Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АУТОШОВИНИЗАМ, У ПОДГОРИЦИ ИЗЛОЖБА “ПРИЧЕ ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ”: Када ће се приказати приче из Јасеновца, Братунца, Зиданог моста, Пасјег гробља…?

Путујућа изложба “Приче из Сребренице”, која говори о предметима и личним причама жртава геноцида у Сребреници 1995. године, отворена је данас у Информационо-документационом центру у Подгорици.

Изложба осликава егзистенцијалну борбу преживјелих свједока геноцида у Сребреници, као и њихова сјећања на опсаду града и догађаје из времена почињеног геноцида. Такође, изложени су и лични предмети које су користиле жртве геноцида.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори Бранимир Јукић захвалио је држави Црној Гори што његује културу сјећања за све невине жртве ратова.

-Црна Гора је прва у региону усвојила Декларацију о прихватању Резолуције Европског парламента (ЕП) о Сребреници, а 2021. и Резолуцију о геноциде у Сребреници, казао је Јукић.

Кустос у Меморијалном центру Поточари Ахмо Мехмедовић, казао је да путујућа изложба има за циљ да другим градовима и земљама прикаже свједочанства о геноциду у Сребреници.

Када погледате једну причу, видите да је таквих осам хиљада прича у Сребреници и то је показатељ тешке трагедије која је задесила БиХ. Ово нас све подсјећа шта се дешава са обичним људима када наиђу ратне страхоте, казао је Мехмедовић.

Програмски директор Грађанске алијансе Милан Радовић исказао је искрено саосјећање са породицама оних који су изгубили неког у Сребреници, као и у другим злочинима.

Дужност свих нас је да се сјећамо прошлости, како би градили бољу будућност, казао је Радовић.

извор: ртцг

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОД КОТОРА ДО АМЕРИКЕ: Српски кетман!

ЗАЛУДНО НАДАЊЕ, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: И даље вјерујем да ће Спајић гласати против резолуције о Сребреници!

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

кравћенко

ИНТЕРВЈУ, АЛЕКСАНДАР АЛЕКСАНДРОВИЋ КРАВЋЕНКО, КОЗАК: Царска Русија је трајала 1000 година, јер јој је темељ било православље!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

ивица

ИВИЦА ДАЧИЋ: Срамно да Црна Гора гласа за резолуцију о Сребреници!