Меркел: Сјећамо се људи који су били жртве нацизма!

Ангела Меркел: Сјећамо се људи који су били жртве нацизма!

На данашњи дан, 8. маја 1945. безусловном капитулацијом Њемачке завршио се Други свјетски рат у Европи. На 76. годишњицу огласили су се Ангела Меркел и други политичари. Предсједник Франк Валтер Штајнмајер је уручио ордење.

Други свјетски рат започео је нападом Хитлерове Њемачке на Пољску у септембру 1939. У рату је живот изгубило између 55 и 60 милиона људи широм свијета. 8. маја 1945. безусловном капитулацијом Њемачке завршио се Други свјетски рат у Европи.

8. мај 1945. био је дан ослобођења, значио је крај нацистичке диктатуре и слома цивилизације који је била Шоа (Холокауст). Остаје наша трајна одговорност да одржавамо сјећање на милионе људи који су изгубили живот током година националсоцијалистичке тираније, рекла је Меркел, како је на Тwиттеру у суботу објавио портпарол владе Штефен Зајберт.

Министар спољних послова Хајко Маас (СПД) захвалио се милионима оних „који су ризиковали живот и жртвовали се да би свијет ослободили фашизма”. Такође је подсјетио да фашизам постоји и данас.

Нажалост, идеја фашизма још увијек није у потпуности искоријењена, рекао је на Тwиттеру.

„Морамо се свакога дана заједно залагати за демократију и слободу.”

У гостујућем коментару за портал т-онлине, њемачки државни министар за Европу Михаел Рот заложио се за меморијални центар у Берлину гдје ц́е његовати сјећање на све жртве националсоцијалистичке окупације.

-Такво мјесто одавно је требало да постоји, написао је политичар СПД.

„Потребно је да најзад мјесто гдје ћемо обиљежити и одржавати сјец́ање на све жртве и уважавати патње свих погођених земаља.”

Предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер позвао је Њемце да се непрестано суочавају са Холокаустом и нацистичком диктатуром.

Без тог мукотрпног и болног процеса било би незамисливо демократско самопоуздање наше земље, рекао је Штајнмајер у петак, према тексту говора у Берлину, приликом уручивања ордена грађанима који се залажу за сјећање на преиод нацизма и против расизама, преноси агенција афпд.

Повратак у стање репресије био би „фаталан погрешан пут”, упозорио је Штајнмајер.

„Снагу и самопоуздање не стичемо ц́утањем, вец́ само задржавањем критичности и искрености – према себи и историји наше земље”.

Сјећање на националсоцијализам, кривицу и неправду јача демократију. То је „историјско искуство” које је земља имала након ослобођења 1945. године.

Стога се свака генерација мора суочити са задатком да изнова присвоји сјећање на злочине какви су Шоа и на разарања изазвана национализмом и расизмом, додао је предсједник. То је постало „дио њемачког идентитета”. Сјецћање на злочине од пресудне је важности за будуцћност Њемачке и Европе.

На церемонији обиљежавања годишњице завршетка рата, Штајмајер је одао почаст шесторици грађана који су се посветили суочавању са прошлошћу, подсјећајући на нацистичке злочине и борецћи се против расизма и маргинализације.

Високи орден Њемачке додијељен је брачном пару новинара и публициста Елизабети и Рафаелу Зелигман из Берлина, Сари Хитенберенд из Вупертала, Михаел Купијец из Ерфурта, Марен Шенинг из Берлина и џез музичар Ђанго Хајнрих Рајнхард из Кобленца.

Једино је у Берлину, граду и савезној покрајини 8. мај једнократно био државни празник као Дан ослобођења од националсоцијализма и то прошле 2020. године. Посланичка група Љевице у Берлину ради на томе да то постане трајни државни празник.

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...