Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКА: Обиљежено 33 године од формирања “Вукова са Вучијака”!

На Вучијаку код Прњавора обиљежено је 33 године од формирања јединице “Вукови с Вучијака”, прве српске добровољачке јединице и Првог ударног батаљона Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске. Свештенство Српске православне цркве у Спомен-соби служило је парастос и помен погинулим и преминулим борцима, којем су осим бивших припадника јединице и породица погинулих бораца, присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Прњавора Дарко Томаш.

Након парастоса обављено је постројавање јединице, чији су припадници дали огроман допринос у одбрани Републике Српске и били примјер храбрости и патриотизма.

Кроз прву српску добровољачку јединицу “Вукови с Вучијака” прошло је око 1.000 бораца, погинула су 43, а рањено око 200 припадника.

Уочи пробоја коридора јединица је проглашена за Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Предсједници Републике Српске одликовали су јединицу “Вукови с Вучијака” Орденом Милоша Обилића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИДЕОЛОШКО МРЦВАРЕЊЕ СРБИЈЕ И ЕКСПОНАТИ У ВОЈНОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ: Партизанска епопеја у етапама, о соколима и осталим родољубивим удружењима ни слова!

ПАРАСТОС СРБИМА ИЗ СРЕБРЕНИЧКОГ СЕЛА КРЊИЋИ: Убили их муслимани Насера Орића, злочин без казне стар 32 године!

ДРУШТВО ЗА ИСТОРИЈСКА ИСТРАЖИВАЊА: У Резолуцији о Јасеновцу ништа није спорно, осим што је требало да се усвоји још у ФНРЈ, Хрвати и комунисти уништавали доказе о злочинима у логору!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dps-skupstina-750x410.png.pagespeed.ic.y_W3xNaC9d (1)

БИО САМ У ПРАВУ: Монтенегрини заказали Први антисрпски устанак за 13. јул!

francuska-t

ЉЕВИЧАРИ У ПАНИЦИ, ПО ОБИЧАЈУ ИЗАЗИВАЈУ НЕРЕДЕ: У Француској на изборима у првом кругу побиједила десница, Макронова странка тек трећа!

milan7

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ НЕЋЕ КОД МИЛАТОВИЋА: Јакове све радиш против Срба, није морално да пређем преко тога!

dps-skupstina-750x410.png.pagespeed.ic.y_W3xNaC9d (1)

СПРДЊА ОД ДПС-А: Тридесет година позивали на поштовање институција, данас блокирали парламент и окупирали говорницу!

BERLIN1

КОМУНИСТИ КРИЛИ, ТАКМИЧАРИ ИЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ НА БЕРЛИНСКИМ ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА 1936. ГОДИНЕ: Одбили да Хитлера поздраве нацистичким поздравом!