Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КРАЉЕВСКИ ДВОР: Представљена књига Момчила Вуковића-Бирчанина о краљу Александру Карађорђевићу, први пут објављена 1974. године у Минхену!

Поводом 90. годишњице атентата у Марсељу и са жељом да се и даље чува успомена на његовог деду, Њ.В. Витешког Краља Ујединитеља, Њ.К.В. Престолонаследник Александар био је домаћин промоције књиге „Краљ Александар I Карађорђевић (1888 – 1934)“, аутора Момчила Вуковића Бирчанина, покојног официра Краљевске војске Југославије, одржане данас у Краљевском двору. Покровитељ овог издања књиге је управо Његово Краљевско Височанство.

Краљ Александар I био је велики визионар, владар у служби народа и отаџбине. Цео свој живот ставио је у темеље државе коју је градио, а главни и најпреданији чувар био. После трагедије у Марсељу, Југославија је изгубила великог Краља, оног који је штитио и бринуо о младој државипод ударима великих сила и унутрашњих проблема. Мој деда је први увидео опасност која је претила целом свету од екстремних идеологија које су биле у успону. Као што је желео да свом народу обезбеди мир и стабилност, да га заштити од зла које долази, исто је хтео и за Европу и свет. Он је и једна од најклеветанијих личности наше историје, са чијег лика, дела и имена су тек недавно почели да се скидају велови лажи и неистина те да се откривају и на видело излазе сва његова величина и заслуге, којих је заиста било много. Важно је да чувамо сећање на велике људе попут Витешког Краља Ујединитеља, мог деду Александра I. Да његова заоставштина и даље живи. Ова књига је још један допринос нашој националној култури сећања и срећан сам што је сада, после толико година, коначно објављена у Србији, рекао је Престолонаследник у свом обраћању.

Сам датум промоције је симболичан, јер је 17. октобра 1934. године тело покојног краља пренето из Старог двора у Београду у Саборну цркву, одакле је он кренуо и на своје последње путовање, на Опленац, где је сахрањен дан касније, 18. октобра 1934.

Промоцији, која је одржана у биоскопу Краљевског двора, присуствовали су и Престолонаследникови син и снаха, Њ.К.В.  Принц Наследник Филип и Њ.К.В. Принцеза Даница, изасланик председника Владе Србије г-дин Сава Стамболић, Њихове Екселенције Амбасадори Аргентине г-дин Освалдо Нарцисо Марсико, Краљевине Шпаније, г-дин Хуан Хосе Санс Апарицио, Румуније, г-ђа Силвија Давидоиу, Чешке, г. Јан Бонди, и Алжира, г. Фатах Махраз, чланови Саветодавних тела Круне, представници институција културе, као и многи други угледни гости из сфера привреде, уметности, културе и јавног живота Србије

Књига је први пут објављена у Минхену, у Савезној Републици Немачкој 1974. године од стране аутора. Ово је њено прво српско издање и представљање домаћој публици. Аутор је био официр Краљевске југословенске војске, припадник коњице Краљеве гарде Њ.В. Александра I, као и лични секретар Њ.В. Краља Петра II након Другог светског рата, који је ову књигу објавио с намером да очува достојно сећање на Витешког Краља.

Књига је резултат сарадње Историјског архива Ужица и Установе културе Бајина Башта. Објављивање књиге о Краљу Александру I представља наставак објављивања дела Момчила Вуковића Бирчанина као разјашњење темеља наше историје.

Српско издање ове књиге приредио је директор Историјског архива Ужица, господин Жељко Марковић, који је и отворио промоцију књиге О књизи и покојном краљу говорили су и господа Предраг Марковић, књижевник и члан Крунског савета, и Душан Бабац, председавајући Саветодавних тела Круне и аутор једне од најсвеобухватнијих монографија о Краљу Александру.

Господин Бабац је нагласио да је до пре двадесетак година било потпуно незамисливо да у дому који је Краљ Александар са пуно љубави зидао за своју породицу, сада пред унуком и праунуком почившег Краља говоримо о Бирчаниновој књизи, док се у близини чукунунук и чукунунука играју, додајући да је то право позитивно чудо. „Ми данас срећом поново успостављамо своје континуитете, симболе, своје вертикале, а ова породица је један од тих симбола дугог трајања. Сматрам да је ова књига један значајан камичак у том дивном мозаику који је и даље у настајању и надам се да ће бити још таквих лепих делова тог мозаика. Да оставимо неки траг иза себе.“

Директор Архива г. Марковић изразио је велику захвалност и задовољство што се промоција овог дела одржава баш у дому Краљевске породице, као најприроднијем месту.

-Бирчанин се тек сада вратио из изгнанства, својој кући, рекао је између осталог. Подсетио је на остала објављена Бирчанинова дела и изложбе и најавио промоцију књиге о Драгољубу Дражи Михаиловићу чиме би опус овог аутора био заокружен.

Г. Предраг Марковић је  истакао да су Бирчанинове књиге од изузетног значаја, јер је у питању “сведок који не лаже”, те да је за нас “пресудно да добијемо праву информацију о сопственој прошлости”. Г. Марковић је подсетио и на тужну чињеницу, да су током Другог светског рата, сви споменици Краљу Александру, као и другим члановима династије којих је до 1941. године било преко 200, били срушени од стране фашиста и нациста на територији свих земаља бивше Југославије, осим Србије. У Србији су их све порушили комунисти, након рата. „Опис понашања, и ко је рушио споменике, следбеници су оних који су убили Краља Александра. Фашисти и комунисти, и то увек морамо да имамо на уму“.

Презентација је завршена цитирањем пророчких речи покојног краља Александра: „Мисли ли ко да нисам свестан опасности којима се излажем? Ја знам да могу да погинем. То може да буде несрећа за мене и за моју породицу, али то није важно! Ја нисам на челу државе да седим скрштених руку и водим рачуна о свом животу! Краљ мора да извршава задатке!“

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БЕРАНЕ: Изашао нови број “Гласа Холмије”!

НЕЈАСНО, ПОСЛАНИЦИ СНП-А СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Разговарали о изборима у Подгорици, попису и исељавању!

ЗЕТА НЕ ЗАБОРАВЉА СРПСТВО: Подигнуће споменик митрополиту Амфилохију!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!

grafika

ДПС РЕВОЛУЦИЈА: Попис декласирао бивши режим, најављују излазак на улице! Кривуље раста и пада се приближиле, пријети смак ЦГ!

cirilica

ЗАХТЈЕВ: Српски језик вратити у устав и школе!