Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МОЖЕ ЛИ ПОДГОРИЦА БЕЗ ДРИТАНА: ДФ и ДПС да ставе тачку на мале странке!

Пише: Иван Милошевић

Каже Дритан да су на подгоричким изборима добили што су тражили, односно да одлучују о будућој власти и да неће пристати на уцјене из ПЕС-а и да са њиме неће командовати Андрија Мандић. Успут, онако релаксирано, како само Дритан зна, поменуо је да ће он уцјењивати остале, а они како хоће! 

Ако је и од Дритана, много је! Жели Абазовић да ведри о облачи над Подгорицом. Са два или пуних шест одборника жели да кроји капу Подгоричанима и да их води тамо гдје је њему драго. Када је већ са пар посланика могао да буде премијер, зашто не би био и градоначелник са таман толико одборника! Усладило се Дритану да са мало процената има комплетну власт и да остале који имају много више од њега, терорише својим плановима. Не би се чудио да предложи неку нову локалну експертску власт на чијем ће челу бити неко од његових пулена и онда – вози Мишко! 

Дританове изјаве припадају посебном соју политичког безобразлука и заслужују таман такав и политички одговор. А он би се састојао у договору странака бившег ДФ-а и ДПС-а за формирање власти у главном граду! Изгледа тренутно као прворазредна политичка јерес и политички земљотрес и њихова сарадња у том смислу равна је идејама из “Утопије” Томаса Мора, али уколико два највећа политичка блока у Црној Гори, желе да буду поштеђени великих уцјена и безобразлука малих странака, могли би њихови представници негдје да се састану и договоре како да мале странке уклоне са политичке сцене или их барем поставе тамо гдје им је мјесто!

Тридесет и више година пишем против ДПС-а, сматрам да је њихова владавина најгори могући период за Црну Гору у њеној цјелокупној историји, али свиђао се ДПС мени или не, та странка је сурова политичка стварност и не можемо да је заобиђемо, па и да се све у том погледу правимо Енглези! Реформисани или нереформисани ДПС имаће сталну подршку од 30, мање или више, процената грађана, а нешто слично је и са странкама бившег ДФ-а. И једни и други имају политичке проблеме са апетитима микроскопских странака, чији лидери и од ДФ-а и од ДПС-а траже оно што им не припада. ДПС деценијама за собом вуче социјалдемократе и Брајовићеву фракцију те странке и увијек им додијели део колача који СДП није месио нити у њему развлачио тијесто или мутио јаја. Слично је и са ДФ-ом, односно Нова српска демократија и ДНП-а, на својим леђима носе прегршт ситних српских странака и њених лидера, који сви заједно нијесу на прагу парламентарног цензуса, али након избора добијају мандате које нијесу заслужили! 

Већ дуже домаћу политичку сцену краси нестабилност и чести избори и то све јер мали глуме велике и своје маргиналне политичке идеје представљају мисијом спаса за Црну Гору. Гдје су нас оне довеле ваљда није потребно посебно објашњавати, а због сујета њихових лидера могуће је да у Подгорици ништа не буде од нове власти, па се онда смијеше нови избори. Са таквим малим странкама и њеним лидерчићима, Црна Гора има само невоље и скоро сваке године мора да иде на републичке или бројне локалне изборе! Ти избори све грађане доводе до тога да тапкају у мјесту и да умјесто напријед, иду уназад! 

Дакле, сједну представници ДПС-а и ДФ-а и договоре као пробни балон власт у Подгорици. ДПС има 19, а ДФ 13 мандата, дакле 32. Довољно да формирају власт сами, без УРЕ, Дритана и Луке, без Бориса, Душка и Вука и склопе договор да спусте мало тензије. ДПС да се окане свакодневне приче да Србија и Срби уништише Црну Гору и да њени тобожњи агенти у ДФ-у раде за туђе, а не интересе Црне Горе, а ДФ би могао да одустане од приче о нерофирмисаном бившем режиму. Уз то могао би да ДПС да пристане на увођење тробојке као народне заставе и да српски језик буде службени, а ДФ би прихватио постојеће државне симболе, па и химну, као јединствене државне атрибуте! 

Уосталом, Црна Гора је подијељена држава у сваком погледу, не само у политичком, него духовном и егзистенцијалном. Подјеле су толике да су се увукле и у породице, па и дјеца припадају различитим нацијама иако су од исте мајке и оца, а и међу родитељима владају подјеле по националној основи. Зар све то не би могло да се залијечи тиме да се у Црној Гори успостави двопартијски политички систем, који би био плод карактеристичне дв0слојности црногорског бића која траје не од јуче, него најмање 100 година, па и дуже! У том случају мале странке би могле да свирају дипле или трубе у трубе и питају се таман онолико колико треба да се питају! 

Да се питам, најрадије би комплетан врх ДПС-а смјестио у Спуж, али са оваквим судством и тужилаштвом нема шансе да то Црна Гора уради наредних 20 година. А до тада ћемо се и даље глођати између себе, д0к ће нам ови мали, попут Дритана и друштва, потурати коске да се око њих свађамо и још дубље дијелимо! 

Јесте тренутно утопија и вјероватно ће ме неко оптужити да радим ко зна за коју страну или домаћу тајну службу, али на ону ствар ми иду ове мале странке и њихови планетарни апетити. Због њиховог безобразлука извео бих и ја врхунски могући безобразлук, па нека се пуши ко хоће да се пуши, али вријеме је да коначно два по снази слична политичка блока, ставе тачку на мале странке и ослободе нас честих избора и предизборних кампања од којих се преврће стомак! 

Вријеме је да се нешто ради и не троше паре на мегаломанске захтјеве микроскопских странака. То би требало да постане јасно ДПС у ДФ-у, као и обичним грађанима, било они Црногорци или Срби. Ипак, обрни и окрени, једног смо духовног коријена, зовемо се и презивамо исто и исте славе славимо, а и има нас преко 70 одсто. Црна Гора је, ипак, барем за нијансу више наша држава!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

САД СЕ ВИДИ, САД СЕ ЗНА, КО СЕ КОМЕ ДОПАДА: Мило позвао Јакова да сарађују, Срби нијесу угрожени, Црна Гора руинирана, а Србија Вељесрпска!

ЈУБИЛЕЈИ: Битка на Крусима!

МАРТОВСКИ ПРЕГОВОРИ КОМУНИСТА И ЊЕМАЦА: Четници за Тита већи непријатељи од Трећег Рајха!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

epa11476746 Former US President Donald Trump is rushed off stage by secret service after an incident during a campaign rally at the Butler Farm Show Inc. in Butler, Pennsylvania, USA, 13 July 2024.  EPA-EFE/DAVID MAXWELL

ДОНАЛД ТРАМП: Свети Архангеле Михаиле, брани нас у борби!

Milo-Djukanovic-1478

САД СЕ ВИДИ, САД СЕ ЗНА, КО СЕ КОМЕ ДОПАДА: Мило позвао Јакова да сарађују, Срби нијесу угрожени, Црна Гора руинирана, а Србија Вељесрпска!

tabla

КОСМЕТ СРПСКО СТРАТИШТЕ: Код Звечана уклоњена табла на ћирилици, замијењена натписом на латиници, албанском и енглеском језику!

Milica-Pejanovic-Djurisic-214-1024x713

МИЛИЦА ЈЕДИНИЦА У ДПС-У: Малигни утицај Москве, Београда и Бања Луке, незадовољна и Кином!

kosovo-zloc-in-sec-anje-stefan-stojanovic-14

ПРИЈЕТЊЕ ТАЊУГУ: Ваши новинари ће добити метак у потиљак када кроче на Косово!