Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Награда “Лонгин” и “Димитрије Поповић”: Добитник др Бранислав Тодић!

Уметнички савет и жири за доделу ликовних награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ за 2021. годину  који је радио у саставу: проф. мр Петар Ђуза, мастер сликарка Маја Тодић и историчар уметности Небојша Јевтић, донео је одлуку да се награда за животно дело „Лонгин“ додели истакнутом српском историчару уметности проф. др Браниславу Тодићу из Београда, за свеукупно стваралаштво из области историје уметности.

Жири је истакао: „Ценећи  изузетни рад, познавање, љубав и сведочење уметничке,
државне, духовне и националне истине, одлучено је да ове године када прослављамо седамсто година од подизања Манастира Грачанице и исто толико од смрти њеног ктитора, Бранислав Тодић као врсни стручњак, брижан чувар старина,  један од водећих и наистакнутијих историчара уметности, као и најбољи познавалац сликарства и историје манастира Грачанице добије награду „Лонгин“. Признање које носи име његовог омиљеног сликара, а награда за младе ствараоце „Димитрије
Поповић“ Тамари Осмајлић из Берана, академској сликарки.

На овогодишњој колонији су стварали уметници чија је потреба за уметничким изражавањем дубоко проткана кроз њихову природу и карактер.  Окружење, друштвене прилике на Косову и Метохији, година јубилеја, амбијент реновиране Галерије Дома културе Грачаница, са великим платнима Милоша Шобајића у њој, утицали су свакако на актуелност продукције и њено неуморно трагање, истраживање и реаговање на суровост садашњице. Слике показују да питање слободе не зависи од преовлађујућег културног и политичког модела, него од нашег става, пристајања или непристајања, пише у предговору каталога Небојша Јевтић.

Изложба радова и уручење награда одржаће се у Галерији Дома културе
„Грачаница“ у петак  25. јуна 2021. године од 20 часова.

Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе и
информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина и Општина Грачаница.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЦЕТИЊЕ: Сарадња Музеја и Богословије!

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

СЛАВИША ЧУРОВИЋ, ГЛУМАЦ И СРБИН: Све се мијења, али не и Министартво културе – око министра све ДПС кадар!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

кравћенко

ИНТЕРВЈУ, АЛЕКСАНДАР АЛЕКСАНДРОВИЋ КРАВЋЕНКО, КОЗАК: Царска Русија је трајала 1000 година, јер јој је темељ било православље!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

ивица

ИВИЦА ДАЧИЋ: Срамно да Црна Гора гласа за резолуцију о Сребреници!