Насловна Магазин Американка из филма "Лепа села, лепо горе": Владале су предрасуде, Срби су...

Американка из филма „Лепа села, лепо горе“: Владале су предрасуде, Срби су били свјетски непријатељ број 1!

Филм “Лепа села лепо горе” Срђана Драгојевића важи за једно од најбољих и највољенијих остварења наше кинематографије. Инспирисан је истинитим догађајем, када је седам српских војника дринског корпуса било девет дана окружено у 97 м дугом тунелу Бродар, који се налази 8 км од Вишеграда према Рудом, у септембру 1992. године.

Реплике из овог остварења и дан-данас се понављају, а “Лепа села” су била српски кандидат за Оскара, у категорији за најбољи филм ван енглеског говорног подручја 1996. године. Маестралне улоге остварили су Драган Бјелогрлић (Милан Тановић), Никола Којо (Веља), Велимир Бата Живојиновић (Гвозден), Милорад Мандић Манда (Виљушка), Зоран Цвијановић (Брзи), Никола Пејаковић (Халил Пашић) и многи други. Улоге дечака Халила и Милана глумили су Милош Ђуричић и Адмир Шеховић који је и касније наставио да се бави глумом.

У глумачкој поставци своје место нашла је и америчка глумица Лиза Менкјур, која је глумила новинарку ББЦ-а. Лиза је 20 година после снимања филма, 2017. године, поделила једну анегдоту везану за сцену пољупца са Николом Којом.

Била је то важна сцена. Требало је да се страсно пољубимо, а онда се његов лик, Веља, убије. Кад смо тог дана ручали, пре него што смо снимали ту сцену, рекао ми је да му је жао, али да се најео белог лука. И мени је додао чен. Нисам схватила да се шали и појела сам га. Замислите тај ужас – рекла је она.

Како су пехови чести на снимању, новинаре је интересовало да ли је дошло до одлагања сета, док се не стекну услови, а Лиза је одговорила:

-Не. Ми смо професионалци. Тек када сам појела лук, рекао је: “Лиза, шалио сам се!” Онда сам га натерала да га и он поједе. Обоје смо смрдели на бели лук. Велики пољубац пред његову “смрт” није био баш пријатан. Али он је сјајан лик, увек ми је било лепо са Којом на снимањима – препричала је једном приликом Американка.

Лиза је постала део овог култног остварења захваљујући Драгану Бјелогрлићу, кога је упознала у Лос Анђелесу, где је он боравио током промоције филма “Црни Бомбардер”.

Бјелогрлић јој је изнео предлог: “Моји пријатељи раде занимљив филм, могла би да дођеш да глумиш”, а Монкјур је прочитала сценарио и много јој се допао.

Лиза је раније открила да јој није било свеједно што се филм снима у БиХ, јер се у то време тамо ратовало, а наративи светских медија о дешавањима нису били позитивни. Међутим, ипак је одлучила покуша, јер је то видела као шансу да окуси нешто ново.

Оклевала сам, али тада нисам имала децу, па ми је било лакше. То ми је била шанса да окусим нешто ново. Земља у рату је просветљујуће искуство. Срби су били светски непријатељи број један, зликовци. Владале су предрасуде о вама, посебно у страној штампи. Ја не, јер сам читала о вашој историји. Видела сам рат изблиза. Он увек уништи све стране, нема победника. Ужасан је – рекла је тада Монкјур.

Извор: сербиантимес

Најновији чланци

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

БОСАНСКИ КАО ХАШКИ СУД: Одбачена оптужница против припадника Армије БИХ због злочина над Србима у Јошаници!

-Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је...

ПОЛИЦИЈА СКОНТАЛА: Копаче из Србије плаћали Црногорци – тунелџије на вријеме побјегле!

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да је ријешен случај обијања депоа Вишег суда у Подгорици, те да имају доказе да су у...