Насловна Почетна Андрија Мандић: Мржња према Србији једини разлог онима који се противе "Отвореном...

Андрија Мандић: Мржња према Србији једини разлог онима који се противе „Отвореном Балкану“!

Отворени Балкан је у интересу Црне Горе и свих других држава у региону које могу приступити овој иницијативи. Од тога пројекта нам може бити само боље а не никако горе и то је важно да се зна, рекао је у интервјуу за Портал РТЦГ један од лидера ДФ-а и предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић.

Како видите рад актуелне владе и да ли она може да оствари циљеве које је премијер најавио?

Наш став о мањинској влади је био и остао јасан. Сматрали смо да је било неопходно очувати парламентарну већину која је успостављена 30. августа 2020. године и уз подршку странака мањина, формирати нову владу након сукоба бившег и садашњег премијера. Нико од те парламентарне већине није требало да дозволи да се ДПС укључује и доводи у позицију да пресудно одлучује о будућности Црне Горе. Из дана у дан се показује да је ДПС тег око врата Црној Гори и њеном просперитету, а то ће се тек показати кад на дневни ред дође неселективна борба против мафије и неки важни закони и одлуке. Засад је СДП тај који покушава да, за рачун ДПС, „квари игру“, али вјерујем да то никога не изненађује.

Деблокада правосуђа помиње се као један од главних изазова у политичком животу Црне Горе. Вјерујете ли да до тога може доћи, посебно имајући у виду Ваше изјаве да су дјелови судства и даље против ДФ-а?

Без темељне реформе правосуђа не може Црна Гора напријед, не може бити било каквих других помака. Различити приступи у случају Скај комуникација, укључујући и одређивање притвора једнима али не и другима, различит однос према власницима компанија у чијим теретима је пронађен кокаин говори да је правосуђе веома далеко од оног стандарда који је потребан Црној Гори.
Свједоци смо да се и даље на важним позицијама налазе тешко искомпромитовани кадрови који су склони корупцији, блиски нарко картелима и бившем режиму. Те особе су последња адреса уз чију помоћ се може оздравити посрнуло правосуђе.

Видјели смо хапшења Весне Меденице и Блажа Јованића али читав низ других афера, укључујући транскрипте из Еуропола, остају непроцесуиране. Ваш коментар?

Требаће много више одлучности и храбрости да се борба против мафије доведе до краја. Нема сумње да је нови ГСТ показао жељу да ради у том правцу и ми смо му пружили снажну подршку, али не схватамо зашто се стало. Ако је неко из актуелних владајућих структура тражио да се прекине са активностима против мафије и настави по старом, онда је ГСТ дужан да о томе обавијести народ. Сигуран сам да би добио снажну подршку од свих, да одговорно ради свој посао и настави са процесуирањем свих оних који су опљачкали ову земљу, независно од позиције коју су покривали или покривају. Еуропол је пружио прилично јасне доказе и за лица из полиције да су вршила тешка кривична дјела и да су дио нарко кланова, али за њих не важе иста правила као за оне друге о којима је тај исти Еуропол скупио сличне доказе. То је веома лоша порука јер она охрабрује људе из подземља да наставе с убиствима, шверцом наркотика и сличним кривичним дјелима, јер у коначном могу рачунати да ће бар неки од њих бити изузети од снажне акције државе, безбједносних структура и правосуђа.
Црна Гора мора да удари мафију у главу како би изашла жива из тог смртног загрљаја. Сви они из државних органа који нису спремни да у овако драматичним тренуцима борбе за опстанак раде свој посао на ваљан начин требало би да буду смијењени и да буду постављени нови храбри људи који ову борбу морају довести до краја.

Мислите ли да ће ускоро бити потписан Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве?

Чули смо обећања да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора и надамо се да ће се то ускоро и десити. Није природно, није логично да СПЦ, која је стварала Црну Гору, буде дискриминисана у односу на друге вјерске заједнице у Црној Гори. Видјели смо да унутар владе постоји снажан отпор везан за потписивање уговора, као што је то раније било и у влади Здравка Кривокапића.
Ускоро ћемо добити одговор на питање потписивања темељног уговора са СПЦ, и видјећемо да ли це Абазовић урадити исто што и Кривокапић или не.

