Насловна Почетна Андрија Мандић: Не вјерујем да ће уговор са црквом бити потписан сјутра!

Андрија Мандић: Не вјерујем да ће уговор са црквом бити потписан сјутра!

Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је гостујући у емисији Јутро на ТВ Прва да сумња да ће доћи до потписивања Темељног уговора 3. августа, како је и најављено.

-Потписивање Темељног уговора је био предуслов за Демократски фронт како бисмо обезбиједили већину која је потребна за избор чланова Судског савјета, судија Уставног суда и Врховног државног тужиоца. Темељни уговор би наравно био поздрављен од стране Демократског фронта и био бих веома расположен кад би се потписао и поздравио бих тај чин, само да се та прича доведе до краја и да се та страница затвори. Ипак, бојим се да од датума који су медији помињали неће бити ништа, казао је Мандић.

Мандић подсјећа да улогу коју је у регулисању односа са СПЦ-ом имао бивши премијер Здравко Кривокапић и на пропуштену прилику да се маја прошле године стави тачка на питање Темељног уговора са СПЦ-ом.

Ја могу да говорим о ставу Демократског фронта који нисмо мијењали од времена бивше Владе па и сада. Ми смо као услов за грађење већине како би се изабрао Судски савјет и ВДТ како нам се никад више не би десило да имамо Миливоја Катнића или неког сличног, тражили да се заврши оно што је давно започето. Сјећамо се 30. августа а сјећамо се и снаге грађана. Онај који је био први на листи За будућност Црне Горе а који је имао обавезу да ријеши питање Српске православне цркве је стао, иако је знао да је требало регулисати односе Државе и Српске православне цркве. Позивао сам Здравка Кривокапића да 6 мјесеци након преузимања власти, а то је био мај 2021. године, да на великом Сабору СПЦ он потпише Темељни уговор који је био усаглашен и да заврши посао, казао је Мандић.

Међутим, Кривокапић је одбио да то уради, тврди Мандић, иако је дошао у Патријаршију са намјером да потпише Темељни уговор, па одустао од тога након притисака које је добио.

Кривокапић је у својим јавним наступима касније објашњавао да је тадашњи потпредсједник Владе Дритан Абазовић био тај који га је уцјењивао. Тад је тврдио и да је било притисака од стране страних Амбасада. У данашњој ситуацији, и Абазовић има своје Абазовиће као у вријеме Здравка Кривокапића, а оличени су у најавама ДПС-а да ће срушити Владу. Ми из ДФ-а нисмо могли ући у ту авантуру, кад нас је већ преварио Кривокапић, да нас превари и Абазовић, подвукао је Мандић.

Како наводи, тема над темама је борба против организованог криминала и корупције, а не треба све заслуге приписивати Влади Црне Горе већ снажном притиску међународног фактора кроз достављање конкретних доказа пресретнутих разговора у СКY апликацији и тражења одговора од државних органа – шта су урадили са тим подацима.

Најновији чланци

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ: Јача углед Србије у муслиманском свијету!

У муслиманском свету Србија има и велики углед и државе које је подржавају. Успева да развија све боље односе са неким државама које су...

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА ДРИТАНОВУ ВЛАДУ: Кријете свјетске криминалце, а Куртију испоручујете Србе, неће моћи!

Након злочиначког убиства тројице Срба у Бањској немам дилему да је званична Подгорица стала на страну куртизоване „државе Косово“, настале на геноциду и прогону...

ПОВОДОМ ПОБУНЕ БОШЊАКА ЗБОГ ПОПИСА – ИСТРАЖУЈЕМО: МУСЛИМАНИ И АЛБАНЦИ ИЗ ПЛАВА И ГУСИЊА УБИЛИ 1600 СРБА, ОД ИЗВИЊЕЊА НИ ТРАГА!

Пише: Иван Милошевић Овај текст настао је из људског револта због позива Бошњака, како домаћих, тако и оних из свијета, да се попис одложи, јер,...

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Ко има кључ мира да га употреби на Космету!

Патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у храму Светог Саве на Врачару и у беседи поручио да је данас више него...

ЗБЦГ: Против пописа су они који желе да сакрију своју имовину, ДПС користио ранију статистику за крађу избора!

Из Коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) су казали да одлагања пописа неће бити и поручили да ће он открити да Црна Гора има...