Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРОГОН ПРАВОСЛАВЉА: Турци забранили цариградском патријарху да служи литургију у древном манастиру Панагија Сумела!

Турска влада забранила је цариградском патријарху Вартоломеју да служи Литургију у древном манастиру Панагија Сумела, који се налази на територији ове државе. Упркос негодовању локалних понтијских Грка због ове ситуације, локалне власти су свештенству и вјерницима ограничиле приступ манастиру, а патријарх Вартоломеј, који је требало да началствује на слави манастира, уопште није дошао, објавио је Ортодокс тајмс.
Свепонтијска федерација Грчке је наводно осудила оно што назива „даљом ескалацијом турских провокација“ против вјерских осјећања Грка, посебно оних понтијског порекла, након што није дата дозвола да се одржи божанска литургија у историјском манастиру Панагија. Сумела у Трабзону у Понту, на празник Успења Пресвете Богородице.
Важна информација је да ове године по први пут неће бити свете литургије, а одсуство васељенског патријарха наглашава озбиљност овог проблема. Нашу сталну забринутост изазива став грчке владе, која продужава да упадљиво ћути, иако дозвољава и олакшава улазак турских посјетилаца који обилазе наша острва као „окупиране територије“ и учествују у провокативним, националистичким и антигрчким активностима, наводи се у саопштењу организације.
Манастир Панагија Сумела вјековима је центар православне духовности за Грке у подручју Понта, сјеверне обале Мале Азије, гдје је у Средњем вијеку постојало Трапезунтско царство као један од последњих изданака Источног ромејског царства, који је опстајао и у доба када је Цариград већ пао под турску власт.
Манастир је по предању у стијени основан у четвртом вијеку и све вријеме постојања Византије био је помаган од стране цариградских императора. Тежак ударац за ову светињу је био егзодус понтијских Грка из Мале Азије у Грчку двадесетих година прошлог вијека, када је и манастир запустио, а његове светиње, од којих је најважнија чудотворна икона Пресвете Богородице Панагија Сумела, пренијете су у Грчку, гдје је основан нови манастир Панагија Сумела у близини града Верије у грчкој области Македонија. Манастир обиљежава Успење Пресвете Богородице као своју славу.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ШТА ЋЕМО САД, “ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТ”: ЕУ и САД игноришу религијску радикализацију у БиХ!

СВИЈЕТ И МЕДИЈИ: Новинарство слика која одговара свијету, пост-новинарство као свијет који одговара његовој слици!

ДА ДЈЕЦА ЗНАЈУ ШТА ИХ ЧЕКА УКОЛИКО НЕ УЧЕ: Бењамина Карић испред Гимназије у Сарајеву поставила тенк!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!