Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Црна Гора ћути, у Србији лавина осуда: Закони мимо устава, тортура над српским посланицима

Политичке партије, државни званичници и удружења грађана осудили су усвајање Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту као и привођење посланика опозиционог Демократског фронта.

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић поручио је да Србија мора да заштити свој народ у Црној Гори свим средствима и ниједна мера, “од протеривања амбасадора, па до финансијских и привредних санкција према представницима тог режима, не сме бити искључена”.

“Ово насиље црногорског антисрпског НАТО режима над српским народом и његовим представницима не сме да се прећути и остане без одговора Србије”, нагласио је Поповић у писаној изјави.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије је осудио догађаје у Црној Гори предложивши Министарству спољних послова да позове на разговор амбасадора Црне Горе и да му уложи оштар протест због хапшења и понижавања посланика Демократског фронта од којих су, како наводи, већина Срби.

Председник скупштинског Одобра за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да оно што режим Мила Ђукановића ради је наставак политике која свађа грађане Црне Горе, оцењујући да Закон о слободи вероисповести не слути на добро.

Делегација покрета Двери, коју су предводили народни посланици Бошко Обрадовић и Иван Костић, предала је у Патријаршији у Београду писмо Патријарху Иринеју у коме се тражи заказивање хитног великог црквено-народног сабора у Подгорици.

У писму Патријарху из Двери оцењују да је синоћно хапшење великог броја народних посланика и грађана у Црној Гори због противљења доношењу закона о верским слободама само финале покушаја урушавања духовног и националног идентитета Срба у Црној Гори од стране владајућег режима Мила Ђукановића.

Савез за Србију позвао је власт у Црној Гори да Закон о слободи вероисповести стави ван снаге и учини све како би се зауставила ескалација тензија и избегли сукоби, као и да сва отворена питања решава договором са представницима Српске православне цркве и народа.

Наводећи да кризе и једнострани потези који стварају поделе не виде државне границе, нити се у модерном свету могу изоловано третирати, СЗС је од власти у Црној Гори затражио да се уздржи од било каквог насиља и да се окрене разговору као једином могућем начину решавања проблема.

И Народна странка затражила је хитно стављење спорног закона ван снаге, оптуживши власт у Црној Гори да је усвајањем антицивилизацијског Закона о верским слободама преузела одговорност за тензије које прете да ескалирају у сукобе.

“Још није касно да се црногорска власт уразуми и стави закон ван снаге и позове на дијалог све оне којих се овај закон тиче, како би се нашло решење које ће бити на добробит свих грађана Црне Горе”, напомиње се у саопштењу.

Министар одбране Александар Вулин рекао је током расправе у Скупштини Србије да “ништа што се буде дешавало у Црној Гори, или Републици Српској, не може бити без последица у Београду”.

“Желе да се заврши сукобима међу Србима. У Бањалуци и Подгорици се сукобљавају Срби, и на крају то мора да се заврши у Београду. Морамо да учинимо све што је до нас да до тога не дође. Морамо да учинимо све што је до нас да не допустимо да се то прелије у Београду“, поручио је Вулин.

Посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић упитао је посланике “да ли је могуће да се распавља о амандманима као да се ништа не дешава”.

Хоћете ли макар ви као представници грађана да дигнете глас у одбрану српског народа? Да ли вас је срамота да српски народ трпи понижења а да ви не реагујете?, упитао је Шаровић.

Љубиша Стојмировић из СНС-а одговорио му је да су сви свесни шта се догађа и да верује да ће власт реаговати на та дешавања.

Српски патриотски савез апеловао је на власт у Црној Гори да се заустави како је оцењено, антисрпско деловање и медијску хистерију, пусти на слободу ухапшене посланике и учини све што је могуће да се ситуација смири и нереди избегну.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА: Деценијама у сјенци ДПС-а, данас другима приговарају да имају политичке менторе!

ВУК ОРОВИЋ, СРПСКА ДЕМОКРАТСКА ИНИЦИЈАТИВА: Неопходно да српски политички актери у Црној Гори учврсте свој утицај на власт!

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ О ПОПИСУ: Компромис на штету српског народа!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vuk-orovic

ВУК ОРОВИЋ, СРПСКА ДЕМОКРАТСКА ИНИЦИЈАТИВА: Неопходно да српски политички актери у Црној Гори учврсте свој утицај на власт!

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!

grafika

ДПС РЕВОЛУЦИЈА: Попис декласирао бивши режим, најављују излазак на улице! Кривуље раста и пада се приближиле, пријети смак ЦГ!