Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Радујем се што сам у Боки гдје живе православни Срби!

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је данас у Бијелој крст на мјесту гдје ће се градити саборни храм посвећен Сретењу Господњем.

Благословени смо данас сви као што смо благословени у све дане живота свога, поручио је свештенству и вјерном народу Његова Светост Патријарх српски Порфирије.

-Данас осјећам посебан благослов, јер смо овдје у Христовој љубави сабрани да осветимо крст на којем треба да подигнемо храм посвећен Господу. Радујем се вашој љубави, која исијава чежњу, глад и жеђ за пуноћом, љепотом, за савршенством, миром, за истином, за измирењем са свима, а све то и много више од тога налази се у ономе ко је почетак и крај, налази се у Сину Божијем, он нам се у пуноћи открива, поручио је патријарх Порфирије.

Како је рекао, радује се „што се пред лицем вашег и нашег народа овдје, Бог је дао да се сретнемо у Бијелој“.

-Радост је не мања тбог тога браћо и сестре што овдје на обалама плавог Јадрана у Бијелој, у Боки по промислу Божијем долазимо и имамо прилику да се радујемо вашим осмјесима. Радујемо се што смо овдје у Бијелој, гдје већ хиљаду година живе православни Срби и томе чине и да ми можемо рећи да смо медитерански народ и што је ово крај, крај Зетске епископије коју је основао до ли Свети Сава. Бијела је давала многе велике синове који су красили не само наш народ, већ којима су се дивили многи, и који су красили нашу цркву. Сјетићу се Симеона Злоковића и многих Злоковића прије њега, једном од њих Свети Петар Цетињски даровао је крст који данас краси храм у Бијелој, али је и понос и дика свих који живе у Боки.

Патријарх Порфирије казао је да ће  храм, који ће, нада се, бити брзо подигнут и предиван, бити мјесто сусрета са Богом најприје, јер ако се са њим не сретнемо сви наши сусрети биће бесмислени и празни.

-Сусрет није само да се споља видимо него да баш као данас ми овдје изнутра срцем и љубављу једни друге приглимо. Тако сте ви данас пригрлили мене онога који је на мјесту патријараха и епископа пећких, карловачких и београдских, као што сам и ја и сигуран сам да то осјећате, вас пригрлио. Овдје у храму Сретења Господњег долазићемо да се загрлимо са Господом јер већ смо њим загрљени, али доћи ћемо да кажемо амин његовом загрљају и да нас он оспособи да можемо из његовог загрљаја једни друге загрлити. Ово мјесто треба да буде сабориште и мјесто загрљаја нас са свим људима, јер ако желимо мир, радост, слогу између себе, како ћемо да будемо мирни, ако нема мир онај који је поред нас, како год себе звао и како год се Богу молио, рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је поручио да је освештан крст као почетак зидања храма, „радујући се и чињеници и да сте овај предивни крај гдје се сусрећу море и камен украсили и велелепним крстом да он буде знак и знамење и подјсећање да је ово духовна земља Светога Саве, Светога Симеона мироточивог, љубави, ширине, радости и љепоте“.

Његовој светости патријарху српском Порфирију саслуживао је митрополит црногорско приморски Јоаникије који је у бесједи казао да народ овдје у Бијелој и Боки са радошћу дочекује патријарха Порфирија, а поводом дивног јубилеја цркве Полагања ризе Пресвете Богородице.

-Прошло је више од 1000 година од када је та стара светиња утемељена и служила је народу божијем, а прије 200 година Бијељани су је проширили и обновили. Прослављамо истовремено 1000 година олтара и 200 година тога знаменитог храма. Долазите нам на Крстовдан и ваша је служба у знаку крста господњега.  Тако је Бог устројио да баш на овај јубилеј нам дођете да га свечано прославимо, али и да освештате ово крсно знамњење око кога ћемо са ако Бог да и вашим благословом подићи саборни храм Бијеле посвећен Сретењу Господњем. Увјерени смо да ће се ваш благослов врло брзо остварити јер нам дајете снагу, обједињујете, надахњујете и укрепљујете вашом светом службом и рјечју, казао је митрополит Јоаникије.

Патријарха Порфирија у Бијелој дочекао је бројни вјерујући народ а освећењу крста присуствовало је више архијереја Српске православне цркве, свештенство, свештеномонаштво, представници локалне управе, те друштвеног и политичког живота Херцег Новог и Боке.

извор: ртхн

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БИЈЕЛОЈ: За Херцег Новим је шест и по вијекова традиције српског језика и ћирилице!

“ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ”: Након убиства на Цетињу захтијевамо смјену комплетног безбједоносног сектора!

КОСМЕТ: Протест у Зубином Потоку због скрнављења српских светиња!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milos2

МИЛОШ САВЧИЋ, БОГАТИ СРБИН, КОГА КОМУНИСТИ НИЈЕСУ ВОЉЕЛИ: На његовом имању саграђена “Кућа цвећа”!

radić

КОСМЕТ, ГОЛГОТА ЗА СРБЕ, ДЕЈАН РАДИЋ: У кућу му упала три Албанца, претукли и опљачкали!

mandić

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Тражићемо парламентарну истрагу о убиству Душка Јовановића и Павла Булатовића!

slobo

СЛОБОДАН ТОМОВИЋ “ГРАЂАНСКИ РАТ У ЦРНОЈ ГОРИ”: Суровост ОЗНЕ, из Краљских Бара стријељали Данила Вукићевића који је имао само 15 година!

podgor

ПОВОДОМ ИЗБОРА У ПОДГОРИЦИ МОНТЕНЕГРИНИ У КОМУНИСТИЧКОМ СТИЛУ: Ми или потоп, све за ДПС, па да хљеба неће јест!