Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЏАБЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ, МОНТЕНЕГРИНИ ПЛАЧУ ЗА ПЕТОКРАКОМ: Ђидова “Нова класа” за неокомунисте, ни да чују за злочине Милована Ђиласа!

Студија “Нова класа” Милована Ђиласа биће представљена вечерас у хотелу “Беране” у Беранама. О књизи ће говорити приређивач издања Владимир Војиновић, историчар Милош Вукановић, професорица Мирсада Бибић Шаботић и политиколог Марко Савић.

Књигу “Нова класа” објавила је издавачка кућа Фокализатор, према пројекту Друштва црногорских издавача, односно у складу с циљевима Академије “Милован Ђилас”.

“Нова класа” је студија која је 1957. објављена у САД, а због чега је у новом судском процесу Ђиласу продужена затворска казна. У тој студији Ђилас претреса теоријске, односно филозофске поставке социјализма, упоређујући их с југословенским тумачењима тих идеја и њиховим злоупотребама у свакодневном политичком и друштвеном ангажовању представника “нове елите” педесетих година прошлога вијека.

Студија је у Србији први пут објављена 1990, хрватско издање појавило се 2010, а издање Фокализатора, израђено по пројекту Академије “Милован Ђилас”, прво је црногорско издање ове публикације.

Академија “Милован Ђилас” је дио пројекта „ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – М’БАСЕ” који спроводи Центар за грађанско образовање (ЦГО), у партнерству са Фондацијом Фриедрицх Еберт (ФЕС), НВО Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и НВО Политикон мрежа, а у сарадњи са Министарством јавне управе и Министарством европских послова Владе Црне Горе.

Пројекат финансира Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе.

Извор: порталаналитика

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

milanberane

БЕРАНЕ, ПОЛИТИКА И КЊИЖЕВНОСТ: Милан Кнежевић из угла пјесника!