Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПОНИЖЕЊЕ: Европски парламент задужио Хрвата Тонина Пицулу да контролише Србију!

Тонино Пицула биће известилац за Србију у Европском парламенту, потврђено је из његовог кабинета.

Према незваничним информацијама, раније су политичке групе у Европском парламенту постигле договор да поделе позиције известилаца за земље Западног Балкана, те постоји сагласност да словеначки заступник Марјан Шарец буде известилац за Црну Гору, а Естонац Рихо Террас ће навероватније бити известилац за Косово.

Пицула, који представља Социјалдемократску партију Хрватске у Европском парламенту од 2013, ће на позицији известиоца за Србију наследити Владимира Билчика, који се није кандидовао за други посланички мандат.

-Заступник Пицула ће у наредних пет година бити задужен за анализу, праћење и извештавање тела Европске уније о стању у Србији и усклађивању с европским правним тековинама, темељним вредностима и специфичним политикама, наводи се у саопштењу из канцеларије европског заступника Пицуле.

Реч је о дужности у којој ће Пицула у име Европског парламента покривати све теме које се тичу односа Европске уније и Србије и у тим односима ће представљати и Одбор за спољне послове Европског парламента.

О стању у Србији заступник Пицула ће једном годишње у име Европског парламента припремати извештаје након представљања годишњих извештаја Европске комисије.

У складу са великим искуством које сам стекао и познавања прилика на Западном Балкану као и политике проширења ЕУ, ово именовање доживљавам као признање за досадашњи рад. Ова нова дужност представља континуитет бројних активности посебно током мог протеклог мандата, изјавио је Пицула након потврде о именовању.

Додао је да “као и увек до сада поздравља и подржава чињеницу да је политика проширења поново у фокусу ЕУ”.

Евидентна је већа политичка подршка него раније, али процес приступања и даље мора бити утемељен на испуњавању критеријума. Свака земља треба бити оценена индивидуално према својим резултатима, рекао је Пицула.

Реагујући на избор Пицуле, председник Србије Александар Вучић је 22. октобра изјавио да је “јако добро разумео поруку” коју је Европски парламент посало избором свог новог известиоца за Србију, али да ће сарађивати са њим.

-Знате да је Каја Калас шефица за безбедност и спољне послове Европске уније. Као известилац за такозвано Косово, како чујем, биће поново Естонац. Естонац је шеф канцеларије високе комисије на Косову. А нама дали Хрвата. Није проблем у Хрвату, већ у његовим ставовима, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Реаговала је и председница Скупштине Србије Ана Брнабић. Она је на друштвеној мрежи X (бивши Тwиттер) написала да је Србија “јасно и гласно” разумела поруку Европске уније.

Е, свака вам част. Све смо разумели, написала је Брнабић.

Пицула је европски заступник у Европском парламенту од 2013 године.

Током вишегодишњег ангажмана као европски заступник активно се бавио питањима земаља Западног Балкана. У претходном мандату био је известилац за Црну Гору.

Био је и шеф радне групе за Западни Балкан, као и известилац за Сједињене Америчке Државе, и известилац у сенци за Северну Македонију.

Такође је преговарао резолуције Европског парламента (ЕП) о руској агресији на Украјину, о стратегији проширења и суизвестилац је ЕП-а за финансијски инструмент претприступне помоћи ИПА ИИИ те за План раста за Западни Балкан.

У саопштењу које је издао Пицулин кабинет се истиче да ће једна од главних изазова за Србију бити усклађивање с правном тековином и вредностима ЕУ, као и усклађеност са актуелном политиком Брисела према руској инвазији на Украјину.

извор: слободна европа

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОМУНИСТИЧКЕ ЛАЖИ И ПРОПАГАНДА: Краљевина моћнија од социјалистичке Југославије!

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ: Како бити добар Србин!

КАО ИЗ ФАБРИКЕ: Исте кошуље, машне, сакои, топ униформа!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vijesti

КОНТРАДЕФАНЗИВА ОФАНЗИВЕ (“ВИЈЕСТИ”): Пописни Срби и Ерин Броковић!

deklaracija

СУДБОНОСНИ ПОГРЕШАН СРПСКИ ПОТЕЗ: У Загребу усвојена Декларација о уједињењу Јужних Словена!

nik

КО НАС И ГДЈЕ ТО ВОДИ: Ник Ђељошај у име Црне Горе у Вашингтону потписује Меморандум о разумијевању са Америком!

srpskohrvatski-partizani-ulaze-u-beograd-oktobra-1944-1944-unknown-40-partizani-ulaze-u-beograd-P2CNHH

КОМУНИСТИЧКА ОКУПАЦИЈА И ДАЉЕ ТРАЈЕ: Београд није ослобођен 20. октобра 1944. године!

Rajko-Perovic

СЈАЈНО, ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, РАЈКО ПЕРОВИЋ: Они неће са нама, а због тога што су такви какви су, ДПС неће са њима!