Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТРЕБИЊЕ, НАКОН 80 ГОДИНА ЋУТАЊА: Представљена споменица злочина усташке “Црне легије”!

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је промовисана споменица под називом “Осамдесет година ћутања”, аутора Лазара Шкобе и Бранислава Крљаша, која говори о злочинима злогласне усташке формације “Црне легије” у паљанским насељима Раковац и Јеловци и у околним селима.

Усташе су од 11. до 16. новембра 1943. године у паљанским насељима Раковац и Јеловци и околним селима на најсвирепији начин убиле 325 српских цивила, од којих је 143 дјеце узраста до 14 година.

Уредник књиге Саша Кнежевић рекао је новинарима да 80 година након овог злочина није постојао никакав званични писани траг, да су људи причали о томе, преносило се искуство, али да нису постојали формални трагови.

Он је навео да је аутор споменице Лазар Шкобо прије десетак година урадио интервјуе са неким од малобројних преживјелих свједока, а у књизи и филму су објављени неки од докумената из архива БиХ, а односе се на истраживања из 1945. и 1946. године о злочинима у БиХ.

Шкобо је рекао да је у књизи представљен злочин “Црне легије” која је у новембру 1943. године позвала 40 најугледнијих српских домаћина, који су убијени на најмонструознији начин.

Пројекат је реализован уз подршку Борачке организације Пале, а аутори истичу да је књига само први корак у расвјетљавању злочина над Србима на ширем простору Сарајева у Другом свјетском рату.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЦРНА ГОРА И СРЕБРЕНИЦА ( “РТРС”): Самоубиство са продуженим трајањем!

ЗАЛУДНО НАДАЊЕ, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: И даље вјерујем да ће Спајић гласати против резолуције о Сребреници!

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

slavisa-curovic-21

СЛАВИША ЧУРОВИЋ, ГЛУМАЦ И СРБИН: Све се мијења, али не и Министартво културе – око министра све ДПС кадар!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

Boka

МАЛО ПОЗНАТО, БОКЕЉИ ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА У БЕОГРАДУ: Бока Которска природна излазна лука Србије!