Насловна Почетна Андрија Мандић: Можемо да се договоримо, уколико буде добре воље!

Андрија Мандић: Можемо да се договоримо, уколико буде добре воље!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић очекује да ће парламентарана већина од августа 2020. у наредних 15 дана постићи кључне договоре око питања предсједника Скупштине, мандатара и састава будуће владе. Мандић за РТС каже и да ће се ДФ залагати да влада буде поптуно политичка. На питање да ли очекује да предводи нову Владу, Мандић истиче да ће то све бити резултат разговора и договора.

Када је ријеч о избору мандатара, Демократски фронт је предложио управо Мандића. На питање да ли очекује да предводи нову Владу, Мандић каже да ће то све бити резултат разговора и договора.

Ми смо усвојили и потписали принцип да се нова Влада бира на основу демократских стандарда који важе свуда у свијету, да они који имају највећу снагу и највећу подршку народа да њима и припадају кључне функције, али кажем то је све ствар договора. Сјешћемо и договорићемо се- поручује Мандић.

Од премијера у техничком мандату Дритана Абазовића јуче смо чули да је спреман да остане на челу црногорске Владе.

Говорећи о томе разматра ли се та идеја, Мандић каже: „Када сједнемо за сто сви предсједници политичких странака изаћи ће са својим предлозима и биће то једна добра атмосфера у којој желимо да постигнемо договор“.

Врло је важно да наставимо као што смо јуче радили, биће отворени разговори, показаћемо предности за све оне добре идеје које постоје, али оно што смо потписали као политичке циљеве нове Владе у политичком споразуму, видећемо ко најбоље може да одговори тим политичким циљевима које смо поставили– објашњава Мандић.

Када је ријеч о томе хоће ли нова Влада бити експертска, Мандић каже да ће се ДФ залагати да она буде поптуно политичка.

Неће бити експертска, ова Влада би требала да буде потпуно политичка. Ми се залажемо за то, али кажем када сједнемо за сто са колегама да разговрамао, договорићемо се о свему. Оно за шта ће се залагати ДФ је да ова Влада буде поптуно политичка– закључује Мандић.

Међу циљевима који су потписани јуче наводи се да ће Црна Гора бити посвећена борби против корупције и организованог криминала, спровођењу изборних и економских реформи и да остаје на европском путу. Међутим, из ЕУ дан раније стигла је порука да подршка том путу неће стићи уколико Демократски фронт буде у Влади.

Ја не знам колико је та адреса која се оглашава и мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, колико је она релевантна за баш тако крупно изговорене ријечи, али да Црна Гора жели да доноси одлуке о себи и да не желимо више нико да нам се мијеша у наше унутрашње послове. Неки бриселски чиновници су се просто збунили и мисле да ако су претходних двије године кадрирали и одређивали ко ће бити министар, ко ће бити ово или оно, ко може или не може да учествује у власти – то вријеме је за нама и Црна Гора има право као и све друге европске државе да сама себи бира власт– поручује Мандић.

Мандић наводи да очекује да ће нова Влада ускоро бити формирана.

Ми смо прошли ону најважнију дионицу. Потписали смо политички споразум, гђе смо се обавезали да ћемо формирати нову Владу. У том политичком споразуму записали смо и једну веома важну ствар – не желимо да не неко мијеша у наше међусобне договоре, било која адреса са стране– рекао је Мандић.

Поновио је како је договорено да избор нове Владе прати и избор новог скупштинског руководства.

Односно да ново скупштинско руководство које је резултат рада и договора у оквиру парламентарне већине буде оно тијело које ће управљати са Скупштином приликом избора нове Владе-каже Мандић.

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...