Насловна Политика Александар Вучић из Брисела: Ништа нијесмо успјели да се договоримо!

Александар Вучић из Брисела: Ништа нијесмо успјели да се договоримо!

Председник Александар Вучић рекао је у Бриселу да током дијалога са Аљбином Куртијем није могло ништа да се договори, додајући да је сада још више забринут за безбедност Срба на Косову и Метохији.

Александар Вучић је, обраћајући се медијима након завршетка дијалога у Бриселу који је био буран и трајао краће од планираног, рекао да је током претходног разговора у Бриселу мислио да је немогуће имати лошији састанак, а данас се, каже, уверио да је могуће.

Добили смо предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима и Србија се у потпуности сагласила са оним што је ЕУ предложила, три тачке – да интензивирамо напоре да индентификујемо остатке несталих особа, да се уздржимо од акција које би могле да потенцијално дестабилизују ситуацију на терену и треће, да се редовно састају једном месечно и главни преговарачи и да приремају састанке кад је то потребно. Нисмо могли да се договоримо око ове три тачке, рекао је председник.

Поновио је да је Србија потпуно прихватила све три тачке, додајући да Албанци нису желели да их прихвате.

Посебно је интересантно да нису хтели да прихвате другу тачку, да се уздрже од акција које би могле да дестабилизују ситуацију, све време су условљавали неким новим политичким критеријумима, навео је Вучић.

Суштина Куртијевог излагања је, каже Вучић, било да је Србија крива за најмање три геноцида на КиМ – први 1878. кад је Србија стекла независност током Берлинског конгреса, други током Балканских или Другог светског рата и трећи 1999.

Онда је објашњавао како презимена албанска вуку топониме из места у Србији. Једино што су тражили је да Србија одговара за своју прошлост, позвали да се у дијалог укључе и документа Наташе Кандић, све време се позивали на њу и о чему је она говорила и неке изјаве које ја наводно потврдио Ненад Чанак, додао је председник.

Поново је, додаје, покренуо питање искључивања Вељка Одаловића из Комисије за нестала лица.

Рекли смо да желимо да учинимо све што је потребно да где они покажу, ми ћемо да ископамо и да видимо има ли остатака нечијих тела, да направимо ДНК анализе и да породице добију задовољење, без обзира да ли си ту Албанци или Срби, нису то желели да прихвате, рекао је Вучић.

Напоменуо је да не жели да прихвати да је кривица за данашњи састанак подједнака јер је Србија прихватила све што је ЕУ понудила, без амандмана.

А неки су дошли пре свега да разоре дијалог, а мене страховито брине друга реченица коју су одбили да прихвате, а то је да ће се суздржавати од акција које могу да дестабилизују ситуацију на терену, навео је Вучић.

Навео је да ни око чега није било могуће договорити се, „захваљујући јасној одлуци унапред припремљеној од албанске стране“.

Увек смо спремни за дијалог и сада сам много забринутији за безбедност Срба на КиМ, овде је листа свих инцидената против безбедности људи српске националности на КиМ, и то је већ сада у јулу више него целе 2020, то јасно говори о ужасно промењеној атмосфери у Приштини, они желе ту атмосферу. Ми смо са свим овим подацима доставили и Борељу и Лајчаку, као и фотографије малог Николе Перића који је пребијен, Ранка Бцића пребијеног код Клине и објаснили случај Драгице Гашић, рекао је Вучић поводом списка инцидената достављеног ЕУ званичницима.

То није урађено, каже, да би се на нечију главу ставила кривица, већ да би се указало на нарастајући тренд насиља над Србима.

-Ми ћемо бити на располагању, спремни да разговарамо о свему, али неки не желе, све се своди на једно исто – неко ће натерати србију да призна Косово и то је све, навео је Вучић.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да би преговарачи требало да имају нови састанак крајем августа, о техничким питањима.

То што ће да се виде опет, не значи ништа, боље да се нисмо ни видели после онаквог састанка, рекао је Вучић додајући да није питање датума него суштине.

Много је тешко, наводи, разговарати са ирационалним људима, који причају о прошлости.

Ми разумемо да је било злочина са обе стране, они то не разумеју, они виде себе као жртву, а Србе као злочинце. Та прича о геноцидима је нечија намера да Срби буду најгори народ на свету, рекао је Вучић.

Додао је да на састанку није разговарано ни о Драгици Гашић, ни о ЗСО на чему је инсистирао.

Ми смо у тешкој позицији јер је већина земаља ЕУ признала Косово, али колико год да смо пристојни, не вреди да то радимо кад видите да неко тражи начин, кад прича о српским геноцидашима из 19. века, шта да кажете на то, навео је председник.

Извор: РТС

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...