Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У ХРАМУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА: Први пут служена литургија крај гроба митрополита Амфилохија!

У Параклису Светог Амфилохија Иконијског, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици,  протојереј Никола Пејовић, старјешина Саборног храма служио је Свету литургију у молитвеном присуству вјерног народа.

У литургијској бесједи прота Никола је подсјетио да се Света литургија по први пут служи у Параклису Светог Амфилохија Иконијског гдје се налазе земни остаци блаженопочившег Митрополита Амфилохија, а који је он још за живота одредио за мјесто свог почивања и гроба.

Богослужење је центар и срж нашега живота, Света литургија крвоток нашег духовног и свеопште тјелесног живота, а храмови се, како је прота нагласио, управо граде да би се у њима служила Света служба Божија.

-Ако би у једној реченици могли да опишемо живот нашег Митрополита Амфилохија, онда је то било непрекидно служење, неуморно, свакодневно служење Свете литургије. И у њој је он имао почетак сваког свог дјела, али и у њој је врхунило све оно што је чинио јер је ка њој (Литургији) водило. Света литургија је оприсутњење и видљиво присуство невидљивога Христа и зато што је у Светој литургији и Светом причешћу присутан сам Бог и кад год служимо Свету литиргију и кад се причешћујемо Светим тајнама, ми се заправо на најприснији начин сједињујемо са живим Богом. Сједињење са живим Богом – то је била мисија Митрополита Амфилохија, да ту вјеру у живога Бога донесе на земљу, да разгрне онај пепео и нађе оно мало жара и на њему разгори ватру. Често је у својим бесједама понављао оне Христове ријечи: О како би ми се хтјело, да се сва срца људска запале том ватром Божанске љубави!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕДЛОГ: Српски национални савјет тражи референдум о Резолуцији о Сребреници!

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

кравћенко

ИНТЕРВЈУ, АЛЕКСАНДАР АЛЕКСАНДРОВИЋ КРАВЋЕНКО, КОЗАК: Царска Русија је трајала 1000 година, јер јој је темељ било православље!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

ивица

ИВИЦА ДАЧИЋ: Срамно да Црна Гора гласа за резолуцију о Сребреници!