Насловна Почетна Афера о афери:Тужиоци добијали стотине хиљада евра, директори ДПС-а препродавали станове и...

Афера о афери:Тужиоци добијали стотине хиљада евра, директори ДПС-а препродавали станове и богатили се, све по „закону“!

Руководилац Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу Вања Ћаловић-Марковић говори и данас о новим случајевима додјеле станова и привилегованим кредитима функционера бившег режима.

Ријеч је, каже Ћаловић Марковић, о документацији Владине комисије која је тајно дијелила станове и кредите јавним функционерима.

“Није ријеч о подјели свих станова, већ само о подјели која се дешавала на тајни начин”, истиче Ћаловић Марковић.

Навела је случаје судије Уставног суда Будимира Шћепановића коме је Владина комисија у мају 2016.године додијелила стан од 90 метара квадратних у Универзитетском центру.

“Томе је претходио закључак Владе из априла 2016. године, на чијем је челу био Мило Ђукановић”, истакла је Ћаловић Марковић, додајући да је од 17.јануара 2014. године законом забрањено да Владина комисија дијели станове студијама, тужиоцима и судијама Уставног суда.

“Тако је Будимир Шћепанович стан од 90 метара квадратних платио за 13.143 евра”, истиче Ћаловић Марковић.

Судија Врховног суда Весна Беговић тражила је помоћ, јер је стан на приземљу, па јој провалници упадају у стан. Она је одбила стан, већ тражи 40.000 евра кредита, који добија.

“Функционерима се може додијелити за побољшање услова становања до 15.000″, казала је Ћаловић Марковић, наводећи да је тиме прекршена одлука.

Она је казала да је Законом било прописано да се судијама и тужиоцима нису могли дијелити станови од Владе.

Ријеч је о, како је истакла, додјели станова и кредита која се дешавала на тајан начин, без икаквих ранг листа.

На конференцији су представљени, како се наводи, примјери кршења закона и процедура у области стамбене политике Владе.

Судија Мираш Радовић пријављује 2010. године да је добио 40.000, а двије године касније и стан од 109 за његов стан од 85 метара квадратних. Ћерка у том периоду добија аутомобил.

Судија Невенка Поповић добила је стан од 64 квадрата за 13.358 евра, Светлана Радошевић од 94 од 16.187 евра. Сенка Даниловић добила је 40.000, а враћа око 8.000 еура…

Специјални тужилац Вељко Рутовић добио је стан од 90 метара квадратних, док је тужилац Милош Шошкић добио стан од 75 метара квадратних.

Тужилац у ВДТ-у Соња Бошковић тражила је “одређени новчани износ”.

Она је морала да зна да се стан не дијели тако, јер је била чланица Комисије за етичко понашање. Добила је кредит, а имала је два стана и пословног простора.

Специјална тужитељка Весна Јовићевић добила је 30.000 евра, а већ су имали стан и стамбено-пословни простор.

Посланик Халил Дуковић тражи новац да адаптира и прошири стан, добија 40.000 евра а исте године супрга купује стан од 36 метара квадратних.

Нада Дробњак и Ервин Ибрахимовић добијају по 40.000 евра.

Директор Агенције за спречавање корупције Сретен Радоњић тражи да прошири стан и добија 40.000 евра.

Директор Агенције за заштиту конкуренције Миодраг Вујовић добија кредит од 25.920 евра, од тога враћа петину. У том тренутку има стан, кућу и пословни простор.

Министар Осман Нурковић добија могућност да замијени стан на Старом аеродрому за стан у Универзитетском центру.

Министар Кемал Пуришић тражи стан и добија од 92 метра квадратна. На крају године када је добио стан добио је некретнине и има уштеђевину.

Министар Андрија Ломпар добио стан од 66 метара квадратних у Толошима.

Директор Блажо Шарановић добио је стан од 62 метра квадратних, а већ је имао стан, викендицу и трећину још једног стана.

Два дана након што је закључио анекс, он га продаје за 61.500, а купио га је за око 6.300 евра.

Бивша генерална секретарка Наташа Пешић прво је добила стан, па кредит од 30.000 евра.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је да грађани имају право да знају гдје иде њихов новац.

“Сада вам је јасно зашто је хистерија мањинских партија према новој Влади, зашто не желе да ради тужилаштво и судство,” казао је Абазовић.

Бројни примјери нису, додао је, били никакви социјални случајеви.

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...
video

Истине против комунистичких лажи: Војвода Момчило Ђујић, свештеник и српски ратник!

Прича о једном од највећих четничких команданата у Другом светском рату. Филм заснован на четничким, италијанским и немачким документима, као и на сведочeњима војводиних...