Насловна Почетна АЛБАНЦИ ХОЋЕ СВЕ: У Бујановцу школу "Десанка Максимовић" преименују у "Исмаил Кадаре"!

АЛБАНЦИ ХОЋЕ СВЕ: У Бујановцу школу „Десанка Максимовић“ преименују у „Исмаил Кадаре“!

Предлог да се из назива Основне школе „Десанка Максимовић“ у Биљачи избаци српска песникиња и замени шиптарским терористом и квазикњижевником Исмаилом Кадареом стигао је до Скупштине општине Бујановац и о овоме ће одборници одлучивати на седници у среду, пишу Бујановачке.

По првој тачки дневног реда предстојећег заседања локалног парламента расправљаће се о одлуци школског одбора који се већ изјаснио за промену назива школе, али је за то неопходна сагласност бујановачке Скупштине.

Како су Бујановачке већ писале, избацивање српске песникиње Десанке Максимовић из имена школе у Биљачи иницирао је председник Националног савета Албанаца (НСА) Невзад Лутфиу. По њему је, како је раније изјавио, “велика увреда” за Албанце што школа у Биљачи носи назив по српској песникињи зато што се, како је рекао, ради о другом по величини селу насељеном Албанцима у општини Бујановац.

шиптари у бујановцу

Овај предлог у локални парламент долази у тренутку када се владајућа албанска већина коју чине Демократска партија Нагипа Арифија, Партија за демократско деловање Шаипа Камберија и Покрет за демократски прогрес (ПДП) Шћиприма Муслијуа, суочава са највећом кризом од успостављања власти пре три године.

Очекује се, међутим, да ће промену имена школе подржати сви албански одборници, како из владајуће већине, тако и из опозиције, тако да је готово извесно да ће скупштина дати сагласност.

Ипак, одлука Школског одбора и сагласност Скупштине нису довољни за промену имена, већ се прослеђују Министарству просвете које доноси коначну одлуку.

извор: васељенска

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...