Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КАКО ДО СРПСКЕ СЛОГЕ, ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: Два темељна опредјељења – вјера и нација!

Постоје многе идеје, многе идеологије, али постоје, по мени, само два стуба, две вертикале, око којих се Срби могу и треба да сложе.

То је питање вере и питање националног идентитета.

Прва вертикала јесте наша вера православна, позната као Светосавље, то јест, Православље прилагођено менталитету српског народа, које је Свети Сава изрекао, и Србима у аманет оставио. Без тога јасног опредељења и сазнања о томе духовном стубу, о тој духовној вертикали, не може се даље говорити.

Други стуб, друга вертикала, јесте национално питање, национална свест, нешто што нас све окупља. То је српски Јерусалим, то је Косово и Метохија. Ако се око тога не можемо сложити, онда нема ствари која може све Србе окупити и ујединити око себе. Косово је било и остало та вертикала, или тај стуб на коме почива српски народ и српска држава.

Владика Артемије ( 1935-2020)

Браћо и сестре, ова казна коју је Бог попустио на нас има исти онај смисао као и казна за време пророка Илије – не да нас уништи него да нас себи врати, да нас на прави пут поврати, да нас обрати нашим светим прецима – Светоме Сави, Светом кнезу Лазару, ђакону Авакуму, владици Николају и осталим нашим угодницима Божјим, да се њих сетимо, да њих за пример узмемо, да њиховим путем идемо, да њихову веру држимо и да се са пута греха вратимо на пут Божји, на пут врлине.

Да престане мржња међу нама, да престане пакост међу нама, да престане завист међу нама, да престанемо чинити зло један другоме него да чинимо добро као брат брату, да прихватимо Закон Божји у сваком погледу и онда ће Бог, када се ми будемо вратили Њему, онда ће Он поново бити Бог наш и Спаситељ наш и сигурно ће тада послати милост Своју, избавити нас од наших невоља, од наших непријатеља и страдања и дати нам оно за шта се будемо молили.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

САД СЕ ВИДИ, САД СЕ ЗНА, КО СЕ КОМЕ ДОПАДА: Мило позвао Јакова да сарађују, Срби нијесу угрожени, Црна Гора руинирана, а Србија Вељесрпска!

ЈУБИЛЕЈИ: Битка на Крусима!

МАРТОВСКИ ПРЕГОВОРИ КОМУНИСТА И ЊЕМАЦА: Четници за Тита већи непријатељи од Трећег Рајха!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

tabla

КОСМЕТ СРПСКО СТРАТИШТЕ: Код Звечана уклоњена табла на ћирилици, замијењена натписом на латиници, албанском и енглеском језику!

kosovo-zloc-in-sec-anje-stefan-stojanovic-14

ПРИЈЕТЊЕ ТАЊУГУ: Ваши новинари ће добити метак у потиљак када кроче на Косово!

sarajevo

МУЛТИЕТНИЧКА БИХ ИЛИ ЈАДНИ БАЛКАН: Сарајлије славиле напад Ирана на Израел!

makron

У ЦРНОЈ ГОРИ СВИ ХОЋЕ У ЕВРОПУ, А МАКРОН УПОЗОРАВА: ЕУ би могла да умре!

vesna-medenica-1000x600

СУДСКЕ ФОРЕ И ФАЗОНИ: Весни Меденици суђење одложено 20-ти пут, задужила судије и адвокате, па од правде ни слова!