Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОСЈЕТИО СРБЕ У КАНАДИ: „Одавно нисам осећао топлину као овде“!

Патријарх српски Порфирије данас је служио свету литургију у цркви Свете Тројице у Монтреалу где борави у посети Епархији канадској. Након тога уследила је прослава 70. годишњице српске црквено-школске општине Свете Тројице у Монтреалу, наводи се у саопштењу СПЦ.

Заједница Срба у Монтреалу живи нешто дуже од сто година, а од 1954. православни Срби се окупљају око цркве Свете Тројице.

-Одавно нисам, браћо и сестре, а то је дар Божји, осећао такву топлину и такво умиљење као под сводовима овог храма, који није ништа друго него парче Царства небеског, али и парче наше Отаџбине. То је дар Божји, али и дар ваше љубави, рекао је српски патријарх.

Патријарху су током литургије саслуживали митрополит канадски Митрофан и архиепископ отавски и канадски Иринеј из Америчке православне цркве, епископи канадски Јован Касијан из Румунске православне цркве и јенопољски Никон, викар патријарха српског, као и многобројно свештенство и монаштво из више помесних православних цркава.

У провинцији Квебек у којој постоје два званична језика, француски и енглески, оснивање Црквено-школске општине је било од изузетног значаја за очување православне вере, језика и културе српског народа.

Под окриљем цркве Свете Тројице делују Српска школа Свети Сава, Библиотека Стеван Јорговић, Културно-уметничко-друштво Авала, Коло српских сестара Мала Госпојина и Црквени хор Милан Ракић, а парохијом духовно управља протојереј Владимир Вранић.

ИЗВОР: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ: Бројни знаменити Срби поријеклом ВАСОЈЕВИЋИ!

ХРВАТСКА ПОПУТ ЦРНЕ ГОРЕ: До власти преко приче о ВЕЉЕСРПСТВУ!

ГРЧКА МИТРОПОЛИЈА УПОЗОРАВА: Јога опасна, у супротности са хришћанским учењем!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

igor

ВЛАДИМИР Г. СОЛОВЈЕВ: Као о Србима деведесетих, Запад данас о Русима пише као највећем злу на свијету!

rtcg

ЗАХТЈЕВ РТЦГ-У: Назив и графика на ћирилици!

litijapo

КОМУНИЗАМ ПОСТКОМУНИЗМА: Изневјерене петооктобарске наде 30. августа!

bolja

У БОЉАНИЋУ КОД ДОБОЈА: Обиљежавање 80 година од мисије “Халијард”!

tito-thumb-1200

ДИРЕКТНО У СУШТИНУ: Титоисти међу Србима још увијек воде грађански рат!