Насловна Почетна Андрија Мандић: Кривокапићеву владу руши Кривокапић, лаж да сам тражио одлагање избора...

Андрија Мандић: Кривокапићеву владу руши Кривокапић, лаж да сам тражио одлагање избора митрополита!

Нико боље не руши владу Здравка Кривокапића од њега самог, јер његови поступци највише говоре о дометима његове политичке и државотворне мисли и ситуацији у самој влади, коментар је Андрије Мандића, лидера Демократског фронта, на оптужбе црногорског премијера да ДФ стоји иза креирања политичке завере против њега.

Кривокапић је ове оптужбе изнео у отворено писму које је уследило после његовог изненадног одбијања да потише Темељни уговор са СПЦ у Београду. Кривокапић је у писму написао, између осталог, да „као премијер из народа ради и радиће по савести и срцу и неће пристати да буде пион у политичкој игри“.

Мандић не разуме како Кривокапићу може било ко да буде крив што уговор није потписан, посебно што су разлози за то, како каже, само јефтин изговор.

-Нити сам ја, нити ДФ, нити било који посланик усаглашавали текст споразума СПЦ и Владе Црне Горе него је то радио Кривокапић са својим министрима. Пошто је текст коначно усаглашен 1. априла ове године, два месеца након тога на Сабору СПЦ-а Кривокапић не жели да потише оно што је договорио и да стави потпис као представник једне стране која учествује у том уговору. То је нешто што би он требало да објасни. Ја мислим да се ту крије читава прича и да ту треба да добијемо одговоре да ли је он сам донео ту одлуку или је на њега вршен притисак од стране Алексе Бечића и Дритана Абазовића, каже Мандић за Спутњик.

Он одбацује и оптужбе да је вршио притисак да се избор митрополита одгоди до реконструкције владе.

То су обичне лажи. Кривокапић је много тога лагао, а једна од многих је и та, наводи Мандић.

Међутим, наш саговорник наглашава да иако је Кривокапић био под притиском, имао је најмање двотрећинску подршку да питање Темељног уговора стави на владу о чему би се чланови владе затим изјаснили.

И да после тога потпише споразум и испуни обећање дато грађанима Црне Горе и СПЦ-у која је доминантно утицала да он буде и први на нашој листи, као и мандатар, затим и премијер владе, напомиње Мандић.

Кривокапић је рекао и да ће у име Владе и државе Црне Горе закључити Уговор са Српском православном црквом, „у мојој земљи“ (Црна Гора) имплицирајући да ће уговор бити потписан са Митрополијом црногорско –приморском коју би, како очекује, и како је и сам захтевао од српског патријарха, водио митрополит Јоаникије, као и да ће све то десити на дан смрти митрополита Амфилохија (30. октобар). Ово је многима је запарало уши, а Мандић се пита чему та реченица.

Жао ми је што ту реченицу нисмо чули пре него што смо формирали посланичку листу. Јер кад чујем неке реченице које звуче као јасни национални и државни ставови од стране Кривокапића често помислим зашто нам то није рекао на дан формирања листе да знамо са ким имамо посла, вели Мандић.

Мандић каже да не би искључио ни да Кривокапић има намеру да Темељни уговор потише са епархијом СПЦ у Црној Гори а не са СПЦ.

Али је владика Јоаникије врло јасно рекао да темељни споразум треба да потпише патријарх СПЦ. Владика Јоаникије има неподељено поштовање свих грађана Црне Горе а коме управо сада Кривокапић са овим јавним порукама да је он кандидат Црне Горе за владику Епархије наноси огромну штету јер ово није политичка кампања. Сабор СПЦ није главни одбор неке политичке странке. Кривокапић је и са тим јавним помињањем Јоаникија као наследника Амфилохија њему нанео велику штету, мишљења је лидер ДФ-а.

Мандић се пита зашто Кривокапић јавно позива на његово именовање када зна да је он међу првима рекао да не може да се митрополит бира насумице одмах након смрти Амфилохија и да се то тако не ради. Кривокапић је, како каже наш саговорник, знао као што и сада зна да се тиме што га је јавно подржао „игра“ са светим стварима ради политичке кампање – против ДФ и њега.

Шта је природније него да премијер позове председнике парламентарних странака које му дају подршку. а не учествују у влади, да са њима тражи заједнички језик. Зар није мало чудно да се у шест последњих месеци више пута срео са Милом Ђукановићем него са Андријом Мандићем који је 2016 године предводио најјачи политички савез а и сада је на челу највеће парламентарне странке, пита Мандић.

Како премијер Црне Горе води своју владу довољно је видети на примеру смене министра правде кога је он бирао и који је радио на тексту споразума и на усаглашавању Темељног уговора који је требало да се потише па се, како Мандић каже, види Кривокапићев таленат за рушење који је много већи од онога за грађење нечега, а што је потребно за одговорног премијера.

На питање каква је судбина Кривокапићеве владе после свега наш саговорник каже:

-У наредним данима имаћемо врло конкретан план који ће ићи у правцу испуњавања у потпуности свих предизборних обећања које смо дали. За њих је одговорна пре свега Влада Црне Горе а она није урадила готово ништа да их испуни, изузев обећања о Закону о слободи о вероисповести. Тако да ћемо свести биланс, проценити шта је влада до сада урадила и имати конкретну акцију како да се уради но што је обећано грађанима Црне Горе, закључује Мандић.

Најновији чланци

Став грађанина, зашто не волим државу Црну Гору: Плаћамо непрописно паркирање, за убиства и дилере ћемо лако!

Сјутра држава Црне Гора слави Дан независности. Нити је независност обновљена на поштен начин, нити је тачно да као држава трајемо хиљаду година. И...

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Имитација!

Пише: Мирјана Бобић-Мојсиловић Истина је да је имитација највиши степен ласкања, али имитатор скоро никада не ласка и себи. У свету у коме је имитација постала...

Поводом 21. маја: Кочевски Рог се не заборавља, свијећа за четнике – невине жртве комунистичке освете!

Пише: Иван Милошевић Како се овај дан ближи крају тако се загријавају слављеници 21. маја. Кличу да је вјечна, вјечна и вјечна! Нећу се придружити њиховом...
video

Медији, Љубинка Милинчић: За разлику од неких других „Спутњик“ није писао оде Путину!

Пише: ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ Да ли је очекивала рат у Украјини или је и сама била изненађена, и како су те околности утицале на рад Спутњика...

Велибор Марковић: Спиновање медијског спина!

Регионални медији су објавили изјаву адвоката Александра Оленика који тврди да је црногорско тужилаштво покренуло кривични поступак против митрополије црногорске приморске и митрополита Јоаникија,...