Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОДРЖАНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА О СРПСКОМ ГЕНИЈУ: Никола Тесла оживио у Чикагу!

Протеклог викенда (13-15. септембра) Чикаго је био домаћин Прве Теслине научне конференције под називом “Дани Николе Тесле” која је одржана у цркви Светог Васкрсења Христовог. Манифестацију су организовали Игор Обрадовић и Гордана Ненадовић, а одржава се у част Николе Тесле, америчког научника српског порекла и једног од највећих научних умова модерног доба.

Уз благослов свештеника Добривоја, уз химне Републике Србије и БиХ, те говоре председника ТСФ Николе Лончара и конзуле Србије и БиХ отворена је Прва Теслина конференција у Чикагу.

Руководство Теслине научне фондације која ове године слави 20 година очувања Теслиног наслеђа има за циљ да промовише лик и дело Николе Тесле, његове моралне и духовне вреднисти и да се све шири кроз технологију и уметност до свих крајева света. Како је истакао председник и оснивач ове фондације Никола Лончар циљ је да се у Чикагу као највећем српском граду у Америци оснује Теслина научна фондација Чикаго која би требало да има ланац Теслиних клубова у свим нашим заједницама. Он је још истакао да је ово један озбиљан пројекат који је намењен првенствено младима и који захтева и сарадњу родитеља.

Теслина научна конференција у Чикагу привукла је многе предаваче из разних области који су причали о томе шта се дешавало у последње време, а има везе са легатом нашег великог научника.

Тако су се на овој конференцији представили Марко Живковић који је причао о Теслиној енергији у медицини, Нада Мартиновић о неговању српске традиције, културе и језика кроз песму, књижевница за децу Маја Цветковић Сотиров, Стојан Стевановић о раду српске дијаспоре у Швајцарској, Др. Небојша Кнежевиц који је причао о загрљају као терапији у лечењу, Зорана Вукчевић о значају аматерских позоришта у Чикагу за очување српског језика, Генерални конзул БиХ Татјана Телић о Тесли и дипломатији, Др Милена Бајић о Теслином музеју и програму рада Теслиног клуба у Чикагу, затим отац Добривоје Милуновић о Тесли и религији, Славица Петровић о филмском фестивалу и листу “Огледало” у очувању српског језика и традиције и други.

Сва три дана била су прожета презентацијом културе и идентитета српског народа, представљањем успешних чланова нашег друштва у областима којима се Тесла бавио, као и подстицајима младих да се баве креативним и иновативним активностима.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Што се “Вијести” буне, па Шумадинац ће добити црногорскои држављанство!

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

МОНАРХИЈА: Пријем потомака спасених пилота у мисији “Халијард” код Карађорђевића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!

giska

СЈЕЋАЊЕ: Ђорђе Божовић – Гишка!