Насловна Почетна Андрија Мандић: Не вјерујем да ће уговор са црквом бити потписан сјутра!

Андрија Мандић: Не вјерујем да ће уговор са црквом бити потписан сјутра!

Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је гостујући у емисији Јутро на ТВ Прва да сумња да ће доћи до потписивања Темељног уговора 3. августа, како је и најављено.

-Потписивање Темељног уговора је био предуслов за Демократски фронт како бисмо обезбиједили већину која је потребна за избор чланова Судског савјета, судија Уставног суда и Врховног државног тужиоца. Темељни уговор би наравно био поздрављен од стране Демократског фронта и био бих веома расположен кад би се потписао и поздравио бих тај чин, само да се та прича доведе до краја и да се та страница затвори. Ипак, бојим се да од датума који су медији помињали неће бити ништа, казао је Мандић.

Мандић подсјећа да улогу коју је у регулисању односа са СПЦ-ом имао бивши премијер Здравко Кривокапић и на пропуштену прилику да се маја прошле године стави тачка на питање Темељног уговора са СПЦ-ом.

Ја могу да говорим о ставу Демократског фронта који нисмо мијењали од времена бивше Владе па и сада. Ми смо као услов за грађење већине како би се изабрао Судски савјет и ВДТ како нам се никад више не би десило да имамо Миливоја Катнића или неког сличног, тражили да се заврши оно што је давно започето. Сјећамо се 30. августа а сјећамо се и снаге грађана. Онај који је био први на листи За будућност Црне Горе а који је имао обавезу да ријеши питање Српске православне цркве је стао, иако је знао да је требало регулисати односе Државе и Српске православне цркве. Позивао сам Здравка Кривокапића да 6 мјесеци након преузимања власти, а то је био мај 2021. године, да на великом Сабору СПЦ он потпише Темељни уговор који је био усаглашен и да заврши посао, казао је Мандић.

Међутим, Кривокапић је одбио да то уради, тврди Мандић, иако је дошао у Патријаршију са намјером да потпише Темељни уговор, па одустао од тога након притисака које је добио.

Кривокапић је у својим јавним наступима касније објашњавао да је тадашњи потпредсједник Владе Дритан Абазовић био тај који га је уцјењивао. Тад је тврдио и да је било притисака од стране страних Амбасада. У данашњој ситуацији, и Абазовић има своје Абазовиће као у вријеме Здравка Кривокапића, а оличени су у најавама ДПС-а да ће срушити Владу. Ми из ДФ-а нисмо могли ући у ту авантуру, кад нас је већ преварио Кривокапић, да нас превари и Абазовић, подвукао је Мандић.

Како наводи, тема над темама је борба против организованог криминала и корупције, а не треба све заслуге приписивати Влади Црне Горе већ снажном притиску међународног фактора кроз достављање конкретних доказа пресретнутих разговора у СКY апликацији и тражења одговора од државних органа – шта су урадили са тим подацима.

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...