Насловна Почетна Андрија Мандић: Не смијемо да будемо банана држава и његујемо поданички дух!

Андрија Мандић: Не смијемо да будемо банана држава и његујемо поданички дух!

Црна Гора не смије постати ничија колонија, она не смије да буде банана држава, а тај поданички дух, који без икакве срамоте промовишу чланови Владе, је много опасан за будућност ове земље, поручио је Андрија Мандић, један од лидера ДФ-а у разговору за БОРБУ.

Истиче да је година за нама била година неиспуњених обећања и изневјерених очекивања за већину грађана Црне Горе.

Умјесто стабилности, договарања, поштовања принципа демократије, враћања осјећаја за правду и правичност кроз демонтирање полуга бившег аутократског режима, довођење страних инвестиција, поправљање односа са сусједима, испоставило се да смо кроз извршну власт добили политичку карикатуру која ништа од овога није урадила већ је најчешће безидејно тумарала простором и слушала налоге који су долазили са стране. Дакле, потврдило се оно нашта су нас упозоравали добронамјерни људи – да ће свако одступање од идеологије и метода демократије политички живот претворити у најобичнију комедију, што имамо прилику да гледамо данас у Црној Гори. Одбацујући политичке странке кроз које се води политички живот у свим демократским државама, а предајући власт непознатим људима за које нико није гласао, очекивано је било да се то заврши узурпацијом извршне власти, од стране тих особа и да ти сасвим случајни људи мисле да је сасвим природно то што Влада нема подршку скупштинске већине, односно оних који су побиједили на изборима, рекао је он.

Додаје да ти људи сматрају, а можда и вјерују, да је након уласка у Владу све дозвољено и да не постоји никаква одговорност према грађанима који су подржали побједничке политичке организације и посланичке листе, странкама које су вас увеле у политички зивот и народним представницима који вас бирају, контролишу и смјењују.

У разговору са некима од њих сам и регистровао да их домаћа публика много и не интересује јер су све њихове теме и активности углавном везане за велике западне центре одлучивања. Најважније је ко је шта рекао од чиновника из тамошњих администрација и ти “савјети” постају програм, понашање и дјеловање читавог кабинета. Дакле, то што их не интересује домаћа публика може значити да играју за некога са стране. Црна Гора не смије постати ничија колонија, она не смије да буде банана држава, а тај поданички дух, који без икакве срамоте промовишу чланови Владе, је много опасан за будућност ове земље, тврди Мандић.

Идеја тзв. експертске владе у извођењу Здравка Кривокапића је, каже наш саговорник, у потпуности искомпромитована, али је макар овај промашени експеримент био наук да нам се више никада не догоди оваква авантура.

Нису само грађани који су гласали за коалицију За будућност ЦГ незадовољни постигнутим, иако су они најчешће захтијевали да се, на примјер, у потпуности ријеше проблеми који су ДПС и његови коалициони партнери направили СПЦ, да се одржи попис, што је била законска обавеза коју није жељела да реализује ова Влада, да се са државних функција уклоне кадрови бившег режима који су беспоговорно спроводили диксриминаторну политику Мила Ђукановића, итд. Ни једна озбиљнија страна инвестиција није пристигла у Црну Гору, иако су наводно шлепери пара чекали на границама избор овог кабинета. Ова Влада је на почетку свог мандата задужила све нас за 750 милиона евра, а ми смо бар успјели да зауставимо ново задузење од 1,4 милијарде евра у овој години, које би нас увукло у најгори могући сценарио. Да смо то дозволили, и да је побиједила логика да се троши незарађено, вјероватно би “одабрани” повјериоци кроз неколико година почели наплаћивати тај и други новац запленом имовине Црне Горе, а ми би остали без наших плажа, лука, зимских центара. Дакле, то је сценарио за својеврсну тиху окупацију ове земље у којој се интерес грађана подводи интересима страних мешетара, олигарха и банкарских шпекуланата, наглашава први човјек Нове српске дрмократије, појашњава он.

