Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БИЈЕДИЋИ: Природни рај на рубу пропасти, протест за заштиту села сjутра испред зграде Општине Биjeло Поље!

Пише: Момо Тврдишић
Биједићи, скривени бисер на граници са Србијом, представљају оазу нетакнуте природе и историјског богатства. Са својим густим шумама, бистрим извориштима и археолошким налазиштим из доба неолита, ово мјесто пружа слику какву је тешко наћи у савременом свету. Међутим, упркос својим природним и културним богатствима, Биједићи су у великој мјери занемарени од стране државе.
Умјесто да се искористи потенцијал ове области за развој туризма и производњом здраве хране, Биједићи се суочавају са претњом изградње каменолома, што би могло да претвори овај природни рај у еколошку црну рупу. Изградња каменолома не само да би нарушила природни екосистем, већ би и додатно изоловала локално становништво које већ трпи због лоше инфраструктуре и недостатка основних услуга.
Биједићи су повезани са Србијом неуређеним локалним путем на којем постоји табла са натписом “државна граница, забрањен пролаз”. Што додатно отежава развој овог краја који је изолован од вековне комуникације са суседним мјестом са којим је економски и родбински повезано.  Овај пример показује како један крај може бити занемарен и заборављен. Неразвијена путна мрежа отежава свакодневни живот мештана и спречава било какав вид економског напретка. Уређењем пута који се протеже ка граници са Србијом и отварањем малограничног прелаза помогло би развоју и очувању овог заборављеног места. Тим потезом би овај крај од слепог црева постао веза са суседном Сјеницом са којом Бијело Поље има родбинске, културне и економске везе.
Мештани се противе уништавању ове оазе и протестима показују своје незадовољство, скрећући пажњу јавности на лоше потезе државе. Протест мјештана Биједића указује и на проблем других каменолома на подручју Бјелопољске општине, где би требало да се развијају друге гране индустрије попут туризма и производње здраве хране, а не уништава оно што нам је од Бога дато. Водећи се личним интересима појединаца, занемарује се општи развој региона. Ако се ништа није улагало у овај крај, зашто га додатно кажњавати изградњом каменолома? Зар није довољно кажњено да буде једно од ретких места које нема уређен пут, што је основ за нормално функционисање?
Црна Гора има толико ненасељених мјеста богатих каменом, без шума и погодних за експлоатацију, зашто онда уништавати једну од ретких нетакнутих природних оаза?
Апелујемо на надлежне органе да преиспитају своје одлуке и да, уместо уништавања, почну са улагањем у развој Биједића. Ово место има потенцијал да постане туристичка атракција и природни резерват, што би донело економски напредак и бољи живот за његове становнике. Чувајмо наше природне и културне драгуље и оставимо их будућим генерацијама.
Протест испред Бјелопољске општине заказан је за 9.30 часова, 05. августа 2024. године. Не дамо да уништите Биједиће и затрете огњишта која постоје од праисторије!
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МОНАРХИЈА: Пријем потомака спасених пилота у мисији “Халијард” код Карађорђевића!

ОДРЖАНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА О СРПСКОМ ГЕНИЈУ: Никола Тесла оживио у Чикагу!

ВОЈНИ РОК УНИО ПАНИКУ МЕЂУ АЛБАНЦЕ ИЗ ПРЕШЕВА: Радије би у ткз. Косовске снаге, него у Војску Србије!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!