Насловна Политика Алекса Бечић: ДФ и УРА да се договоре, другачије сам гледао на...

Алекса Бечић: ДФ и УРА да се договоре, другачије сам гледао на Дритана!

Предсједник Скупштине Црне Горе и лидер Демократа Алекса Бечић казао је да ће његова странка размотрити сваки модел изласка из политичке кризе који усагласе Демократски фронт и Грађански покрет УРА, али је неопходно да садржи клаузулу да парламентарних избора неће бити прије 2024. године, када им је редовни термин.

Бечић је, у емисији „Пресс плус“ са Рајком Раичевић на Адриа Телевизији, рекао да је је свима потребна стабилизација политичких прилика, због чега би било добро да се у што скоријем року постигне договор. Он је подсјетио да је у једном тренутку постигнут договор 38 посланика владајуће коалиције о реконструкцији Владе, а та опција била је прихватљива и премијеру Здравку Кривокапићу.

Међутим, најмањи политички субјекат у оквиру парламентарне већине се није сагласио чак, напротив, било је, на неки начин, опструкције реконструкције. С друге стране, због протока времена други политички субјект, односно колеге из Демократског фронта су саопштиле да одустају од модела реконструкције. Тако да је сада управо на њима – на онима који су били против реконструкције или опструирали модел реконструкције, а то су колеге из Грађанског покрета УРА, као и онима који су одустали од модела реконструкције, а то су колеге из Демократског фронта, да усагласе модел и његове детаље и да нам га понуде. Ми ћемо, након њиховог усаглашавања, размотрити један такав модел и заузети став. Наравно, да би узели у разматрање модел, који би нам предложиле колеге, неопходно је да садржи клаузулу да избора неће бити прије 2024. године – казао је Бечић.

Он је истакао да су Демократе увијек били страна која се трудила да буде дио рјешења.

Зато и сада кажем да нећемо размотрити било шта што подразумијева одржавање ванредних избора или што подразумијева да се неће испоштовати изборна воља грађана од 30. августа прошле године. Све што укључује одржавање избора кад им је и вријеме – 2024. године – узећемо у разматрање – навео је Бечић.

Он је потенцирао потребу да Демократски фронт и Грађански покрет УРА усагласе модел изласка из политичке кризе.

Природно је да они који су негдје од старта одбијали или касније одустали од реконструкције Владе сада усагласе своје ставове. То је ефикаснији пут, да не би губили драгоцјено вријеме. Кад они усагласе отворена питања, све детаље, представе један садржајан модел – онда ми можемо да се одредимо и врло брзо ћемо заузети свој став – казао је Бечић.

Говорећи о односу са потпредсједником Владе и лидером Грађанског покрета УРА Дританом Абазовићем, Бечић је рекао да је он поремећен након саопштења из Абазовићеве странке у ком су изнијете личне увреде.

Не мислим да је у политици све дозвољено. Сматрам да у политици треба да постоје одређени принципи и да морамо да водимо рачуна о томе, јер пријатељство и партнерство остаје, а избори долазе и пролазе, као што и мандати и функције долазе и пролазе. То саопштење ме је, морам признати, веома изненадило тада и веома погодило. Ја сам на неки потпуно другачији начин доживљавао колегу Абазовића– навео је Бечић.

Упитан да ли је и даље пријатељ са Абазовићем, предсједник Скупштине Црне Горе да рекао да њихов однос сада треба посматрати на нивоу политичког партнерства, али не и више од тога.

Ја сам политички партнер са свима којима су грађани указали повјерење, јер сам дужан да чувам изборну вољу грађана Црне Горе. Дозволите да након тог саопштења наш однос је на нивоу политичког партнерства и не бих ишао изнад тих граница, јер поштујем себе и своју породицу. Као што сам увијек био спреман да испружим руку, и ја и моја породица, и да широм раширимо врата наше куће и нашег домаћинства, тако је некад нужно да заштитите и лични интегритет и достојанство. То је био удар лично на мене и на моју породицу. То је било фабриковање неистина, подметање и лажи којих сам се наслушао у претходним годинама, од стране бившег режима или ових таблоида које не треба нигдје ни помињати, а камоли негђе цитирати. Наравно, ја сваком желим срећу – казао је Бечић.

Он је додао да је и у редовима Грађанског покрета УРА и у руководству партије било људи који су сматрали да једно такво саопштење не треба да иде медијима.

Надам се да је свако извукао поуке. Ја не могу такве ствари заборавити. Могу политичке критике, политичка неслагања или политичка мимоилажања. Сматрам да у политици није све дозвољено и неке личне увреде, квалификације, подметачине не могу заборавити, али због интереса грађана Црне Горе и оних који су нам указали повјерење на изборима – они јесу, наравно, моји политички партнери, све до оног тренутка док поштујемо изборну вољу грађана и све оно што су вриједности европског и евроатланског пута Црне Горе – закључио је Бечић.

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...
video

Истине против комунистичких лажи: Војвода Момчило Ђујић, свештеник и српски ратник!

Прича о једном од највећих четничких команданата у Другом светском рату. Филм заснован на четничким, италијанским и немачким документима, као и на сведочeњима војводиних...