Насловна Вијести Хроника Андријана Разић: Кампања обавезне вакцинације на мала врата уводи диктатуру најопасније врсте!

Андријана Разић: Кампања обавезне вакцинације на мала врата уводи диктатуру најопасније врсте!

Најновијим мјерама донијетим у циљу спречавања ширења корона вируса, актуелна Влада достигла крајњи степен бруталног кршења Устава и закона ове земље и права и слобода њених грађана, те да полако али сигурно срљамо у отворену диктатуру најопасније врсте, упозорава адвокат Андријана Разић.

Она истиче да Законом о заштити становништва од заразних болести, као ни Програмом обавезних имунизација становништва против одређених заразних болести, није прописана обавезна имунизација становништва Црне Горе од вируса Цовид-19. Међутим, како указује у правној анализи достављеној „Дану“, званична политика коју води Министарство здравља, избјегавајући да ствари назове правим именом, очигледно покушава да обавезну вакцинацију уведе „на мала врата“, вјешто заобилазећи на тај начин парламент као воx попули грађана Црне Горе.

Просто, чињеница да вам нико неће уперити репетирани пиштољ у главу да би се вакцинисали, никако не значи да се не ради о принуди уколико вам се као особи која није вакцинисана потенцијално ускрате сва елементарна људска права, те онемогући нормално функционисање и слободан живот. Ово поготово кад смо од појединих представника Министарства здравља чули званичан став да „о обавезној имунизацији не треба размишљати, јер се такав приступ коси са елементарним биоетичким принципима и људским правима – наводи Разић.

Она наглашава да је резолуцијама и директивама Савјета Европе наглашено да вакцинација од вируса Ковид-19 мора да буде искључиво на добровољној основи.

Европски суд за људска права (ЕСЛјП) још увијек није имао прилику да заузме званичан став по наведеном питању, али треба истаћи да пресуда ЕСЛЈП у случају родитеља против државе Чешке са којом се полемисало претходних дана, апсолутно није примјењива на актуелну ситуацију у Црној Гори која се тиче епидемије корона вируса. Ово из простог разлога што тема те пресуде није била вакцинација за вирус Цовид-19, а и ради се о заузетом ставу суда у том појединачном случају, а не начелном становишту по питању вакцинације уопште – каже Разић.

<p>Андријана Разић</p>
Андријана Разић

Она истиче да пошто вакцинација за Ковид-19 није обавезна, потпуно је јасно да је Влада новим сетом мјера дискриминисала невакцинисане грађане Црне Горе, и то значајно више од већине популације.

На тај начин, Влада Црне Горе је директно суспендовала одредбу члана 8 Устава Црне Горе, члана 14 ЕКЛЈП, те нарочито члана 1 Протокола 12 Европске конвенције о људским правима који прописује општу забрану дискриминације. Исто тако, инсистирање на прописаним мјерама довело би до директног кршења људских права загарантованих у члановима 27, 28, 40, 43 и 62 Устава Црне Горе, те у члану 8 ЕКЛЈП. Заштита појединца од недопуштеног мијешања у његову приватност прокламована је и у домаћем и у међународном праву као фундаментално људско право које ужива правну заштиту. Исто тако, основна уставна права и слободе човјека и грађанина нечелно су неограничени: пуни обим њиховог остваривања је правило – каже Разић.

Разић истиче да свака посредна или непосредна принуда грађана на вакцинацију од овог вируса, неспорно ће представљати драстично мијешање у најприватнију сферу живота човјека – његово здравље и физички интегритет.

И мислим да ће се врло брзо стећи услови да о питању оправданости тог мијешања свој став дају Уставни суд Црне Горе и Европски суд за људска права. Ово поготово када наведене вакцине имају префикс „екперименталне“, и званично су одобрене само за хитну употребу. Посебно је питање (не)законитости спровођења донијетих мјера, јер је потпуно јасно да, на примјер, неки запослени у ресторану или у ноћном клубу апсолутно нема право да легитимише грађане, нити да од њих тражи податке о здравственом стању који су по закону тајни. Исто важи и за евентуалну примјену репресивних мјера према невакцинисаним грађанима, или иницирање њихове прекршајне или кривичне одговорности – каже Разић и апелује на надлежне органе и поготово на Владу Црне Горе, да озбиљно размисли о могућим последицама вођења овакве дискриминаторске и опасне здравствене политике, базиране на драстичном кршењу елементарних људских права, уколико као држава претендујемо на епитете „правна и демократска“.

Просто је недопустиво да у 21-ом вијеку, када би стандарди демократије и поштовања људских права требали бити на максимуму, а и након што су смијенили наводно аутократску власт, актуелна Влада у кршењу тих права очигледно слиједи пут својих претходника – закључује Разић.

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...