Насловна Почетна Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић

Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије постојање је Демократски фронт непрекидно указивао. Овај паралелни систем власти посебно је присутан у правосуђу и полицијско-безбедносном сектору. Оно што је посебно интересантно је да је овога пута читава Црна Гора могла да види да је на врху те пирамиде паралелне моћи Мило Ђукановић, још увек актуелни председник државе и ДПС-а.

Међутим, оно што је јако битно истаћи је и то да, иако су краци ове паралелне државе дуги и досежу јако дубоко у државни апарат Црне Горе, Мило Ђукановић више нема значајну подршку међу грађанима Црне Горе.

После пуча у врху СКЦГ 1989. године (АБ револуција) и преузимања прво партијских, а затим и државних функција у Црној Гори, Мило Ђукановић је са својим сарадницима почео да ствара јак лични и партијски апарат (СКЦГ је трансформисан у ДПС ЦГ у јуну 1991) који ће стрпљиво и упорно бити грађен 32 године непрекидне власти њега и његове Демократске партије социјалиста Црне Горе. Власт у ЦГ ће у периоду од АБ револуције (октобар 1989) и првих парламентарних избора (децембар 1990) па све до раскола у ДПС-у (јун 1997) функционисати као тријумвират Булатовић–Ђукановић–Маровић, да би после председничких избора на којима је поразио Момира Булатовића (октобар 1997) Ђукановић коначно преузео тоталну власт у земљи и започео процес стварања неке врсте приватне државе који ће ући у своју завршну фазу после Референдума и осамостаљења Црне Горе од државне заједнице са Србијом (мај 2006).

Овако дуга и неограничена власт једног човека и једне партије условила је да су сви сегменти државног система били у функцији те власти, а да су људи који су покретали читав тај систем што вољно, што невољно морали бити чланови ДПС-а или лојални владајућој партији и њеном вођи. Многи од ових људи су, штитећи привилегије и сумњиво стечено богатство, и после промена 2020. године остали одани бившој власти.

Дејан Ђуровић

Победа опозиције на изборима у августу 2020. године довела је до извесних промена, али сасвим сигурно до недовољних, што се у коначном и показало. Неулазак кадрова партија нове парламентарне већине у Владу Црне Горе и делимична неспособност и неискуство појединих људи који су као нестраначке личности постали чланови нове владе довела је до тога да многи кадрови бивше власти наставе да подривају државу. Они су успели да пред носом нове власти створе паралелни систем који већ годину дана упорно опструира сваки напор да најзад дође до жељених и неопходних промена.

Криза која је настала поводом устоличења новог црногорског митрополита на Цетињу директна је последица деловања сада опозиционог ДПС-а, а логистичка подршка овој акцији дошла је од оних делова државних и судских органа који су преживели пад ДПС-а.

Може се рећи да овај својеврсни државни удар који је, сада то знамо, координисао Мило Ђукановић није успео из два разлога. Први је одлучнији став, него до сада, премијера Кривокапића (за који је тражио и добио подршку ДФ-а) да се устоличење упркос свим недаћама одржи на Цетињу. Други и најважнији је изостанак подршке народа Ђукановићу у његовим рушилачким намерама.

У својој намери да мобилише своје бирачко тело и у синхронизацији са непромењеним деловима државног, безбедоносног и судског апарата, а у циљу извођења државног удара, Мило Ђукановић је покушао да искористи то што је устоличење митрополита Јоаникија планирано на Цетињу. Познато је да је већина становника некадашње престонице Црне Горе суверенистички оријентисана и није склона Српској православној цркви. Због ове чињенице Ђукановић се надао да ће одзив за најављене протесте против устоличења новог поглавара Митрополије црногорско-приморске бити масован и изазвати кризу која ће се завршити рушењем актуелне власти. Овакав сценарио је пропао оног тренутка када је било јасно да је на Цетињу тек неколико стотина људи.

Извор: Стање ствари

Најновији чланци

Иза затворених врата: Сартрова соба актуелних безбједњака!

Пише: Иван Милошевић Актуелни безбједњаци седам сати су разговарали иза затворених врата! Ово "иза затворених врата" подсјетило ме на истомимену драму Жан Пол Сартра. Уолико...

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...