Насловна Почетна АНДРИЈА МАНДИЋ: Очекујемо да будемо дио нове владе!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Очекујемо да будемо дио нове владе!

Један од лидера коалиције „За будућност Црне Горе“ Андрија Мандић рекао је данас да очекује да та опција буде део нове Владе Црне Горе, као друга најјача политичка опција потенцијалне владајуће коалиције и аутентични представник српског народа у тој држави. Мандић је изнео мишљење како би на тај начин била окончана дискриминација српског народа у Црној Гори.

Изразио је и наду, након актуелних разговора у Подгорици између потенцијалних чинилаца нове владе, да ће нова власт бити успостављена у што краћем року.

-Желели смо да констатујемо да она већина успостављена 30. августа 2020, када је оборен режим Мила Ђукановића у парламенту, а потом 2023. године преузета од стране једног од представника победника тих избора из 2020. и функција председника Црне Горе, да имамо снаге да пронађемо решење да формирамо владу за у наредне четири године и да урадимо оно што смо обећали, поручио је Мандић.

Он је подсетио да рокови за формирање владе теку од јучерашњег дана, када је конституисана Скупштина Црне Горе и у року од 30 дана председник Јаков Милатовић треба да мандат повери лицу које може предводи Владу Црне Горе, након чега је потребно највише три месеца да би она била формирана.

То су дакле неки дуги рокови, али ми бисмо волели да се све то уради што је могуће пре и зато разговарамо не само о председнику парламента, него и о будућем саставу владе, нагласио је председник Нове српске демократије (НСД) и додао да се у оваквим ситуацијама не може договарати „на парче“.

Потврдио је да је политичка опција коју заступа, имала неке понуде за учешће у саставу будуће владе.

-Ми који смо добили доминантну подршку српског народа, а друга смо по снази странка из те већине од 30. августа 2020. године, желели бисмо само да се настави она добра пракса, коју имамо и на локалном нивоу, јер држимо власт заједно у већини општина Црне Горе, да први по снази, у овом случају коалиција око Покрета за европску Србију (ПЕС), добије мандатара, а ми као наредна и двоструко јача од следећег на минулим изборима, Демократске Црне Горе, да добијемо место председника парламента и нека важна места у новој влади, рекао је Мандић.

Он је нагласио да су поменуте понуде биле можда бројне, али нису одговарале оном броју и значају који има коалиција „За будућност Црне Горе“.

Ми смо данас на састанку колегама саопштили да је важно да се уважи та снага и да оно што су нам грађани дали мора да се преслика и у будућој власти и руководству Скупштине Црне Горе, па иако нисмо испостављали конкретне услове, мислим да би требало да нам припадне мање функција, али да то буду одговорнија места и оно што је несумњиво, нама би требало да припадне место председника Скупштине Црне Горе и неколико важних министарстава, навео је он.

Истакао је да би у наредном периоду требало постићи договор.

Имали смо понуду да добијемо места два потпредседника у Влади и потпредседника у Скупштини, плус неколико мање важних ресора и мислимо да то није довољно, али желимо да постигнемо договор и будемо део владе, па мислимо да је неопходно да она има подршку најмање 49 посланика како бисмо могли да обезбедимо избор новог врховног државног тужиоца и неколико важних функција попут чланова судског и тужилачког савета, рекао је Мандић.

Мандић истиче да је важно да влада има широку подршку.

Објаснили смо саговорницима и верујемо будућим партнерима, да треба да имамо широку подршку како се не би десило да та влада буду обарана неким спекулацијама из иностранства, нагласио је један од лидера коалиције „За будућност Црне Горе“ за Танјуг.

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...