Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ: Бројни знаменити Срби поријеклом ВАСОЈЕВИЋИ!

Из Ва­со­је­ви­ћа исе­ље­них у Ср­би­ју про­и­за­шле су мно­ге зна­ме­ни­те лич­но­сти срп­ског на­ро­да уоп­ште. Нај­зна­ме­ни­ти­ја по­ро­ди­ца ко­ја се од­се­ли­ла у Ср­би­ју би­ла је сва­ка­ко по­ро­ди­ца Ђу­ри­шић, из се­ла Кра­ље код Ан­дри­је­ви­це, у ко­јој је ро­ђен Ге­ор­ги­је Ђо­ко Пе­тро­вић, ро­до­на­чел­ник срп­ске ди­на­сти­је Ка­ра­ђор­ђе­вић. Ва­со­је­ви­ћи су по­но­сни што је њи­хо­во пле­ме из­не­дри­ло чу­ве­ног Ка­ра­ђор­ђа (1762–1817), во­жда Пр­вог срп­ског устан­ка, сво­је­вр­сне на­род­не ре­во­лу­ци­је, од 1804. до 1813. го­ди­не, из ко­је је из­ра­сла срп­ска на­ци­о­нал­на др­жа­ва.
Ње­гов де­да Јо­ван и отац Пе­тар до­се­ли­ли су се у Ср­би­ју, у Шу­ма­ди­ју, из се­ла Кра­ље (Гор­њи Ва­со­је­ви­ћи), као и ње­го­ва мај­ка Ма­ри­ца, та­ко­ђе Ва­со­јев­ка, по јед­ном пре­да­њу из око­ли­не да­на­шњих Бе­ра­на (из Бе­ран­се­ла), ме­ста бли­зу ста­ре не­ма­њић­ке за­ду­жби­не ма­на­сти­ра Ђур­ђе­ви сту­по­ви, али се по­у­зда­но не зна из ко­јег брат­ства. На­ста­ни­ли су се у Ви­шев­цу, се­лу бли­зу Ра­че Кра­гу­је­вач­ке, у цен­тру пи­то­ме и плод­не Шу­ма­ди­је, где је 1762. го­ди­не ро­ђен бу­ду­ћи вожд срп­ског на­ро­да.
Во­ждов син, кнез Алек­сан­дар, био је ве­о­ма по­но­сан на сво­је ва­со­је­вић­ко по­ре­кло. Одр­жа­вао је за сво­је вла­да­ви­не од 1842. до 1858. го­ди­не при­сне ве­зе с це­тињ­ским вла­ди­ка­ма Пе­тром Дру­гим Пе­тро­ви­ћем Ње­го­шем и Ни­ка­но­ром Ива­но­ви­ћем, као и с игу­ма­ни­ма ма­на­сти­ра Ђур­ђе­ви сту­по­ви Мој­си­јом Зе­че­ви­ћем и Ни­ко­ди­мом Зе­че­ви­ћем и ва­со­је­вић­ким гла­ва­ри­ма, по­ма­жу­ћи их оруж­јем и џе­ба­ном у бор­ба­ма про­тив Ту­ра­ка.
Принц Пе­тар Ка­ра­ђор­ђе­вић че­сто је на­вра­ћао у Ли­је­ву Ри­је­ку код свог са­пле­ме­ни­ка и по­бра­ти­ма вој­во­де ва­со­је­вић­ког Ми­ља­на Ву­ко­ва то­ком свог ег­зи­ла на Це­ти­њу. Краљ Алек­сан­дар Пр­ви је 17. сеп­тем­бра 1925. го­ди­не по­се­тио Ва­со­је­ви­ће, па је на­кон Ан­дри­је­ви­це и Бе­ра­на по­се­тио и Кр­та­ље, ро­ђе­но ме­сто сво­јих пре­да­ка. И дру­ги по­том­ци „вој­во­де сво­је кр­ви и пле­ме­на” по­се­ћи­ва­ли су Кра­ље, као принц То­ми­слав и прин­це­за Је­ли­са­ве­та, што по­твр­ђу­је да Ка­ра­ђор­ђе­ви­ћи ни­ка­да ни­су за­бо­ра­ви­ли сво­је по­ре­кло и ко­ре­не. Краљ Алек­сан­дар, на вр­хун­цу сво­је рат­нич­ке и др­жав­нич­ке сла­ве, дру­ги пут, уз­гред­но, по­се­тио је Кра­ље, од­ла­зе­ћи на пут без по­врат­ка у са­ве­знич­ку Фран­цу­ску, где је му­че­нич­ки скон­чао ово­зе­маљ­ски жи­вот у атен­та­ту у Мар­се­љу 9. ок­то­бра 1934. го­ди­не. За њим је пла­ка­ла це­ла лим­ска до­ли­на, би­ло је и цр­них бар­ја­ка на мно­гим, не са­мо гла­вар­ским ку­ћа­ма. Ве­ћи­на је сво­је ка­пе с че­ти­ри оци­ла но­си­ла с цр­ним фло­ром у име ду­бо­ке жа­ло­сти, ду­бо­ко све­сна ко­га су и шта из­гу­би­ли – сво­га пле­ме­ни­ка и ви­те­шког кра­ља осло­бо­ди­о­ца.
