Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Нада: У Америци млади научници не вјерују у црно – бијелу слику о Србима

У САД албански и бошњачки лоби сарађује са америчким функционерима и новинарима који су извјештавали о рату у БиХ јер се плаше да ће бити оспорен увријежени став да су Срби кривци за ратове деведесетих година прошлог вијека, али постоје и млади амерички научници који утврђују истину, каже политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.

– У Вашингтону се прихвата званично виђење рата у Југославији које су преносили њихови медији. За њих је то нешто што је утврђено и ко год постави то питање посматра се као особа која негира одређене догађаје и жели ревизију историје – наводи Кесић и истиче да је баш због тога значајно што иза политичке сцене дјелују ти млади научници који трагају за истином.

Он је рекао да одређен број младих научника на америчким универзитетима истражује Други свјетски рат на тлу бивше Југославије и то повезује са ратовима деведесетих година.

Према његовим ријечима, већ је написано неколико књига о Независној Држави Хрватској и страдању Срба, али је потребно још много времена да би на америчком тлу почела да се шири истина о страдањима Срба.

Медији су укључени у цијели тај процес и тешко је промијенити тај статус кво – додаје Кесић.

Он напомиње да је баш због тога тешко оборити на Западу увријежени став да су Срби кривци за ратове деведесетих година прошлог вијека.

– Кад год то покушаш, они понављају да – сви знају шта се дешавало. А ти `сви` су заправо западни новинари који су извјештавали о догађајима на простору бивше Југославије. Међу њима постоји консензус, штите једни друге и чувају насљедство које су стварали током ратова деведесетих – навео је Кесић.

Он напомиње да су најгласнији критичари одлуке да Нобелова награда буде додијељена Петеру Хандкеу били управо новинари који су стварали црно-бијелу слику о рату у бившој Југославији и који су одговорни, јер нису радили свој посао у складу са кодексом и никада нису хтјели да чују другу страну, што је у овом случају српски народ. 

Извор: РТРС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“Рабиндранат Тагор – пјесник и нобеловац”: Везе владике Николаја и индијског пјесника!

ПОД ЛУПОМ: У Монтефарму и са новим директором највише се цијене рођаци!

ГЕНОЦИДНИ ПОДАЦИ, ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ СРБА У БИХ: У Зеници живјело 24.500 Срба, а сада око 1.000!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

глосариј

ЗАБРИНУТИ ЧИТАЛАЦ, КОРУПЦИЈА ИЛИ БРИГА О ГРАЂАНИМА: Нови министар здравља бира само кадрове одане власницима “Глосарија”!

дуско

ДУШКО КНЕЖЕВИЋ: Пацови на плафону, тражим сусрет са митрополитом и собу са Милом Божовићем!

JELICA2

ПРОФ. ДР ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ: Српски писци да провјере како су уписани у базу података националне библиотеке, могуће је да умјесто српском припадају црногорском језику!

jovan eraković

АФОРИЗАМ ДАНА, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “По свијету се вуцало, па када се офуцало…”!

puk

ДАН ПОБЈЕДЕ: Марш Бесмртног пука у Београду!