Насловна Почетна АНДРИЈА МАНДИЋ У БУДИМПЕШТИ: Напокон имамо стабилну власт!

АНДРИЈА МАНДИЋ У БУДИМПЕШТИ: Напокон имамо стабилну власт!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић учествовао је на 11. конференцији предсједника парламената Југоисточне Европе, која је од 16. до 17. новембра одржана у Будимпешти (Мађарска).

Током Конференције, након уводних напомена Ласла Ковера предсједника Народне скупштине Мађарске, Мандић је имао излагање на тему „Процес европских интеграција земаља Југоисточне Европе“.

Уз подсјећање да је идеја помирења након Другог свјетског рата била темељ за формирање Европске уније, Мандић је казао да су кључне европске државе мудро отпочеле процес интеграција кроз оно што доминантно утиче на живот њихових грађана – економију.

Он је истакао да је за достизања европског нивоа развијености друштва, неопходно пуно рада, труда и залагања како би земље кандидати затворили сва поглавља, што није ни једноставан, а ни брз процес.

Најновије проширење Европске уније било је прије више од десет година. Управо онако, како су некада земље источног блока гледале пут запада, тако сада земље југоисточне Европе гледају своје сусједе који су већ дио европске фамилије, рекао је Мандић.

Уз осврт на актуелне политичке прилике у Црној Гори, Мандић је истакао да је у августу 2020. године по први пут дошло до демократске промјене власти.

Напокон имамо стабилну власт у Црној Гори која је сачињена од странака и покрета који су апсолутно посвећени нашем европском путу, али и стварању демократског и инклузивног друштва. Вјерујемо, а самим тим и радићемо да наша држава постане прва наредна чланица Европске уније, рекао је он.

Мандић је нагласио да су пред нашом земљом “фундаментално важне реформе у дијелу правосуђа које ће омогућити да се у потпуности посветимо оним поглављима која су дефинисана као најважнија, тј. поглављима 23 и 24, јер кључна битка коју Црна Гора треба да води јесте она против организованог криминала и корупције.“

У циљу афирмације процеса проширења, предсједник Мандић је подијелио увјерење да ће европски партнери бити уз нашу земљу и у предстојећем периоду како бисмо постали прва наредна чланица Европске уније, чиме би и остале земље југоисточне Европе добиле потврду да је процес проширења и даље актуелан.

Мандић је казао да ће са позиције првог човјека Скупштине Црне Горе дати пуни допринос како би све кључне реформе биле спроведене на што ефикаснији и инклузивнији начин.

-Управо кључне реформе у нашем друштву довешће до онога за шта се највећи број грађана Црне Горе залаже, а то је спуштање тензија, инклузивност и међунационално помирење, што је у исто вријеме и један од кључних предуслова како би наша земља постала дио фамилије развијених европских земаља, закључио је предсједник Скупштине Црне Горе.

извор: алоонлине

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...