Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРЕБРОЈАВАЊЕ И ОДМОТАВАЊЕ: Грађанско важи за Србе, остали калкулишу, мало су грађанисти, а много више националисти!

Пише: Иван Милошевић

Један албански лидер је изјавио да у Гусињу већином живе Бошњаци и Албанци и да је природно да њихови представници у том граду формирају локалну управу. И није рекао ништа чудно и не знам по којем то земаљском или неком другом закону би било другачије! Лијепо је одредио албански политичар крвну националну слику Гусиња, потврдио оно пто сви знају и мирна Босна! Међутим, када моја маленкост напише да носилац листе ДПС-.а у главном граду припада религиозној и националној мањини  подигне се сва ДПС кука и мотика и означи ме домаћим издајником, фашистом и реметилачким фактором успостављеног братства и јединства и слугом окупатора који пребројава национална зрнца! И наведени албански лидер је дефинисао национална крвна зрнца у Гусињу, али на њега неће нико сасути салву увреда да је домаћи издајник и да у грађанској Црној Гори одређује ко је у неком граду национална мањина или већина!

Таман као што је истина да у Гусињу већином живе Бошњаци и Албанци, истина је и да је носилац листе ДПС-а у Подгорици припадник националне и религиозне мањине у Подгорици. Дакле, ради се о двије истине, али тумачење тих истина имају потпуно различите конатације. Када Албанац преброји крвна национална зрнца једног града онда је то грађански и демократски, међутим када моја српска меленкост то уради у Подгорици и саопшти оно што сви знају, онда је то фашизам и издаја! 

И гдје у тим тумачењима престаје грађанизам, а почиње издаја и фашизам? Очигледно да се овдје не расправља о појавама за које се сви слажу да су очигледне и саморазумљиве, него се расправља о угловима из којих се те појаве посматрају. У конкретном случају то значи да када Албанац пребројава гласаче и носиоце листа, онда је то грађански ио демократски, али када нешто слично изјави један Србин, онда је то издаја и фашизам! 

Када Албанац наговјести да је шанса да у Гусињу предсједник општине буде неко ко није Бошњак или Албанац попут шансе да у Лијевој Ријеци слети свемисрски брод са Сатурна, онда је то у складу са ЕУ вриједностима и грађанским карактером Црне Горе. А када Србин не каже да у главном граду не треба муслиман или неко други да буде на челу градске управе, али да носилац листе ДПС-а припада националној и религиозној мањини, онда је то издаја и фашизам! Можда сам изгубио нормалну везу са сивим вијугама, али нешто овдје не штима и један аршин не важи за све. Посебан је за све остале и важи у огромним количинама, али не важи за Србе! 

Не бих да превише тупим, постао сам досадан и сам себи, али такозвано грађанско увјерење да су у Црној Гори сви грађани, а не припадници народа који у Црној Гори живе, важи за све остале, осим за Србе. У српским срединама, па и у осталим гдје је православно становништво у већини, грађански поглед на тамошње појаве је пожељан и сви су једнаки, међутим грађански принцип у градовима гдје су у већини Бошњаци и Албанци не важи и потпуно је нормално да у њима владају Бошњаци и Албанци, а да Срби, уколико их и има, могу само да сањају да буду на неком руководећем мјесту! 

На крају се све сведе на то да само Срби требају да се придржавају грађанских принципа, док остали могу да калкулишу, мало да буду грађанисти, а много више националисти! И онда се чудимо што у Црној Гори, обрни или окрени, све пуца по Србима. Они су криви што их уопште има, а још када се гласну и нешто кажу у своју одбрану и саопште своја права, онда их прогласе издајницима и фашистима! То је нама наша борба дала од 1945. године, па све наовамо. Мислио сам да је та пракса окончана у августу 2020. године, али преварио сам се или што би Слобо рекао – мало морген!

И негдје у овим политичким маглама лежи главни разлог дискриминације Срба у такозваној грађанској Црној Гори! Барем то тако слути један домаћи издајник!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Што се “Вијести” буне, па Шумадинац ће добити црногорскои држављанство!

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

МОНАРХИЈА: Пријем потомака спасених пилота у мисији “Халијард” код Карађорђевића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!