Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРАЊАНИ ДАНАС ОДАЛИ ПОЧАСТ ДРАЖИ, МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Обиљежавању 80 година од операција “Халијард”, спашавања пилота у организацији четника, присуствовали амбасадори Америке и Велике Британије!

Мој син Принц Наследник Филип и ја присуствовали смо данас Државној церемонији свечаног обележавања мисије „Халијард“ („Ваздушни мост“) и положили венац на споменик у меморијалном комплексу – аеродрому Галовића поље код Прањана. Ове године је јубиларна, 80. годишњица од једне од највећих тајних спасилачких мисија која се иза непријатељских линија одвијала током Другог светског рата.
Пре осамдесет година, овај импровизовани аеродром у Прањанима представљао је пролаз – капију слободе, излаз са ког се са територије под нацистичком окупацијом одлазило у слободну Европу. Ова врата су отвореним држали храбри војници Југословенске војске у Отаџбини, предвођени својим неустрашивим вођом, генералом Драгољубом Дражом Михаиловићем. Кроз ту капију, могли су да виде идеале за које су се борили – демократију, непокорност угњетавању од стране сваког тоталитарног режима и слободу за Отаџбину. Они су се борили на више фронтова, против непријатеља који су били боље опремљени и наоружани, како би омогућили својим савезницима, пилотима из Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства и других земаља анти-нацистичке коалиције, да се безбедно врате у своје земље и наставе борбу против Сила Осовине.
May be an image of 14 people and the Tomb of the Unknown Soldier
Истина о величанственој Операцији Халијард предуго је била забрањена да се открије, скривана у мраку и забрањена. Али истина се не може потиснути, а борба за њено откривање неретко је тешка, али је увек праведна. Данас, неки људи и даље покушавају да шире лажи које је покренула комунистичка пропаганда о српском народу и храбрим војницима верним заклетви датој свом Краљу и Отаџбини. Али сећања на несебичност и пажњу коју су Срби показали према својим савезницима током мрачних дана Другог светског рата остала су жива до данас. Сви треба да будемо поносни на њихово јунаштво и жртву коју су поднели!
Господа Предраг Марковић и Владан Живуловић, чланови Крунског савета, били су овом приликом са нама, а свечаности у Прањанима присуствовали су и Њ.Е. Немања Старовић, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије као изасланик председника, Њ.Е. Кристофер Р. Хил, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, Њ.Е. Едвард Фергусон, амбасадор Уједињеног Краљевства у Србији, г-ђа Маја Гојковић, председница покрајинске владе Војводине, представници оружаних снага Србије и САД, г. Џон Капело, председник Фондације „Мисија Халијард“, чланови Удружења Краљевина Србија и бројни грађани.
May be an image of 11 people and text
Као посебан део програма, војници оружаних снага Србије и Сједињених Држава извели су падобрански скок, симболично се подсећајући авијатичара који су на тај начин слетали на српску територију. Након комеморације на старом аеродрому, у цркви је служен помен за хероје ове мисије, а потом су гости посетили Основну школу „Иво Андрић“ у Прањанима.
May be an image of 1 person, skydiving and text
Током операције Халијард 1944. године, преко 500 америчких и британских пилота, заједно са неколико посада из Русије, Француске и других савезничких земаља, одведено је на слободу са импровизоване писте у селу Прањани код Горњег Милановца. Била је то једна од највећих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија. Операцију су предводили Kраљевска југословенска војска у отаџбини и америчка Kанцеларија за стратешке услуге (ОСС). Председник Сједињених Држава Хари Труман постхумно је одликовао генерала Драгољуба Михаиловића Легијом за заслуге (Legion of Merit), једним од највиших одликовања Сједињених Држава, за подршку савезничким снагама и допринос победи у Другом светском рату.
извор: фејсбук престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МА НЕМОЈ, ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ: Забринут да са њиме као предсједником Црна Гора иде у погрешном правцу!

“ЗА БУДУЋНОСТ ПОДГОРИЦЕ”: Збирка прича и митова доктора Абдића!

КОСМЕТ, ГОЛГОТА ЗА СРБЕ, ДЕЈАН РАДИЋ: У кућу му упала три Албанца, претукли и опљачкали!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

branimir

СЈУТРА У ДАНИЛОВГРАДУ: Вече посвећено Бранимиру Шћепановићу!

cikago1

ЧИКАГО: Гала вече Срба за подршку Доналду Трампу!

milan

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ ПОРУЧИО РЕИСУ ФЕЈЗИЋУ: Вама смета митрополит Амфилохије, а мени не смета медреса “Мехмеда Другог Освајача”!

tenk-ispred-gimnazije-u-sarajevu-e1726491173900-1000x560

ДА ДЈЕЦА ЗНАЈУ ШТА ИХ ЧЕКА УКОЛИКО НЕ УЧЕ: Бењамина Карић испред Гимназије у Сарајеву поставила тенк!

dpsovke

СЛИЈЕПИ КОД ОЧИЈУ, ДПС БУНЕ И УЗБУНЕ: Бивши режим видио дјецу из Црне Горе код Вучића, Министарство просвјете тврди да их тамо нијесу слали!