Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЗБЦГ: Предлог закона о страним агентима базиран на америчком моделу!

Концепт на којем ће се заснивати предлог Закона о регистрацији страних агената базиран је на моделу у САД-у, под називом Фореигн Агентс Регистратион Ацт (ФАРА), тврде из Коалиције “За будућност Црне Горе”.

Нисмо жељели да реметимо јучерашњу синхронизовану реакцију представника “НВО” и опозиције, који су ничим изазвани кренули у расправу о томе по ком моделу је направљен предлог Закона о агентима страног утиацаја, а да исти нису имали прилике ни да виде. Овим путем желимо у потпуности да их релаксирамо, јер се овај предлог закона налази у раној фази израде, али су они упркос томе, у старту погријешили када је у питању пракса и модел на којем се заснива. Управо због важности ове поруке, нисмо жељели да нове детаље износимо у току јучерашњег дана, већ то чинимо сада, поручују из ЗБЦГ.

Према њиховим ријечима, особе или организације које потпадају под овај закон морају редовно подносити извештаје о својим активностима, приходима и трошковима који се односе на заступање страних интереса.

-Узевши све ово у обзир, вјерујемо да ће се у складу са демократским и западним тековинама којима сви заједно стремимо, о овом закону разговарати на један цивилизован и сврсисходан начин, јер грађани Црне Горе имају право да знају како се финансирају организације које свакодневно дају свој суд о бројним стварима од јавног интереса. Жао нам је што овај закон очигледно неће имати подршку парламентарне већине и заиста не видимо зашто би некоме сметало повећање транспарентности цјелокупног друштва по узору на највеће демократске тековине западног свијета, додају у саопштењу ЗБЦГ.

Поручују да не разумију уплашеност и забринутост да ће се овим законом забранити дјеловање било које НВО, јер о томе није било нити једног слова у нашем претходном саопштењу, а свакако га неће бити ни у предлогу закона.

Уколико се већ толико залажу за транспарентност функционисања политичких организација и државних институција, они би заправо требали да први поздраве овакав закон, али вјерујемо да је грађанима Црне Горе јучерашњим реакцијама све постало кристално јасно, закључено је у саопштењу ЗБЦГ.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НОВИ ПОЧЕТАК ИЗ КАЗАЊА: БРИКС за Јужне Словене, нову Европу и свијет!

ОСТРОШКА ТРАГЕДИЈА, 81 ГОДИНУ ПОСЛИЈЕ: Док је Срба и Бјелопавлића памтиће се јунаштво пуковника Баја Станишића!

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Кад су наши душмани нашли заједнички језик, изгубили смо заједничку државу”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vuk-orovic

ВУК ОРОВИЋ, СРПСКА ДЕМОКРАТСКА ИНИЦИЈАТИВА: Неопходно да српски политички актери у Црној Гори учврсте свој утицај на власт!

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!

grafika

ДПС РЕВОЛУЦИЈА: Попис декласирао бивши режим, најављују излазак на улице! Кривуље раста и пада се приближиле, пријети смак ЦГ!