У ,,грчком сценарију’’ су, појашњава, бројна острва и луке, по багателној цијени, постале власништво оних који су тој земљи позајмили новац.

Тамо је раније нека корумпирана Влада, због себичних интереса позајмљивала и трошила много више него што су били приходи и могућности те земље. Расплет те кризе, суочавање са истином и отрјежњење су били веома болан и тежак процес за цијелу заједницу која је прошла кроз серију немира, штрајкова, свађа и међусобних омраза, истиче он.

Мандић констатује да је политичко стање неодрживо “и то смо сви заједно констатовали”.

-Имаћемо свакако важне локалне изборе у већини општина у Црној Гори, али најтежи наш проблем је што ми имамо Владу која нема подршку парламентарне већине, али ти људи не желе да одступе са власти него и даље узурпирају кључне полуге моћи. Пошто без такве подршке одлуке које се свакодневно доносе могу нанијети велику штету овој земљи, изузетно је важно да се расплет деси што је прије могуће. Зато је важно да парламентарна већина пронађе снагу да се договори и пронађе заједничко решење које би било одрживо, а ако тога нема онда је неопходно да то признамо и вратимо мандат народу како би се на новим изборима провјерило народно расположење. ДФ има потпуно повјерење у свој народ, народ не може да погријеши, а ми ћемо у потпуности прихватити сваки слободан избор. Зато смо и саопштили да треба вратити мандате народу и раскрстити с компромитацијом и фарсом коју нам свакодневно приређују људи који нису дорасли задатку и функцијама које су добили након избора 30. августа 2020. године, рекао је он.

На питање да ли му је прихватљива иницијатива отворени Балкан, Мандић одговара:

Наравно. У низу грешака које је у вођењу спољне политике направила Кривокапићева власт, одлука да се не уђе у ову иницијативу је једна од највећих. Ставио бих је у исту раван са дрским одбијањем Владе да не испуни наше изборно обећање дато грађанима о томе како ће наш први задатак бити поправљање односа са Србијом. Данас су односи са Србијом гори и компликованији него у вријеме извршне власти Мила Ђукановића. Одговоре на ову и друге теме треба тражити у одбацивању демократских метода и принципа приликом формирања ове Владе. Отворени Балкан је била одлична прилика за Црну Гору, али ова Влада није дорасла било чему, а камоли овако одговорним пројектима. Србија, Сјеверна Македонија и Албанија су, и поред великих разлика, имале снаге да сарађују и да направе снажан искорак у повезивању региона. Желим да им због тога великог искорака и храбрости још једном честитам. И нама је потребно да почнемо да повлачимо храбре потезе за бољу будућност Црне Горе. ДФ је спреман и за највеће искораке, закључио је он.

Најновији чланци

Тајип Ердоган: Турска ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО!

Турска је поручила савезницима да ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО-у, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у видео снимку објављеном...

Срцепарајуће, Алекса Бечић: Дритану сам отворио врата своје куће, а он ми је забио нож у леђа!

Црна Гора је добила владу с никад мање легитимитета и легалитета, али са никад више функција и фотеља, казао је лдиер Демократа Алекса Бечић...

Милорад Додик: Експанзија муслиманског национализма!

ЕКСПАНЗИЈА муслиманског национализма у БиХ је веома видљива, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у Дневнику Нове ТВ. – Она је продукт...
video

Може ли Мило ниже: Све за албанство, Српству шипак!

Пише: Иван Милошевић Трудиш се да будеш равнодушан на Милове форе и фазоне, али то што он може да извали и уради мало ко може....

Патријарх Порфирије: Наш циљ је да испунимо Реч Христову – да једно будемо!

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе Господ, браћо и сестре, и Васкрсењем својим нама дарова пуноћу радости, лепоте и сваког добра; штавише, дарова нам живот, живот...