Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У ЛЕУШИЋИМА ИСПОД РАВНЕ ГОРЕ: Завршено снимање филма “ЂЕНЕРАЛ”!

У суботу 21. септембра 2024, у селу Леушићи испод Равне Горе, пала је последња клапа на снимању играног филма ”Ђенерал”.
Филм је сниман током септембра 2023. и септембра 2024. на више локација у Вишеграду, у кањону реке Ђетиње изнад Ужица, у Овчар Бањи, на травнатом аеродрому у Давидовцу код Параћина, у касарни Војске Србије у Крагујевцу, на Гледићким планинама, на Руднику и на Равној Гори.

Од Војске Србије поред касарне изнајмљени су и минобацачи и камиони. Коњи су изнајмљени од Спортско-коњичког удружења ”Пастув” из Крагујевца. Оружје, експлозив, дим и остале специјалне ефекте дала је фирма ”Степски соко” из Чајетина, која је сем тога и копродуцент филма. Продуцент су ”Погледи” доо Крагујевац.

Снимљено је 15-так сати материјала, што ће у финалној верзији бити око 2,5 сата филма. Учествовало је око 40 глумаца, више стотина статиста и неколико десетина људи иза камере.

Главну улогу тумачи Никола Ракочевић. Улоге официра Врховне команде играју Владимир Јоцовић (Лалатовић), Милош Крстовић (Балетић), Петар Лукић (Марковић) и Миломир Ракић (Остојић). Чланове британске војне мисије тумаче: Стеван Мрђеновић (Армстронг), Лука Миљковић (Бејли), Никола Васиљевић (Хадсон), Никола Поповић (Џек) и Давид Пилиповић (наредник Џонсон).
Мајора Драгослава Рачића игра Игор Боројевић, капетана Милоша Словића Ненад Петровић, капетана Миливоја Петровића Чедомир Штајн, капетана Драгишу Васиљевића Александар Јеленић. Главне немачке улоге поверене су Стефану Јосићу и Николи Дрмончићу, домобрански официри су Никола Милојевић и Аврам Цветковић, а усташки Младен Ђорђевић и Ненад Вулевић. Мајора Хаџиефендића тумачи Саша Пилиповић, а његовог наредника Хасана Гаврило Јовановић. Главну партизанску улогу игра Дејан Цицмиловић.

Сценариста и режисер филма је Милослав Самарџић. Асистент режисера је Милић Јовановић, а помоћник Милош Дашић. Директор фотографије је Бојан Крстић, сниматељи су били Марко Мочић и Алимпије Алимпић, док је са дрона снимала екипа ”Синефилм продукције” из Београда. Шеф расвете био је Горан Галовић, главни тонац Лазар Живанац. сценографи су били Саша и Страхиња Ђорђевић, главна шминкерка Марија Курћубић, главни костимограф Гоца Јагличић…

Филм се снима средствима продуцента, од банкарског кредита и уз помоћ донатора. Највећи донатори су Српска народна одбрана из Чикага и Покрет српских четника Равне Горе, такође из Чикага. На конкурсу Града Крагујевца филм је добио милион динара за постпродукцију првог дела. Донације у храни стигле су од ”Златиборца” и од више појединаца (највише од екипе Драгачеваца на челу са Срђаном Ђорђевићем), а у води од ”Голијске ледене” из Ивањице и компаније ”Вода вода” из Мионице.
Сем тога, донације је уплатило близу 400 појединаца, највише из Србије, потом из српске емиграције, па из Републике Српске и из Црне Горе.

Већина статиста је волонтирала. Милан Милатовић допутовао је чак из Њујорка, четворица на челу са Страхињом Коканом дошла су из Челинца код Бањалуке, група Милана Илића из Пландишта, Дарко Радојичић са колегом из Петрограда (Зрењанин), екипа Фитнес клуба ”Конзул” из Ниша, итд. Посебно се захваљујуемо Драгачевцима и Ужичанима, као и браћи Горану и Ивану Достанићу из Чачка, који су долазили сваког дана. Велико хвала и Равногорском покрету Лајковац.

Монтажа и постпродукција су у току. План је да се филм прикаже у биоскопима октобра 2025.

У овом моменту нису отплаћени сви трошкови снимања, а следе издаци за постпродукцију и рекламну кампању. Зато све који су у могућности позивамо да помогну новим донацијама.
Дoнације за даљи рад можете уплатити на следећи начин:
Динарски рачун: 325-9500500624650-92, код ОТП банке
Адреса: ”Погледи” доо, Немањина 16, 34000 Крагујевац
Сврха уплате: Донација
Пеј Пал налог: [email protected]
Имена значајнијих донатора биће објављeна на шпици филма.

извор: погледи

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Радујем се што сам у Боки гдје живе православни Срби!

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БИЈЕЛОЈ: За Херцег Новим је шест и по вијекова традиције српског језика и ћирилице!

“ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ”: Након убиства на Цетињу захтијевамо смјену комплетног безбједоносног сектора!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milos2

МИЛОШ САВЧИЋ, БОГАТИ СРБИН, КОГА КОМУНИСТИ НИЈЕСУ ВОЉЕЛИ: На његовом имању саграђена “Кућа цвећа”!

radić

КОСМЕТ, ГОЛГОТА ЗА СРБЕ, ДЕЈАН РАДИЋ: У кућу му упала три Албанца, претукли и опљачкали!

mandić

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Тражићемо парламентарну истрагу о убиству Душка Јовановића и Павла Булатовића!

slobo

СЛОБОДАН ТОМОВИЋ “ГРАЂАНСКИ РАТ У ЦРНОЈ ГОРИ”: Суровост ОЗНЕ, из Краљских Бара стријељали Данила Вукићевића који је имао само 15 година!

podgor

ПОВОДОМ ИЗБОРА У ПОДГОРИЦИ МОНТЕНЕГРИНИ У КОМУНИСТИЧКОМ СТИЛУ: Ми или потоп, све за ДПС, па да хљеба неће јест!