Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САМОГРАД: Мегдан за Илиндан!

На празник Светог великомученика Пантелејмона након манастирске славе која је прослављена молитвено Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије, у манастирској порти је потом одржана манифестација „Мегдан за Илиндан“.

У манастиру Самоград одржане витешке игре у оквиру пројекта „Мегдан за Илиндан“

Најприје је одржана прес конференција на којој су пројектни партнери представили пројекат и пројектне активности.

Пројекат „Мегдан за Илиндан“ је финансиран из прекограничне сарадње између Црне Горе и Србије, започели су га заједно Епархија будимљанско-никшићка, Туристичка организација Прибој и Туристичка организација Никшић. У питању је трећи догађај оваквог типа витешких игара у организацији Свибор витезова. Први дан програма био је на планини Лукавици код Никшића 1. августа, други дан на Илинданском сабору у манастиру Прибојска Бања код Прибоја, а трећи дан 9. августа, на празник Светог Пантелејмона, који је заштитник и љекар Црне Горе, у манастиру Самограду, једној древној светињи, гдје су одржане древне витешке игре. Сам циљ пројекта је да се обогати туристичка понуда како Никшића, тако и Бијелог Поља, да се реконструишу историјски догађаји за чије презентовање не постоји бољи начин од ових витешких игара гдје имамо прилику да се упознамо са вриједностима које су носили наши славни преци у историјским биткама. Ово је само један вид гдје наша омладина, а и старији могу да искусе дух времена који су носили витезови, навео је Игор Самарџић, управник Канцеларије за међународну сарадњу Епархије будимљанско-никшићке.

Члан пројектног тима ТО Никшић Никола Пековић је изразио задовољство што се реализује овакав један пројекат који, по његовим ријечима, подразумијева повезивање општина на територији Црне Горе и Србије.

-Осим витешких борби и игара од значаја су ствари које се тичу урбаног дијела животних средина, конкретно за Никшић, тај дио пројекта зовемо смарт град, инсталирање смарт система, такође изградња пјешачких стаза. Ми из ТО трудићемо се да одрадимо посао промоције, а такође и да будемо ту при имплементацији, односно да будемо на располагању осталим партнерима
Радивоје Радуловић, предсједник организације Свибор појаснио је да у питању борилачка вјештина, умијеће, спорт настали реконструкцијом древних српских витешких, хајдучких, народних монашких вјештина и знања.

У манастиру Самоград одржане витешке игре у оквиру пројекта „Мегдан за Илиндан“

С благословом блаженопочившег патријарха Павла, радимо на очувању српске витешке традиције, културе, а данас смо овдје дошли на позив Епархије будимљанско-никшићке да на овом велелепном мјесту, у манастиру Самоград, на овај свети празник Светог Пантелејмона, направимо приказ српског витешког борења, како су се српски витезови борили, како су изгледали, какво су оружје пасали, какве технике борбене користили, које вјештине посједовали. Показали смо разне борбе, гађања, а показаћемо и како правимо ову опрему, дакле, панцире, шлемове, оклопе, костиме, све то што Свибор користим све то сами и правимо на основу доступних извора и артефаката а са нама су, морам и то са истакнем гости из иностранства, тачније чешки витезови из витешке групе Мементо мори, који су такође показали своје борбе, своја умијећа, знања. После овога ћемо да радимо са дјецом, донијели смо мекане реквизите, опрему, оружје, штитове, тако да дјеца ће која желе моћи да пробају да се боре, да осјете витешки дух, а да се не повриједе, напоменуо је Радуловић.

Манифестација се организује у склопу пројекта „Мегдан за Илиндан – историјске манифестације и туризам на отвореном“. Пројекат има за циљ да допринесе одрживој употреби туристичких потенцијала програмске области кроз заједничко унапређење вјерског, културног и рекреативног туризма.

Сама манифестација код древног манастира Самограда трајала је до послеподневних сати.

извор: епархија будимљанско никшићка

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Што се “Вијести” буне, па Шумадинац ће добити црногорскои држављанство!

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

МОНАРХИЈА: Пријем потомака спасених пилота у мисији “Халијард” код Карађорђевића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!

giska

СЈЕЋАЊЕ: Ђорђе Божовић – Гишка!