Не­да­ле­ко од древ­ног ма­на­сти­ра Шу­ди­ко­ва, у Ти­фран­ској кли­су­ри, на ста­ром пу­ту Бе­ра­не – Би­је­ло По­ље, на­ла­зи се спо­ме­ник кра­љу Алек­сан­дру, по­диг­нут 1929. го­ди­не, као знак за­хвал­но­сти Ва­со­је­ви­ћа за из­град­њу број­них гра­ђе­ви­на ко­је је по­ди­гао: пут Пећ–Ча­кор–Ан­дри­је­ви­ца, шко­ле у Треп­чи и Краљ­ским Ба­ра­ма, згра­де До­ма тре­зве­но­сти, Гим­на­зи­је, Су­да и Оп­шти­не у Бе­ра­на­ма, пут Бе­ра­не – Би­је­ло По­ље, а об­но­вио је и не­ма­њић­ки ма­на­стир Ђур­ђе­ви сту­по­ви.
Мно­ге зна­ме­ни­те по­ро­ди­це у Ср­би­ји по­ре­клом су из Цр­не Го­ре, твр­ди у сво­јим ис­тра­жи­ва­њи­ма Пе­тар Шо­ба­јић (За­пи­си, књ. II март 1928), као по­ро­ди­це: Или­је Га­ра­ша­ни­на, Јо­ва­на Скер­ли­ћа, Јо­ва­на Цви­ји­ћа, Бо­ри­во­ја Ж. Ми­ло­је­ви­ћа, Јо­ва­на Жу­јо­ви­ћа, Љу­бе Ко­ва­че­ви­ћа, Гр­бо­ви­ћа, Јо­ва­на Н. То­ми­ћа, кне­ги­ње Љу­би­це Обре­но­вић, Ву­ко­ма­но­ви­ћа, Ву­ка Ка­ра­џи­ћа, Ха­џи-Ру­ви­ма, Пе­тра Ни­ко­ла­је­ви­ћа Мо­ле­ра, Лу­ње­ви­ца, Фи­ли­па и Ха­џи-Ми­лен­ти­ја Си­ме­у­но­ви­ћа Ник­ши­ћа, Авра­ма Пе­тро­ни­је­ви­ћа, Љу­бо­ми­ра Ка­ље­ви­ћа, Жи­во­ји­на Ми­ши­ћа, Ан­те Бо­ги­ће­ви­ћа, Уско­ко­ви­ћа, Ми­ше Ана­ста­си­је­ви­ћа, Ми­ли­во­ја Пе­тро­ви­ћа Бла­знав­ца, Мла­де­на Ми­ло­ва­но­ви­ћа, Си­ме Ми­лу­ти­но­ви­ћа Са­рај­ли­је, Сто­ја­на Чу­пи­ћа, Ва­се Ча­ра­пи­ћа, Ми­ли­ћа Дрин­чи­ћа, Фи­ли­па Ви­шњи­ћа, Ла­за­ра Му­та­па, Ми­ло­ша По­цер­ца, Јо­ва­на Ми­ћи­ћа, хај­дук Вељ­ка Пе­тро­ви­ћа, Не­на­до­ви­ћа, Бир­ча­ни­на, Ла­за­ре­ви­ћа и дру­гих. Пе­тар Шо­ба­јић са­оп­шта­ва и пре­да­ње да су се пре­ци Ми­ло­ша Обре­но­ви­ћа пред крај 17. ве­ка до­се­ли­ли у Гор­њу До­бри­њу (у ужич­кој Цр­ној Го­ри) из Цр­не Го­ре, из пле­ме­на Бра­то­но­жи­ћа, ко­је се гра­ни­чи са Ли­је­вом Ри­је­ком, то јест са Ва­со­је­ви­ћи­ма.
ИЗВОР: Удружење Васојевића приморја и Боке
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИДЕОЛОГИЈА ПРЕЧА ОД ИСТИНЕ: Комунисти ни данас нијесу чули за Битку за Вишеград 5. октобра 1943. године, њемачки документи свједоче о борби четника против окупатора!

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОСЈЕТИО СРБЕ У КАНАДИ: „Одавно нисам осећао топлину као овде“!

ХРВАТСКА ПОПУТ ЦРНЕ ГОРЕ: До власти преко приче о ВЕЉЕСРПСТВУ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

rtcg

ЗАХТЈЕВ РТЦГ-У: Назив и графика на ћирилици!

tito-thumb-1200

ДИРЕКТНО У СУШТИНУ: Титоисти међу Србима још увијек воде грађански рат!

bolja

У БОЉАНИЋУ КОД ДОБОЈА: Обиљежавање 80 година од мисије “Халијард”!

5-oktobar-2000

5. ОКТОБАР: Дан изгубљене наде!

alek7

ФАЦЕ ДПС-А: Наш Мило помутио “српски свет”!