Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЈЕЛОПАВЛИЋИ ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ: У Даниловграду прослава Свете Текле, градске славе, литију предводио владика диоклијски Пајсије!

Поводом празника Св. Текле првомученице равноапостолне, храмовне и градске славе Даниловграда, Његово преосвештенство епископ диоклијски г. Пајсије служио је свету архијерејску литургију у храму посвећеном овој светитељки 5. октобра 2024. љета Господњег. Саслуживало му је бројно свештенство Митрополије црногорско-приморске: парох даниловградски протојереј Жељко Ћалић, парох спушко-мартинићки протојереј Станислав Татић, парох јеленачко-подострошки протојереј Предраг Катанић, парох загарачко-загредско-бандићки и комански јереј Зоран Јовићевић, парох барски јереј Никола Радовић, парох цркве Св. Димитрија на Крушевцу јереј Иван Црногорчевић, јереј Зарија Вуковић, ђакони Огњен Боричић и Радуле Живаљевић, уз молитвено учешће сабраног вјерног народа. За пјевницом су одговарали цетињски богослови и појци храма Св. Текле.

По завршетку свете литургије, владика Пајсије предводио је традиционалну празничну литију улицама Даниловграда, која је кренула од храма Св. Текле до храма Св. Петке, чија је изградња у току. Литија је затим прошла центром града и улицом испред Општине Даниловград, да би се завршила на мјесту одакле је и кренула, испред храма Св. Текле, гдје је благосиљан и проломљен славски колач, а владика одржао празничну бесједу. Домаћин овогодишње славе био је Александар Павићевић са својом породицом а за домаћине славе наредне године јавили су се представници Општине Даниловград, па је у складу са тим славски колач предат градоначелнику општине Даниловград г. Александру Гргуровићу. Важно је напоменути да никада раније Општина није била домаћин славе града и храма и да је ово историјски искорак, како је то навео парох даниловградски отац Жељко Ћалић, баш као и чињеница да је по први пут литургији и литији присуствовао градоначленик Даниловграда са својим сарадницима.

У организацији славе, као и сваке године, активно учешће узели су и чланови даниловградског Православног братства ,,Свети Арсеније Српски“.

Овогодишњој слави присуствовали су уз градоначелника Даниловграда и: амбасадор Србије г. Небојша Родић, потпредсједник Општине Даниловград г. Бојан Павићевић, предјседник Скупштине општине Даниловград г. Предраг Пајовић, предсједник Одбора директора ДОО ,,Водовод и канализација“ Даниловград г. Лазар Бојат, директор подгоричке Православне Гимназије ,,Свети Сава“ г. Југослав Благојевић, директор даниловградске Гимназије ,,Петар I Петровић Његош“ г. Милоје Аранитовић и бројни други угледни парохијани и суграђани.

Домаћин овогодишње славе Александар Павићевић, са својом породицом, спремио је ове године богату трпезу љубави, па се сабрање наставило поред мјеста гдје ниче нови храм посвећен Светој Петки. Уз богату трпезу припремљен је и богат програм у ком су учествовала дјеца која похађају школе вјеронауке на простору Црквене општине Даниловград и које воде вјероучитељице: Анка Ћалић, Бранка Ђурковић, Ивана Катанић, Радмила Чизмовић, Софија Татић и Зденка Јовићевић. Програм је, прије наступа дјеце са вјеронауке, отворио млади гуслар Секуле Церовић са стиховима из пјесме: ,,Болани Дојчин“ док су програм затворили појци етно музике и чланови Ансамбла народих игара и пјесама ,,Ђурђевданско коло“ из Подгорице: Бојана Радовић, Ива Гвозденовић и Ксенија Вешовић. У току програма кратким бесједама владици, свештенству, гостима и сабраном народу су се обратили уз домаћина овогодишње славе и предјседник Скупштине општине г. Предраг Пајовић и парох Жељко Ћалић.

извор: митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРОБЛЕМАТИЧНО: Датум Дана Војске Црне Горе – војно-вјерска ДПС доктрина против православља!

ДПС БРИТВА: Бивше режимлије би да смјењују и професоре факултета, све што им није по вољи проглашавају фашизмом!

БРИОНИ У ТИВТУ, СКУП ДРЖАВНИКА ИЛИ ВЕЋ ВИЂЕНИ ЗАЛУДНИ ПОЛИТИЧКИ КАРАВАН: Вучић сјутра у Тивту, очекује се одговор Милу за пјесму “Јачи смо од Србије”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mitrop

ГРЧКА МИТРОПОЛИЈА УПОЗОРАВА: Јога опасна, у супротности са хришћанским учењем!

kralj-petar-prvi-karadjordjevic-sp

ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ: Бројни знаменити Срби поријеклом ВАСОЈЕВИЋИ!

Visegrad-cetnici-u-kolu-1024x653

ИДЕОЛОГИЈА ПРЕЧА ОД ИСТИНЕ: Комунисти ни данас нијесу чули за Битку за Вишеград 5. октобра 1943. године, њемачки документи свједоче о борби четника против окупатора!

aleksandar

НА ДАНАШЊИ ДАН ПРИЈЕ 33 ГОДИНЕ: Повратак Карађорђевића у Србију!

kanada

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОСЈЕТИО СРБЕ У КАНАДИ: „Одавно нисам осећао топлину као овде“!