Како коментариштете недавну посјету предсједника Црне Горе Мила Ђукановића Васељенској патријаршији и поруке које су се том приликом чуле?

Колико се сјећам, Ђукановић је изопштен из цркве и ту се све завршава што се тиче његових „религијских“ активности. Или би тако требало да буде. Он је предводио политику која је хтјела да отима и руши цркве, и то морају сви имати у виду. Он је оснивао и парацрквене организације које су се дуги низ година бавиле обијањем храмова СПЦ.
Веома је добро што је његов унук крштен у канонској православној Цркви, али је лоше што је Мило Ђукановић годинама својом политиком охрабривао, подстицао и усмјеравао своје присталице да своју дјецу крштавају у организацији која је изопштена из православља. Није поштено да због Ђукановићеве политике те породице почине такву грешку, а да он потом поступи правилно, не позивајући њих да и они ураде слично. Како није било касно за њега, неће бити касно ни за друге.

Свједоци смо противљења једног дијела политичке јавности придруживању Црне Горе Отвореном Балкану?

Отворени Балкан је у интересу Црне Горе и свих других држава у региону које могу приступити овој иницијативи. Од тога пројекта нам може бити само боље, а не никако горе и то је важно да се зна. Ти који се противе још нијесу саопштили смислен разлог зашто се противе, осим, изгледа, због голе мржње према Србији и њеном предсједнику Вучићу, кога виде као главног носиоца ове иницијативе. Свједоци смо да је Отворени Балкан снажно подржан од највећих сила у свијету, првенствено од САД, па не знам откуд сад одједном да се ДПС и неки други, који су беспоговорно слушали све што долази са те адресе, имају овакав став. Сарадња у региону је кључна у тренутку када се продубљује глобална криза, јер ,“велики“ су заузети својим проблемима. Отворени Балкан је добар за Црну Гору и то ће се врло брзо показати.

Да ли су данас положај српског народа у Црној Гори И односи са Србијом бољи него прије двије године?

Положај српског народа није добар и поред чињенице да је доминантно снагом те националне заједнице био оборен аутократски режим Мила Ђукановића 2020. године. Српском народу је та побједа ускраћена јер Владе Здравка Кривокапића и Дритана Абазовица нису направиле дисконтинуитет са бившим режимом. Због тога су се погоршали и закомпликовали односи између Србије и Црне Горе. Отворени Балкан је добар пројекат који би омогућио да се на брз и ефикасан начин односи двије државе поправе и достигну онај потребан ниво какав је био у прошлости. Наш став је јасан – Србија и Црна Гора морају имати најбоље могуће односе и зато ми упорно радимо на томе, а вјерујемо да ће и неки други схватити значај тих односа као и велики број могућности које се пружају свим грађанима Црне Горе независно да ли су припадници српског народа или не.

Најновији чланци

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...

Црногорски Кадирови или полемика Милорада и Ника: Вељесрпски Великоалбанци и Вељемонтенегрински Црногорци!

Пише: Иван Милошевић Симпатична ова полемика Милорада Поповића и Ника Ђељошаја. Милина их читати, све врца од таквих глупости да не знаш одакле да почнеш,...

Дритану сви исти: Црква и Мираш и он носи мантију!

Премијер Дритан Абазовић позвао је митрополита Црногорске православне цркве Михаила да Влада и ЦПЦ потпишу Темељни уговор. Абазовић је јутрос одговорио митрополиту ЦПЦ и изразио...

Петар Смоловић (ДПС): Организујемо комунистичку прославу 13. јула, Дритан да нам да паре и војску!

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић најавио је да ће централна прослава 13. јула, Дана државности и Дана устанка, бити организована у Бијелом Пољу. -На...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (9)!

Пише: Миљан Станишић ОПШТЕНАРОДНИ ЈУЛСКИ УСТАНАК Одлуку о отпочињању устанка донио је ПК КПЈ у Стијени Пиперској 8. јула. Вијест о проглашењу „независности“ Црне Горе под...